logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znika prąd po odłączeniu kuchenki gazowo elektrycznej

Marbudz 15 Lut 2019 21:53 2778 6
REKLAMA
  • #1 17780920
    Marbudz
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuję pomocy,
    Mam problem typu archiwum X, a mianowicie: wprowadziłem sie do mieszkania z kuchenką gazowo elektryczną i kiedy odłączam ją z gniazdka elektrycznego wyłącza się prąd w całym mieszkaniu po podłączeniu kuchenki prąd wraca. Czy ktoś miał taki problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17780947
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1123
    Wiele osób na forum miało ten problem. Instalacja elektryczna jest niezdatna do dalszego użytkowania - jest bowiem w niej przewód, który nie ma ciągłości (wskutek upalenia w punkcie łączeń, zerwania przewodu, czy z innego powodu). Przepływ prądu odbywa się poprzez instalację gazową, do której przyłączona jest wspomniana kuchenka.
    Nie dotykaj tam zbyt wielu (sprzętów o pierwszej klasie ochronności), bo ryzyko porażenia (do czasu usunięcia usterki) jest spore!
  • REKLAMA
  • #3 17780974
    Marbudz
    Poziom 2  
    Dzieki za uwagę, no właśnie czytałem, szukałem na forum i nie mogłem znaleźć podobnej sytuacji. A o podłączeniu uziemienia do rury gazowej w starych blokach czytałem ale nie wim jak to naprawić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17780978
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Jak najszybciej trzeba wezwać fachowca, tak jak napisał kolega wyżej przewód N lub zerowy jest uszkodzony.
    Sytuacja bardzo niebezpieczna.
  • REKLAMA
  • #5 17782023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17782328
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    elel napisał:
    Sytuacja skrajnie niebezpieczna!!! Może dojść do porażenia lub pożaru.
    A także katastrofalnego wybuchu. Wskutek przepływu prądu rura może się rozszczelnić wcześniej, ale iskrzenie może nastąpić nieco później gdy proporcje gazu i powietrza będą "idealne"...
  • #7 17792720
    Marbudz
    Poziom 2  
    I już wszystko jasne: kilka lat temu zakładany był licznik na kartę i jedna końcówka przewodu była słabo odizolowana po drugie podczas remontu /podwieszany sufit/ został lekko uszkodzony przewód co spowodowało nadtopienie przewodu w puszce midzy licznikiem a bezpiecznikami S. Elektryk mówił, że jeszcze chwila a prąd mógł by być w bolcu, który wystaje w kontaktach co groziło porażeniem. Dziękuję za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kuchenką gazowo-elektryczną, która powoduje wyłączenie prądu w całym mieszkaniu po jej odłączeniu od gniazdka. Forumowicze wskazują na potencjalne uszkodzenie instalacji elektrycznej, w tym przewodu neutralnego, co stwarza ryzyko porażenia prądem oraz pożaru. Zalecają natychmiastowe wezwanie fachowca do naprawy, ponieważ sytuacja jest niebezpieczna. Użytkownik potwierdza, że przewód był uszkodzony podczas remontu, co mogło prowadzić do poważnych zagrożeń.
REKLAMA