logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie działający domofon PROEL SPJ PC255 po instalacji 3 fazowej - co robić?

kubha 11 Lut 2019 23:29 4182 14
REKLAMA
  • #1 17771587
    kubha
    Poziom 7  
    Cześć,

mam w mieszkaniu domofon PROEL SPJ PC255, który przestał działać nie do końca wiem kiedy i szukam przyczyny.
    Doprowadzałem nową instalację 3 fazową do mieszkania. Ze względu na fakt, że sąsiadka ma zabudowane liczniki w przedsionku mieszkania, spółdzielnia wydała zgodę na wykonanie takiej instalacji pod warunkiem zmiany lokalizacji licznika. Panowie elektrycy powiesili skrzynkę koło moich drzwi na korytarzu. Jak zauważyłem, że domofon nie działa doszedłem do wniosku, że mocowanie skrzynki licznika mogło uszkodzić przewód domofonu wiszącego po drugiej stronie ściany w mieszkaniu. Panowie elektrycy pod moją nieobecność, w obecności majstra od budowlanki w mieszkaniu podobno sprawdzili przewody domofonu i stwierdzili, że jest napięcie, więc to na pewno domofon jest uszkodzony. Domofonu jednak nikt nie ruszał, mógł się najwyżej okurzyć, więc trochę dziwny zbieg okoliczności.
    Największy problem polega na tym, że elektrycy kasę już dostali, więc motywacji do zjawienia się nie mają, a godziny w których mogą się zjawić pokrywają się z moimi godzinami pracy. Czy jest sens kupować za ich sugestią nowy domofon i go sprawdzać, czy ściągać ich ponownie? Jest w ogóle możliwość, że sprawdzili oba kable? W obu powinno być napięcie?
  • REKLAMA
  • #2 17771604
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Zdemontuj słuchawkę i na chwilę podłącz u sąsiadki lub sąsiada. Zadzwoń pod swój numer. Jak będzie działał to wina przewodów. Jak nie to padła słuchawka, czasem tak bywa. Możesz też pożyczyć na chwilę słuchawkę od sąsiadki i będziesz mógł sprawdzić linie.
  • #3 17771934
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    kubha napisał:
    Domofonu jednak nikt nie ruszał, mógł się najwyżej okurzyć, więc trochę dziwny zbieg okoliczności.

I to też jest prawdopodobna przyczyna usterki którą trzeba brać pod uwagę. W tym układzie zacząłbym od czyszczenia isostatu. Sprawdziłbym też zworki adresujące aparat.
    .
    kubha napisał:
    Jest w ogóle możliwość, że sprawdzili oba kable? W obu powinno być napięcie?

Zdecydowanie większa niż to że sprawdzili napięcie na jednym ;)
  • #4 17785727
    kubha
    Poziom 7  
    Finalnie kupiłem Unifon Proel PC-512 do zastąpienia starego PC-255. Prośba o pomoc w jego wymianie. W załączeniu przesyłam zdjęcia starego, podłączonego domofonu i nowego domofonu. Nie działający domofon PROEL SPJ PC255 po instalacji 3 fazowej - co robić? Nie działający domofon PROEL SPJ PC255 po instalacji 3 fazowej - co robić? Nie działający domofon PROEL SPJ PC255 po instalacji 3 fazowej - co robić?

Instalacja ma 2 kable. Nie wiem, czy podłączyć je w miejsca tak samo oznaczone , czyli U- i U+, czy w miejsca tak samo zlokalizowane na płytce - w nowym domofonie są to miejsca L- i L+?
    Ponadto, czy muszę coś programować dodatkowo? Czy wystarczy wymiana i podłączenie urządzenia?

Jestem laikiem w tych sprawach, ale już kiedyś mi pomogliście. Wtedy pomogliście mi wymienić unifon do wewnętrznego domofonu na korytarzu na 3 mieszkania. Tam była instalacja 5 żyłowa, więc chyba bardziej skomplikowana, ale w domofonie każde mieszkanie ma swój oddzielny przycisk dzwonka. Teraz instalacja jest 2 żyłowa, ale mieszkania są wywoływane chyba w bardziej skomplikowany sposób i nie wiem co z tym programowaniem.
  • #5 17785770
    suworow
    W starym zworkami ustawiony byl adres najczesciej odpowiadajacy numerowi mieszkania. W Nowym trzeba ten adres tez ustawic tylko ze programowo. Instrukcje znajdzie kolega na YT po wpisaniu pc512 progrowanie.
    Ja tam bym przeloz tak jak bylo.

Wiecej w tym ogoszeniu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html
  • REKLAMA
  • #6 17785820
    kubha
    Poziom 7  
    Dzięki. Już w międzyczasie podłączyłem tak jak było i znalazłem tę instrukcję na youtube. Niestety ale unifon nie daje żadnych zwrotnych informacji przy próbie programowania (ani dioda ani dźwięk). Wydaje mi się, że to może oznaczać uszkodzenie kabla, chociaż faktycznie jakieś napięcie w obu wg takiego podstawowego detektora prądu jest. Są inne pomysły?
  • #7 17785854
    suworow
    kubha napisał:
    chociaż faktycznie jakieś napięcie w obu wg takiego podstawowego detektora prądu jest

Nie wiem co kolega nazywa "podstawowym detektorem" ale obawiam się że ten pomiar.... ( nie będę pisał co jest wart bo same brzydkie określenia przychodzą mi do głowy) Jeżeli jest tak jak kolega pisze, czyli ze unifon podłączony do instalacji tak samo jak poprzedni nie daje oznak życia to niestety istnieje obawa że" pany elektryki" mierzyli podobnie jak kolega albo pograli ... ( no i tu znowu muszę przerwać ;) )
    Istnieje też szansa że podczas prac zwarliście przewody i ktoś na zlecenie administracji odłączył lokal od linii, tak by inni mogli jednak domofonu w bloku używać.
    Ma kolega jakiś zwykły miernik/multimetr potrafiący zmierzyć napięcie DC w zakresie do 10- 20 V ?
  • #8 17785926
    kubha
    Poziom 7  
    Pomiar tym: Detektor FAZER 777. Niczym więcej nie dysponuję.
    Elektrycy pewnie nic więcej nie sprawdzili. Ogólnie bardzo średnia jest ta ekipa, że tak delikatnie powiem, a przy tym nie była najtańsza. Są to jednak dyżurni elektrycy spółdzielni i tak wydawało mi się najprościej. Niestety od razu nie zauważyłem usterki tego domofonu, resztę robót od nich odebrałem i nie miałem podstaw im nie zapłacić całości. A teraz już motywacji nie mają i nie mogę się doprosić ich przyjścia...
  • REKLAMA
  • #9 17785963
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Kolego zgłoś problem do spółdzielni, bardzo prawdopodobne że domofon wykonywała inna firma niż instalację elektryczną. Jeśli serwisuje tą instalację ta sama firma która instalowała domofon to prawdopodobnie będą wiedzieć jak idą kable i gdzie może być uszkodzenie, możliwe ze oni Cię odłączyli bo było zwarcie. Tak czy inaczej oni będą mieć największą wiedzę na temat tej instalacji.
  • #10 17785996
    suworow
    kubha napisał:
    Pomiar tym: Detektor FAZER 777. Niczym więcej nie dysponuję.

Fajna zabawka, ale zupełnie nie do tych rzeczy :(
    Miernik za 15 zł wszystko pokaże. Na linii powinno być coś pomiędzy 6 a 9 V DC.
    Ale chyba bez wizyty w spółdzielni się nie obędzie :(
  • REKLAMA
  • #11 17786037
    kubha
    Poziom 7  
    Ok, chyba nie ma innego wyjścia. Dam na koniec znać jak sprawa się rozwiązała.
  • #12 17793697
    kubha
    Poziom 7  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, Wasze tropy okazały się słuszne.
    Sąsiadka obok ma zabudowaną cześć korytarza. Zabudowała jednocześnie jedną z lamp na korytarzu i miała tam podłączone jakieś dziwne kombinacje czerpiące prąd z korytarza. Gdy dowiedziała się, że będziemy ingerować w instalację na korytarzu i licznik prądu w jej zabudowie, żeby doprowadzić 3 fazy, przestraszyła się chyba co do legalności swoich kombinacji i je rozłączyła. Rozłączyła również nasz domofon, bo kabel przed pionem jest położony na jej szafkach w zabudowie i nie wiedziała co to jest. Do tego powstało zwarcie i faktycznie spółdzielnia odłączyła nasz domofon. Ciężkie jest życie z głupimi ludźmi po sąsiedzku...

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedna kwestia przed zakończeniem tematu. Kupiłem na allegro Eltel PC512. Serwisant domofonu ze spółdzielni stwierdził, że kupiłem domofon z wadą producenta (podobno się do niej przyznał) i zaleca od razu wymianę. Mianowicie isostaty w tym modelu pierwotnie były wadliwe i można je poznać po kolorze czerwonym. Potem wymienili na inne, czarne, i te są już ok. Zna ktoś taki temat?
  • #14 17794548
    kubha
    Poziom 7  
    Czułem ściemę w tym ich sprawdzeniu.
    W każdym razie byli niewinni i chyba pewni swojej niewinności.
  • #15 17806907
    kubha
    Poziom 7  
    Temat zakończył się zgodnie z powyższymi postami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z domofonem PROEL SPJ PC255, który przestał działać po instalacji nowej trójfazowej. Po sprawdzeniu przez elektryków stwierdzono, że domofon jest uszkodzony, mimo że nie był ruszany. Użytkownik otrzymał porady dotyczące testowania domofonu, w tym podłączenia słuchawki do sąsiadów oraz sprawdzenia zworków adresujących. Ostatecznie użytkownik wymienił domofon na model Unifon Proel PC-512, napotykając problemy z programowaniem. Po dalszych badaniach okazało się, że problem wynikał z nielegalnych połączeń elektrycznych sąsiadki, które spowodowały zwarcie i odłączenie domofonu przez spółdzielnię. Użytkownik również odkrył, że nowy model miał wady produkcyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA