logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójne Partycje Swap oraz naprawa bootowania dwóch systemów Qubes + Centos

shac0 14 Lut 2019 09:37 627 2
REKLAMA
  • #1 17776911
    shac0
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Po instalacji Qubes przyszedł czas na test Centosa.
    Po instalacji Centosa w menu urchamiania systemów pojawiają się dwa “centosy”

Jeden to ten właściwy , drugi to wcześniej zainstalowany Qubes. Jednak Gdy go uruchamiam to wszystko wydaje się działać ale jednak nie chce się załadować pulpit do końca tak aby można się było zalogować?

Jak to naprawić ? Jest jakieś narzędzie to naprawy ładowania tych systemów (czyli o ile dobrze rozumiem - gruba ? ) Czy jest coś analgicznego jak w ubuntu taki prosty program boot-repair . Wystarczyło włączyć i naprawiało ?

A może idąc tym tropem jak dalej w wolnym miejscu bym zainstalował już na przykład ubuntu to na nim wówczas przy pomocy wspomnianego repair-grub naprawie ładowanie wszystkich systemów ?

Generalnie to zauważyłem że co dytrybucja to różnie może być. Raz się schrzani raz nie. I tak z mojego doświadczenia to chyba najlepsze w tym wszystkim jest że takie Manjaro które to generalnie naprawia wszystko samo jak ulał więc chyba najlepiej zainstalować go na samym końcu zawsze (a może się mylę i były czyste przypadki i zbiegi okoliczności). Swoją droga ciekaw jestem jak by było w tym przypadku. Od czego to wgle zależy ?

///

I tak trochę jeszcze jeden dylemat/pytanie na boku odnośnie centosa i qubesa. Do obudwu instalacji z automatycznego partycjonowania na jednym dysku tworzyło mi nową partycję swap (i to innej wielkości)

Nie chciałem już tego zmieniać ale logika podpowiadała że skoro jest już swap dla systemu Qubes to powinna ona być również przypisana do Centosa zamiast marnować przestrzeń dyskową na kolejnego swapa. Czy dobrze rozumuje ? Czy może jednak odzielne partycje swap mają (jakiekolwiek) uzasadnienie ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17801315
    shenzu.
    Poziom 2  
    shac0 napisał:
    Jak to naprawić ? Jest jakieś narzędzie to naprawy ładowania tych systemów (czyli o ile dobrze rozumiem - gruba ? ) Czy jest coś analgicznego jak w ubuntu taki prosty program boot-repair . Wystarczyło włączyć i naprawiało ?

Do naprawy GRUB-a użyj najlepiej Super Grub Disk2 lub Rescatux.
    Ewentualnie uruchom dowolną dystrybucję, odczytaj prawidłowy dysk oraz uruchom narzędzie (po zamontowaniu partycji): bądź:
    grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    bądź:
    grub-install /dev/sdX
    (gdzie X to litera odpowiadająca za dysk, na którym masz zainstalowane systemy).
    Jeżeli nadal będą dwie takie same nazwy, użyj grub-customizer lub edytuj menu za pomocą komendy:
    nano /etc/grub/grub.cfg

Dobrze byłoby także poznać to, jakie partycje zostały utworzone wraz z tymi systemami i która jest ustawiona jako aktywna:
    Jeżeli chodzi natomiast o dwie partycje swap - w większości przypadków nie ma to sensu, jeżeli nie korzystasz z hibernacji. W przeciwnym wypadku będą hocki-klocki. Możesz jedną z nich usunąć oraz zmienić konfigurację pliku odpowiedzialnego za montowanie partycji (na każdym systemie warto sprawdzić, która partycja została przypisana jako swap):
    nano /etc/fstab
    Partycje mogą natomiast zostać różnie zamontowane. Oto mój wpis:
    /dev/sdXY           	none      	swap      	sw      	0 0
    gdzie X odpowiada za dysk, natomiast Y - partycję typu swap. Wystarczy podmienić odpowiednio oraz zapisać, by tylko jedna partycja była użytkowana jako swap na obydwóch systemach operacyjnych.
    Do wszystkich komend potrzebny jest dostęp root. Dodawaj albo sudo, albo użyj sudo su.
  • #3 17803510
    shac0
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    shenzu. napisał:
    ..

ok dzięki. Co natomiast powiesz na fakt nie możności z bootowania instalki centosa w trybie uefi ? Instalcja odpala z automatu i nie mam opcji do wyboru w grubie (w przeciwieństwie do linux mint np) przez co instalacja się nie uruchamia. Problemem jest sterownik nouveau który muszę wyłączyć . (wciśniecię kilkukrotne klawisza shift nie pomaga)

O dziwo linux mint nie ma z tym problemu ..

Oczywiście mogę to zrobić w w Trybie legacy.
    Ale wgl mojej wiedzy i tego co sprawdzałem to ednak linux dużo szybciej się uruchamia w trybie UEFI i wolałbym mieć jednak wszystkie dystrybucje w UEFI
REKLAMA