logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 1.6 HDI 90KM - Dziwny objaw z odpalaniem auta

emswisnia 12 Lut 2019 16:04 4872 15
REKLAMA
  • #1 17772795
    emswisnia
    Poziom 15  
    Ocena: 146
    Witam,

Chciałbym przedstawić problem z odpalaniem auta z silnikiem 1.6 HDI 90KM (zwykłe turbo, zwykłe sprzęgło). Mianowicie po nocy jak się auto odpali od razu po zgaszeniu kontrolek od silnika to potrafi nie równo popracować i odczuwalne jest falowanie obrotów. Natomiast jeśli weźmiemy i kilka razy przekręcimy kluczyk na zapłon i ponownie off to auto odpala bez problemu. Nie trzęsie silnikiem ani nie falują obroty.

Temperatura czy to dodatnia czy ujemna.

Auto nie ukazuje błędów w Lexii.
    Przy minusowych temperaturach kontrolka od świec jak to w 1.6 HDI nie pojawia się wcale lub pojawi się na ułamki sekund.

Czy np świece mogą być uszkodzone a komputer tego nie ukaże?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17772799
    Luki12
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Szukaj uszkodzonej świecy żarowej , miałem to samo w golfie 2 na 4 uszkodzone
  • #4 17772928
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 940
    U mnie przy uszkodzonej wtyczce od świec żarowych (pośrednie połączenie miedzy świecami i przekaźnikiem) przy -10 "grzało" świece.
    Więc szukanie uszkodzonej świecy, a komputer nie musi pokazać.
  • #5 17773007
    emswisnia
    Poziom 15  
    Czyli najlepiej sprawdzić świece?
    Może też przyczyną tego być wtrysk lejący?

Zauważyłem również że auto po porannym odpaleniu puści sobie dymka takiego bardziej drażniącego układ oddechowy.
  • #6 17773040
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Nie kombinuj. Świece pewnie 2 padły. Pod odpaleniu leci pierd, bo nie startuje samozapłon prawidłowo. Patent ze stacyjką wskazuje na 100% problem ze świecami, a nie z wtryskiem.
    Wymień wszystkie 4, a nie tylko uszkodzone.
  • #7 17773096
    emswisnia
    Poziom 15  
    Dla przykładu jest jeszcze Citroen C3 1.6 HDI 110KM tutaj z FAP który pokazuje błąd walniętej jednej świecy i odpala bez problemu - nawet za pierwszym razem.
    Wiadomo że jak świece będą walnięte to od razu wszystkie 4 do wymiany.
  • #8 17774394
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Oprócz świec może być jeszcze z układem paliwowym - częsty problem głównie w 2.0 HDI.
    Masz tam pompkę elektryczną paliwa w zbiorniku czy gruszka ręczna?
    Jeżeli masz gruszkę to zobacz po nocy czy w przewodzie paliwowym nie zbierają się pęcherze powietrza.
  • #9 17774409
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    sampler napisał:
    Oprócz świec może być jeszcze z układem paliwowym - częsty problem głównie w 2.0 HDI.
    Masz tam pompkę elektryczną paliwa w zbiorniku czy gruszka ręczna?
    Jeżeli masz gruszkę to zobacz po nocy czy w przewodzie paliwowym nie zbierają się pęcherze powietrza.

Jeśli ma gruszkę, to patent ze stacyjką by nie polepszał odpalania.
  • REKLAMA
  • #10 17774488
    emswisnia
    Poziom 15  
    Jest gruszka. Która była już nie raz pompowane i efektu nie dała żadnego. Jeszcze mam pytanie co do świec czy jak straciły swoje właściwości i nie grzeją w pełni to zapewne lexia nie pokaże leży żadnego.
    A czy puszczenie dymu przy pierwszym odpaleniu może być spowodowane właśnie przez te świece?
  • #12 17774629
    emswisnia
    Poziom 15  
    To najpierw weryfikować świece (najlepiej wymienić - jest jakaś zasada że wymieniać na NGK czy BERU czy np inny producent też może być) czy postawić na kulejący wtrysk?
  • REKLAMA
  • #13 17775486
    Luki12
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Najszybciej sprawdzisz świece i to sam , niema co szukać bo zaraz ci ktoś napisze że to wina komputera. Podstawowy objaw który masz to stawiam na świece, wymienia się wszystkie nieważne ile jest dobrych no chyba że wszystkie ale mogą słabo grzać
    Jeśli nic się nie dzieje po nagrzaniu silnika to niema co szukać. Co do firmy to już kwestia gustu i funduszy. Ja kupowałem Febi
  • #14 17777508
    emswisnia
    Poziom 15  
    Dodatkowo dzisiaj zauważyłem że jak odpalę po pierwszym przekręceniu to słychać/czuć takie uderzenie.
    Od razu skojarzyło mi się że takie coś występuje w Corolli E12 2.0D4D gdzie była świeca uszkodzona i podczas odpalania było odczuwalne takie uderzenie.
  • #15 17777593
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Kolega dwa dni oddaje się rozprawom i nie chwycił za jakiekolwiek narzędzia. A tymczasem nie jest to takie niemożliwe. Oczywiście niezłomna wiara w komuter nie rokuje sukcesów.
  • #16 17779968
    emswisnia
    Poziom 15  
    Niestety nie jest to moje auto abym mógł na siłę coś w nim zrobić. A za kogoś i za jego brak czasu nie będę odpowiadał.
    Chciałem jakoś naprowadzić na problem aby można było go łatwiej rozwiązać.
    Auto prawdopodobnie pójdzie na warsztat i tam będzie rozwiązywany jego problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem Citroena C4 1.6 HDI 90KM, który po nocnym postoju ma nieregularne obroty i falowanie, ale poprawia się po kilkukrotnym przekręceniu kluczyka. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone świece żarowe, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Wymiana wszystkich świec jest zalecana, ponieważ komputer (Lexia) nie zawsze wykazuje błędy. Dodatkowo, problem może być związany z układem paliwowym, zwłaszcza jeśli występują pęcherze powietrza w przewodach. Użytkownik zauważył również dym przy pierwszym odpaleniu, co może wskazywać na niespaloną mieszankę paliwową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA