logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST9500325AS nie wykrywany po upadku - dźwięki alarmu, brak w BIOS

goblins 14 Lut 2019 20:42 1122 22
REKLAMA
  • #1 17778315
    goblins
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam, problem dotyczy dysku Seagate ST9500325AS który znajdował się w laptopie który upadł na ziemie. Laptop nie widzi dysku ani w biosie ani też spod Windowsa po podpięciu do komputera stacjonarnego też go nie wykrywa. Po podłączeniu wydaje dźwięki podobne do alarmu samochodowego w złączniku plik z nagraniem odgłosów trwają około 100 sekund, oraz zdjęcie dysku. Program Victoria też go nie widzi. Co może być czy jest to wina elektroniki czy coś z głowicami , czy coś jeszcze innego ??

Załączniki:
    • Dysk.mp3 (174.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17778341
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Napewno to nie jest wina elektroniki. Uszkodzenie głowic jest to najbardziej prawdopodobne i sam nic z tym nie zrobisz.
  • #3 17778354
    goblins
    Poziom 17  
    Ale czasami bywa ze go wykrywa ale bardzo rzadko, w HDD regenerator raz go wykryło i pisało o MBR że uszkodzony ale to raz albo 2 go widział. Czy da się jakoś dane odzyskać ??
  • #4 17778377
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    goblins napisał:
    Czy da się jakoś dane odzyskać ??

Odpowiedź już padła i jeśli będziesz dalej męczył dysk to szansa na odzysk staną się minimalne, albo już niemożliwe.
  • REKLAMA
  • #5 17778444
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    goblins napisał:
    Czy da się jakoś dane odzyskać ?

Można oddać do DR na ewentualną wycenę i sprawdzenie jeśli dane są ważne.
    goblins napisał:
    w HDD regenerator raz go wykryło i pisało o MBR że uszkodzony ale to raz albo 2 go widział

Odradzam stosowanie tego oprogramowania, ogólnie najlepiej nie uruchamiać dysku bez potrzeby, gdyż to utrudni odzyskanie danych.
  • #6 17778468
    goblins
    Poziom 17  
    Dziękuje za odpowiedzi, myślałem że to może elektronika a nie głowice. Jak może być koszt odzyskania takich danych ?
  • #7 17778730
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Unieruchomiona oś silnika, prawdopodobnie przez zablokowanie zespołu głowic na powierzchni platerów.
    Tematów na forum milion jak nie więcej.
    Koszty w przypadku tej usterki będą pewnie oscylowały w przedziałach 500 - 900 zł w zależności od firmy.
    Zdalnie jednak nikt ci nie potwierdzi jaki problem leży w dysku.
    Może silnik jest zablokowany z innych przyczyn.
    Na pewno, jak koledzy wcześniej wspomnieli, nie jest to wina elektroniki.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #8 17778772
    goblins
    Poziom 17  
    Teraz sprawdzałem to mu się coś odmieniło kręci się ale tylko chwile i zmienił się dźwięk pykania czy są jakieś szanse na odzyskanie bez serwisu ?? zaczęło go widzieć w Windowsie ale ze złym rozmiarem jak w załadunku.

Załączniki:
    • dusk2.mp3 (114.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17778779
    Łukasz_W

Usterka się pogłębiła.
    Możliwe, że z powodu ciągłych prób uruchomienia dysku zerwaniu uległ jeden z elementów czytająco zapisujących, i ramie jest zablokowane w okolicach strefy parkingowej.
    Nie wykluczony jest również zapił powierzchni.
    Ogólnie robisz wszystko, żeby dane utracić permanentnie, o ile już tego nie zrobiłeś.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 17778861
    goblins
    Poziom 17  
    OK dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
  • #11 17779346
    kaleron

Ocena: 2326
    Odkręć elektronikę od hermobloku i podłącz do komputera gołą elektronikę - to zobaczysz, co Ci czasem wykrywa. HDD Regenerator potrafi wykrywać dysk i naprawiać na nim uszkodzone sektory nawet po jego fizycznym odłączeniu. To naprawdę cudowny program, tylko niestety rezultaty jego działania zbyt często są opłakane. I nie wiem, skąd się biorą te pomysły, że w dysku po upadku mechanika mogła ocaleć, a uszkodzeniu uległa elektronika. Przecież to nawet nie jest logiczne.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 17790620
    goblins
    Poziom 17  
    Przeniosłem talerze do drugiego dysku z nowymi głowicami (miał to samo freeware) i zmieniłem elektronikę na starą polepszyło się bo wielkość jest prawidłowa (ma być 500Gb) tylko dysk nie jest wykrywany w Windows tylko widzi do w zarządzaniu dyskami. Co może być jeszcze nie tak ?? że nie widzi do normalnie wi win.
  • REKLAMA
  • #14 17790696
    goblins
    Poziom 17  
    Zaparkowałem głowice i bezdotykowo przeniosłem dwa talerze naraz. Tylko win go nie widzi jak trzeba. Czy to wina MBR czy SMART czy jeszcze coś innego?
  • Pomocny post
    #15 17790779
    Łukasz_W

goblins napisał:
    Zaparkowałem głowice i bezdotykowo przeniosłem dwa talerze naraz. Tylko win go nie widzi jak trzeba. Czy to wina MBR czy SMART czy jeszcze coś innego?

W jaki sposób je przeniosłeś? Były unieruchomione względem siebie? Nie klika ci ten dysk teraz lub nie wydaje innych dotąd dźwięków?
    Talerze, to jest ostatnia rzecz, którą się w jakikolwiek sposób rusza.
    Bezpieczniej i pewniej przenieść zespół głowic.
    Muszę cię zmartwić, ale w Seagate'ach samo przeniesienie głowic dawcy do pacjenta może nie wystarczyć i trzeba jeszcze przenieść mapę głowic z dysku dawcy.

Jak wspomniałem wyżej, robisz wszystko aby dane utracić permanentnie.
    Chyba, że masz więcej szczęścia niż rozumu - pokaż co wykrywa DMDE na tym dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #16 17801981
    goblins
    Poziom 17  
    W DMDE dysk był widoczny i czytał wszystkie pliki odzyskałem około 1,6Gb i coś się porobiło (trochę po chrobotał) i pokazuje mi błędy i dysk teraz ma 2,2Tb, co może być nie tak ??
  • #17 17802569
    Łukasz_W

goblins napisał:
    W DMDE dysk był widoczny i czytał wszystkie pliki odzyskałem około 1,6Gb i coś się porobiło (trochę po chrobotał) i pokazuje mi błędy i dysk teraz ma 2,2Tb, co może być nie tak ??

Odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania są wyżej.
    Na własny rachunek zrobiłeś wszystko, aby odzysk utrudnić lub uniemożliwić.
    Co się porobiło?
    Od uszkodzeń głowic po uszkodzenia powierzchni, być może zapiły jak i uszkodzenia SA.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #18 17802599
    goblins
    Poziom 17  
    Też myślałem że to głowice więc wymieniłem je ale jest to samo więc to nie głowice, SA to chodzi o SMART ??
  • #19 17802622
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    goblins napisał:
    SA to chodzi o SMART ??

Nie, chodzi o naprawę Service Area. Potrzebne są odpowiednie narzędzia i wiedza, (chociaż na zniszczonym fizycznie dysku raczej będzie jeszcze gorzej.)
  • #20 17802956
    Łukasz_W

goblins napisał:
    Też myślałem że to głowice więc wymieniłem je ale jest to samo więc to nie głowice.

Przełóż je z powrotem do donora to zobaczysz czy działają.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #21 17803130
    goblins
    Poziom 17  
    Przełożyłem głowice razem z elektroniką. Głowice były sprawne bo dysk kupiłem działający i czytał pliki znajdujące się na dysku potem z niego przełożyłem głowice do mojego i dalej widzi 2Tb. Nie może odczytać SMART (widzi go jako Maxtor bo jest podłączony jako dysk zewnętrzny).

• #22 17803165
    Łukasz_W

To, że były sprawne, to jak sam zauważyłeś, fakt przeszły.
    Przełóż je do donora a zobaczysz, że sprawne nie są.
    Ogólnie temat uważam za wyczerpany, dane jeśli możliwe do odzyskania to na pewno w stopniu znacznie utrudnionym.
    Nie widzę również sensu kontynuowania wątku skoro wiesz lepiej i nie przyjmujesz do wiadomości naszych ekspertyz oraz zaleceń.

Co jest aktualnie nie tak z dyskiem:
    - zabrudzenia powierzchni
    - zabrudzenia elementów czytająco zapisujących
    - możliwe uszkodzenia powierzchni
    - możliwe uszkodzenie głowic dawcy/dawców
    - możliwe błędy lub uszkodzenia SA
    - możliwa desynchronizacja platerów po wcześniejszej ingerencji
    - możliwe złe wyważenie talerzy po przeniesieniu
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #23 17840934
    kaleron

Ocena: 2326
    Jak widzi maxtora, to znaczy, że rozpoznaje przejściówkę, do której jest podłączony dysk. Ona też ma swoje, jak to nazywasz, "freeware". Dobór dawcy w dyskach twardych jest trochę bardziej skomplikowany, niż by się to mogło wydawać. Zainteresowała mnie metoda bezdotykowego przenoszenia talerzy. Stosujesz telekinezę? Zabrudzenia i degradacja powierzchni więcej niż pewne, z duży prawdopodobieństwem uszkodzone są wszystkie bloki głowic magnetycznych, jakich dotknąłeś. Prawdopodobieństwo uszkodzenia SA też graniczy z pewnością. To może wyjaśniać, że dysk nagle urósł do 2 TB. Ze stosunkowo prostej usterki doprowadziłeś dysk do stanu, w którym można się na nim habilitować. Te 1,6 gigabita (bo gigabajt, to GB), to Ci się coś otwiera, czy pliki uszkodzone?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST9500325AS przestał być wykrywany po upadku laptopa, co objawiało się dźwiękami alarmu i brakiem detekcji w BIOSie oraz systemie Windows. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie elektroniki, jednak większość odpowiedzi wskazywała na uszkodzenie głowic lub mechaniki dysku. Po kilku próbach uruchomienia dysku, jego stan się pogorszył, a dane stały się trudniejsze do odzyskania. Użytkownik próbował przenieść talerze i głowice z innego dysku, co doprowadziło do dalszych problemów, w tym błędów odczytu i nieprawidłowego rozmiaru dysku. Wskazano na konieczność profesjonalnego odzyskiwania danych oraz ryzyko permanentnej utraty danych w wyniku nieodpowiednich działań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA