logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 550 - Szare tło na kopiach po wymianie dewelopera i tonera

andrzejkami 07 Wrz 2005 17:00 1860 12
REKLAMA
  • #1 1798949
    andrzejkami
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam

posiadam dwie kserokopiarki aficio 550. na jednej z nich po wymianie dewelopera (zrobiłem inicjalizacje) i założeniu nowego tonera kserokopiarka robi szare tło na kopiach (ziarno). przeczyściłem wszystkie czujniki i dalej to samo. po wrzuceniu wywoływaczki, bębna, pasów transmisji i pieca z tej "szarej" kopiarki do drugiej kopiarki kopie wychodzą ładne.
    co jest z tym cyfrowym molochem??
  • REKLAMA
  • #2 1799029
    fest
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Co prawda nie obsługuję 550 tek skończyłem tylko na 350 i 450 ale nigdy nie robiłem w tych maszynach inicjalizacji dewelopera, to się robi tylko raz w życiu kopiarki. Według mnie masz ją po prostu przedozowaną.
  • REKLAMA
  • #3 1799115
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Jak to się nie robi inicjalizacji. Oczywiście, że się wykonuje po każdej wymianie, aby zainicjować td. Chciałbym zobaczyć te twoje 350 , po zadozowaniu. To nie canon tylko ricoh.
  • #4 1799230
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    pytanie może głupie ale podstawowe : lusterka i poligon wyczyszczone ?
  • #5 1801131
    andrzejkami
    Poziom 11  
    wszystko wyczyszczone, zmianiałem nawet laser z innej kopiarki, i nic dalej to samo
  • REKLAMA
  • #7 1802365
    e-than
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    tygellin napisał:
    Jak to się nie robi inicjalizacji. Oczywiście, że się wykonuje po każdej wymianie, aby zainicjować td. Chciałbym zobaczyć te twoje 350 , po zadozowaniu. To nie canon tylko ricoh.

2-961 Developer Initialization - FACTORY
    2-801 TD Sensor Initial Setting - po wymianie dewelopera
    ;)

a tak pozatym to przedozowana nie jest bo przeciesz przekładał do innej i wszystko było GIT obstawiam regulacje BIAS

PZDR
  • #8 1802541
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    sprawdź dodatkowo ładowanie bębna (zbyt małe też powoduje szare kopie - to cyfrówka)
  • #9 1804451
    Falko1
    Poziom 11  
    Ale sie uśmiałem z festa :) Proponuję założyć nowy bęben i temat szarych kopii zniknie (przerabiałem wielokrotnie) TD sensor initial zawsze po zasypaniu nowego developera trzeba zrobic, w końcu maszyna musi się "dostroić" do nowego nośnika.
  • REKLAMA
  • #10 1805432
    andrzejkami
    Poziom 11  
    wymiana bębna to była moja pierwsza myśl ale dlaczego na innej kopiarce kopie wychodzą bez szarego tła. jak już pisałem wcześniej przerzucam z "szarej kopiarki" wywoływaczkę, bęben, pasy transmisji oraz piec i kopie wychodzą bez tła. jeżeli to wina bębna to kopie na jednej i drugiej maszynie powinny być z szarym tłem.
  • #11 1810521
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Jaki jest odczyt td. Sprawdź jeszcze czy nie masz wsypanego złego toneru. Najlepiej wyjałów kopiarkę ,ustaw na fabryczne ustawienia i zainicjuj td i id.Potem ewentualnie podciągaj biasem i ładowaniem. Odczyty wszystko praktycznie mówią, tylko trzeba je sprawdzać. Dla e-thana przy inicjacji td inicjujesz jednocześnie nośnik. I radzę to robić , ale tylko jak faktycznie go wymieniłeś.
  • #12 1810738
    e-than
    Poziom 15  
    Chłopaki ale gość wyraźnie napisał że przełożył BEBECHY DO INNEJ i kopie wychodzą CACY więc to wina ustawień lub elektroniki.
    @tygiellin wiem wiem to było moje spstrzeżenie że są dwa kody jeden zaznaczony jako ustawienie Fabryczne a drugi incjuje/kalibruje odczyty sensora TD po wymianie nośnika, choć stosuję go też wtedy gdy mam bladzizne niedodozowaną tonerem, podciągnąć Vref i zaincjować TD wtedy dopiero trzyma dozowanie toneru (na niektórych bębnach kompatybilnych)
    :)

PZdr
  • #13 1822488
    andrzejkami
    Poziom 11  
    witam

zmieniłem bęben i listwę, zainstalowałem nowy deweloper - wszelkie dolegliwości ustąpiły.

dziękuje wszystkim za wypowiedzi i propozycje.

andrzej

Dodano po 1 [minuty]:

w dalszym ciągu nie mogę pojąc dlaczego po wrzuceniu do innej kopiarki kopie były bez tła. może deweloper żle się zainstalował??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył kserokopiarki Ricoh Aficio 550, która po wymianie dewelopera i tonera oraz wykonaniu inicjalizacji dewelopera generowała kopie z szarym tłem (ziarnistość). Czyszczenie czujników, lusterek, poligonu oraz wymiana lasera nie rozwiązały problemu. Przełożenie podzespołów takich jak wywoływaczka, bęben, pasy transmisji i piec do innej maszyny skutkowało poprawą jakości kopii, co wskazywało na problem z ustawieniami lub elektroniką, a nie z samymi częściami. Wskazywano na konieczność prawidłowej inicjalizacji sensora TD po wymianie dewelopera oraz regulacji napięcia bias i ładowania bębna, które mają wpływ na jakość obrazu. Ostatecznie wymiana bębna i listwy oraz instalacja nowego dewelopera rozwiązały problem. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowej kalibracji i ustawień fabrycznych po wymianie materiałów eksploatacyjnych w cyfrowych kserokopiarkach Ricoh.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA