logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik czadu alarmuje przy używaniu podgrzewacza Ariston - co robić?

Szamot92 13 Lut 2019 05:28 3093 6
  • #1 17774212
    Szamot92
    Poziom 6  
    Ocena: 22
    Witam. Posiadam podgrzewacz wody Ariston fast . Odpalany na baterie. Ostatnio kupiłem czujnik czadu i od razu zaczęły się problemy; ( Czujnik przy zamknietych oknach pokazuje stężenie Co ( tlenek wegla ) Była wzywana straż. Miałem robiony przegląd junkersa. CZUJNIK w junkersie sprawny wyłączył podgrzewacz po 2 min przy zamknietym wlocie.Kominiarze sprawdzali Ciąg kominowy itp. Mają wydłużyć komin wentylacyjny na dachu. Czy coś to pomoze ?wykonali mi kratkę nawiewna pod oknem w kuchni gdzie jest piecyk. Sama kratka nie wystarcza czujnik się włącza ale nie zawsze . Myślę że zależy to od pogody itp. Gdy tylko rozszczelnie jedno okno problem znika. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Po prostu pilnować świeżego napływu powietrza ? Czy coś jeszcze ? Dodam że mieszkam z rodziną w bloku na 2 piętrze mieszkanie środkowe 38 m2. Szczelne okna. Prosze o pomoc
  • Pomocny post
    #2 17774253
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Kratka wentylacyjna jest za mała. Poczytaj sobie ile piec zjada powietrza na minutę.
    Kilka lat temu , ledwo przeżyłem. Tylko umysł techniczny i ostatki świadomości uratowały mi życie. Ktoś kto tego nie przeżył, nie zrozumie jak działa CO i że człowiek nie jest w stanie nawet krzyknąć, tracąc świadomość. Po pobycie w komorze hiperbarycznej, wszyscy znajomi i lekarze dzwili się że przeżyłem takie stężenie.
    Wracając do problemu .
    Wydłużanie komina u mnie nic nie dało . Takie sytuacje dzieją się szczególnie podczas mrozu. Jak ja się zatrułem , było oprócz mnie 17 osób tej nocy. Jeśli masz plastikowe okna i ogólnie szczelne mieszkanie. Zaopatrz je w tzw. "nawiewniki".Znajdziesz w googlu . Montuje się je bardzo łatwo i nie są drogie ( w zależności od modelu ). Po ich zamontowaniu , wentylacja zaczyna pracować prawidłowo , znika wilgoć itd.
    Jeśli masz w kuchni obok siebie komin spalinowy i wentylacyjny. Może być tak że spaliny są zasysane spowrotem do kuchni przez przewód wentylacyjny ( u mnie tak było ). Tutaj wydłużenie komina spalinowego poprawi sytuację.
    W takich cieżkich przypadkach dobrze też jest stosowac piece ze świeczką pikotującą. Komin jest zawsze ciepły . U mnie po wymianie pieca( z bateryjnego) problem nie powraca.
  • #3 17775065
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Weź również pod uwagę płaski bojler elektryczny velis evo koszt eksploatacyjny może nieco wyższy a bezpieczeństwo gwarantowane...odchodzą naprawy, konserwacje i wizyty gości którym wiecznie coś się nie podoba.
  • #4 17775426
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1088
    Szamot92 napisał:
    Czujnik przy zamknietych oknach pokazuje stężenie Co ( tlenek wegla )

Zależy jaka to wartość, czy jest to krytyczna, czy tylko niewielkie wskazania rzędu 20ppm zwiastujące problemy z wentylacją.

Szamot92 napisał:
    Miałem robiony przegląd junkersa. CZUJNIK w junkersie sprawny wyłączył podgrzewacz po 2 min przy zamknietym wlocie.

Te czujniki ciągu wbudowane w kotły i podgrzewacze to są raczej na sytuacje krytyczne dlatego one nie uchronią całkowicie przed czadem.

Szamot92 napisał:
    Kominiarze sprawdzali Ciąg kominowy itp. Mają wydłużyć komin wentylacyjny na dachu. Czy coś to pomoze ?

Przy urządzeniach gazowych z otartą komorą spalania znaczenie ma tzw. ciąg kominowy.
    Ciąg zależy od długości przewodu kominowego oraz od nawiewu świeżego powietrza.
    Zwykle w domu mamy wentylację w kuchni i w łazience, czyli w teorii "brudne" powietrze powinni tymi kratkami przy suficie wylatywać na zewnątrz mieszkania, a świeże powietrze powinno być nadmuchiwane przez nawiewniki tylko obecnie ciężko o świeże powietrze jak sąsiedzi palą w piecach kaflowych lub na ulicy są korki to masz nawiew spalin ;-) Do tego zimno i ludzie zakrywają nawiewy.
    Wtedy może dojść do sytuacji, gdy kratka w łazience zamiast wyciągać powietrze pełni rolę nawiewu. Mając urządzenie gazowe to jej komin spalinowy działa jak dodatkowa kratka. Jeśli działanie wentyalcji grawitacyjnej będzie zakłócone to wtedy spaliny mogą cofać się i masz czad.

Można próbować "naprawić" działanie wentylacji grawitacyjnej ale zwykle oznacza to spore koszty i robienie dziur z nawiewem.
    Jeśli chcesz mieć termę gazową to można zamontować nową z zamkniętą komorą spalania, wtedy ruch powietrza i spalin wymusza wbudowany wentylator i nie ma problemu z nawiewem itp., choć pozostają koszty nowej termy, nowego wkładu kominowego i potem przeglądy.
    Ewentualnie jak pisał serwisszulborski można spróbować skorzystać z bojlera elektrycznego, trochę wyższe koszty eksploatacyjne ale w zasadzie bez ryzyka czadu i bez konieczności montażu specjalnych wkładów kominowych o kosztownych przeglądów/napraw itp.
  • #5 17776712
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Miałem też w swojej karierze bojler- gazowy- 100 litrowy.
    To była dramatyczna pomyłka . Jeśli ktoś posiada wannę , to bojler jest strzałem w kolano. O ile jedna osoba da rade się wykąpać z nie pełną wanną , to kilka osób może o tym zapomnieć.
    Późniejsze oczekiwanie na gorącą wodę to pomyłka. Podejrzewam że przy prysznicu i kilku osobach sytuacja była by podobna, bo osobiście spędzam w kabinie koło 20 minut.
  • #6 17776877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17777902
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1088
    qbis19 napisał:
    Jeśli ktoś posiada wannę , to bojler jest strzałem w kolano. O ile jedna osoba da rade się wykąpać z nie pełną wanną , to kilka osób może o tym zapomnieć.

Wszystko jest kwestią indywidualną.
    Wanny są o różnej pojemności, więc jak ktoś ma niewielką to nie ma problemu dla 1 i dwóch osób. Poza tym kąpiel w wannie trwa kilkadziesiąt minut, więc w tym czasie kocioł dogrzeje nową porcję wody.
    Kocioł gazowy ma moc co najmniej np. 15kW. Bojlery gazowe mają najwyżej kilka kW mocy, a bojlery elektryczne 2kW.

qbis19 napisał:
    Podejrzewam że przy prysznicu i kilku osobach sytuacja była by podobna, bo osobiście spędzam w kabinie koło 20 minut.

Też to jest kwestia indywidualna.
    Mój prysznic to jest kilka minut i mam przepływ wody ograniczony perlatorem o przepływie do 8 l/min.
    Licząc lanie wody przez 20 minut to mamy 160 litrów. Ja zużywam poniżej 40 litrów.
    Jeśli nie masz perlatora to możesz mieć przepływ wody nawet i 15 l/min co w ciągu 20 minut daje 300 l c.w.u.
    40 a 300 litrów to jednak spora różnica. Ty weźmiesz jeden prysznic, a mi takie zużycie starczy na co najmniej 7 pryszniców.
    Znam przypadek gdzie z bojlerem elektrycznym 80 l spokojnie umyją się 3 osoby dorosłe ale to każdy sam wie najlepiej ile potrzebuje wody, aby odczuwać komfort.
    Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie, bo nie każdy leje wodę setkami litrów dla jednej kąpieli.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem czadu, który alarmuje podczas używania podgrzewacza wody Ariston Fast, co prowadzi do obaw o bezpieczeństwo. Po wezwaniu straży pożarnej i przeglądzie kominów, stwierdzono, że szczelne okna w mieszkaniu oraz niewystarczająca wentylacja mogą być przyczyną problemu. Użytkownicy sugerują montaż nawiewników, aby poprawić cyrkulację powietrza, oraz zwracają uwagę na znaczenie ciągu kominowego. Wskazują również, że w przypadku używania gazowych urządzeń grzewczych, otwarte okna mogą być konieczne dla zapewnienia bezpieczeństwa. Dodatkowo, rozważają alternatywne rozwiązania, takie jak elektryczne podgrzewacze wody, które eliminują problemy związane z wentylacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA