logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii

sivle_ef 11 Lut 2019 23:42 927 4
  • #1 17771613
    sivle_ef
    Poziom 6  
    Witajcie.

Mam mały problem z tym urządzonkiem. Jest to takie MiniTV, zakupione na OLX. Niestety coś jest chyba nie tak z baterią, jest pofałdowana, jakby niestabilna - urządzenie w ogóle nie działa, nei chce się uruchomić. Udało mi się je uruchomić, ale tylko ekran startowy i to tylko przy włączonym kablu do gniazdka (przy samym USB nie działa). Uznałem że bateria jest do wymiany. Zakupiłem więc baterię o tym samym oznaczeniu co oryginał z urządzenia (trzy ostatnie zdjęcia, nazwa: "PowerPhone"). Jak się okazuje, ta nowo zakupiona bateria jest używana do telefonów iPhone (w jakiejś tam wersji), ale nie powinno to chyba przeszkadzać ? Doradźcie proszę.

Jako że z elektroniki jestem totalnym laikiem, właściwie to nawet podstawy są dla mnie zagadką (przynajmniej na obecną chwilę) zwracam się z prośbą o wskazówki w przelutowaniu bateryjki.

Istnieje prawdopodobieństwo, że jest jeszcze problem z włącznikiem, ale to dopiero będzie wiadomo po przelutowaniu baterii.

Ogólnie też chciałbym w ogóle wiedzieć, czy ta nowo zakupiona bateria jest odpowiednia, i czy da się ją przylutować do urządzenia.

MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii MT-Logic PD-1003 DVB-T - mini TV - przelutowanie baterii
  • #3 17838730
    sivle_ef
    Poziom 6  
    Przepraszam, nie mogłem wcześniej się odezwać.
    Tak jak napisałem wcześniej, jestem zupełnym laikiem. W jaki sposób to zmierzyć ?

Mam multimetr, tylko instrukcje są mi potrzebne, ewentualnie gdyby można podesłać linka tu do forum jeśli jest to gdzieś wyjaśnione, podejrzę, odczytam, i wrócę z wynikiem pomiarów.
  • #4 17989451
    sivle_ef
    Poziom 6  
    Witam.

Jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc w przelutowaniu baterii.
    Tak jak napisałem, nie znam podstaw elektroniki i miernictwa.
    Zakupiłem baterię, j/w, z takim samym oznaczeniem jak oryginał.
    TV pochodzi z okolic Holandii (sądząc po języku w jakim jest opis).
    Obecna bateria jest "wybrzuszona", prawdopodobnie wadliwa.
    Chce ją przelutować, ale nie wiem w jaki sposób.

Czy jest taka możliwość ?
    Jak zmierzyć to co kolega wyżej napisał ?

Z góry dziękuję za wszelaką odpowiedź.
  • #5 17989867
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9207
    jotemsivle napisał:
    Chce ją przelutować, ale nie wiem w jaki sposób.
    W sensie? Użuycie lutownicy czy podłączenie przeewodów? Co do tego pierwszego - wystarczy jakakolwiek lutownica o mocy w okolicach 10-40W z cienkim grotem i centymetr cyny z topnikiem. (zakładam,że umiesz się nią posługiwać - jeżeli nie poproś lepiej kogoś z taką umiejętnością).
    Co do drugiej wątpliwości z mojego pierwszego zdania - dwa kolory masz w oryginale dwa w nowej baterii. Musisz więc podlutować czarny zamiast czarnego i czerwony zamiast czerwonego.
    Filozofii w tym żadnej.
    jotemsivle napisał:
    Jak zmierzyć to co kolega wyżej napisał ?
    Każdy miernik uniwersalny ustawiony na pomiar napięcia stałego i (jak w wypadku wymiany akumulatora) - czerwona sonda do czerwonego przewodu a czarna do czarnego. Wynik winien zawierać się w okolicy podanej wartości na baterii.
    Wyłącznik sprawdza się na mierniku ustawionym na pomiar ciągłości (piszczyk) - po podłączeniu dowolnej kombinacji sond pomiarowych do styków włącznika przy jego włączeniu miernik powinien piszczeć. (możesz sprawdzić czy i jak piszczy zwierając bezpośrednio sondy miernika ze sobą).
REKLAMA