logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspiron 15 7577 - niska prędkość internetu po zmianie oferty UPC

cichyxelo 15 Lut 2019 21:26 1032 7
REKLAMA
  • #1 17780851
    cichyxelo
    Poziom 6  
    Witam, parę dni temu zmieniłem ofertę internetu z 120mbs na 300mbs w UPC. Wczoraj przyszedł Pan z UPC który miał sprawdzić czy wszystko działa jak powinno po tej zmianie i czy faktycznie został wprowadzony szybszy internet lecz przy speedtestach na moim laptopie cały czas wychodzi 110-120mbs tak jakby coś blokowało laptop przed wyższą prędkością. Gdy Pan z UPC podłączał ten sam kabel do swojego laptopa przy testach wynik: 290-300mbs(lepsza prędkość internetu jest widoczna na wszystkich urządzeniach w domu więc wydaje mi się że wina musi leżeć w laptopie). Mój laptop: Dell Inspiron 15 7577 (praktycznie nowy laptop zakupiony w grudniu 2018 roku), karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller.
    Zmieniałem w konfiguracji karty sieciowej speed&duplex na maksymalny 1GB/s full duplex (przed zmianą był automatyczny negocjowany).
    Reinstalowałem również sterowniki karty sieciowej. Myślałem też nad pogrzebaniem w ustawieniach karty sieciowej w BIOSie lecz jestem w tym zielony i w ciemno wole się tym nie bawić. W skrócie opisałbym to jakby coś trzymało laptop przed większą prędkością internetu i miał ustalony limit ale nie wiem gdzie leży problem. Proszę o pomoc, z góry dziękuje :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17781118
    cichyxelo
    Poziom 6  
    Grzegorz740 napisał:
    Może blokuje ci transfer zapora sieciowa czy antywirus z zaporą sieciową? Różnie z tym bywa.

Jak masz zainstalowane te programy to powyłączaj je i przeprowadź testy transferu.

Nie dodałem tych informacji do postu, na początku wyłączyłem całkiem antywirus i zapory - nic to nie dało.
    Testowałem prędkość na 4 kablach i przy każdym takie same wyniki.
  • REKLAMA
  • #4 17781134
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Sprawdzales jaka jest prędkość połączenia sieciowego? Czy komputer rzeczywiście łączy się na Gb? Szybkość internetu najlepiej sprawdzać na stronie speedtest.net, według mnie najbardziej niezawodna.
  • #5 17781152
    cichyxelo
    Poziom 6  
    badboy84 napisał:
    Sprawdzales jaka jest prędkość połączenia sieciowego? Czy komputer rzeczywiście łączy się na Gb? Szybkość internetu najlepiej sprawdzać na stronie speedtest.net, według mnie najbardziej niezawodna.

Jak sprawdzić prędkość połączenia?
    Sprawdzałem szybkość na niejednej stronie wszędzie porównywalne wyniki.
  • REKLAMA
  • #8 17781870
    cichyxelo
    Poziom 6  
    badboy84 napisał:

Szybkość: 1,0 Gb/s

Dodano po 13 [godziny] 2 [minuty]:

Problem rozwiązany przez program SmartByte, dziękuje za pomoc. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niską prędkością internetu na laptopie Dell Inspiron 15 7577 po zmianie oferty UPC z 120mbs na 300mbs. Pomimo testów, prędkość na laptopie wynosiła 110-120mbs, podczas gdy inne urządzenia w domu osiągały pełną prędkość. Użytkownik sprawdził ustawienia karty sieciowej, zmieniając speed&duplex na 1GB/s oraz reinstalując sterowniki. Po wyłączeniu zapory i antywirusa problem nie ustąpił. Ostatecznie rozwiązanie przyniósł program SmartByte, który poprawił wydajność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA