logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Ess Squarearc 400 A - brak mocy po złym podłączeniu, schemat?

wlodek 2 13 Lut 2019 20:41 840 4
REKLAMA
  • #1 17776011
    wlodek 2
    Poziom 2  
    Kupiłem spawarkę Ess squarearc 400 A chłodzony cieczą i podczas podłączenia nie zauważyłem, że wtyczka jest 5 pinowa lecz kabel od spawarki jest 4 żyłowy , żyła ,,N,, podłączona była na pin ,,0,, , a w moje gniazdo sieciowe było 5 przewodowe i w efekcie nie było napięcia 230V. Spawarka w efekcie nie ma mocy ( zajarza łuk lecz nie ma mocy i wybija zabezpieczenie tak jakby - filmik podsyłam na dole) na elektrodzie wszystko działa - pełna moc. Ktoś ma schemat do tej spawarki ?
    https://www.youtube.com/watch?v=PmsnW4CpbKM&feature=youtu.be
  • REKLAMA
  • #2 17777181
    kryst
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    A jakie zabezpieczenie wybija?
  • REKLAMA
  • #3 17781616
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Ta czwarta żyła to prawdopodobnie PE a nie N.
    Wszystkie fazy dochodzą do gniazda? Inne urządzenia trójfazowe działają poprawnie?
  • REKLAMA
  • #4 17782624
    kryst
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    kryst napisał:
    A jakie zabezpieczenie wybija?

Mi wybija różnicówkę, gdy postawię spawarkę bezpośrednio na ziemi. Mam 3 fazy i N. I to N jest też podpięte do obudowy. N nie może uciekać do ziemi. Sprawdź czy masz dobrze podpięte.
  • #5 17783776
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    No raczej zasilanie spawarki to 3 fazy + PE. Poza tym, we wtyczce "4-bolcowej" nie ma żadnego "0" tylko PE (nie może być wykorzystywane do zasilania urządzeń w 230V). Po podłączeniu przewodu PE pod zacisk N wtyczki "5-bolcowej" będzie występowało losowe wyzwalanie wyłącznika różnicowo-prądowego.
    Oczywiście zdarza się że spawarka potrzebuje też przewodu N, głównie w migomatach gdzie potrzebne jest zasilanie sterowania i podajnika drutu z 230V. W urządzeniach przemysłowych jednak stosuje się zasilanie sterowania z 400V (przez dodatkowe trafo) dla wyeliminowania przewodu N którego w niektórych krajach nie ma (jak np. w starych instalacjach w Polsce).
REKLAMA