logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-32LE8PA chassis GLP23A po zał. wyłącznikiem załącza się na 2s .

krzycho71 17 Lut 2019 16:50 1761 3
REKLAMA
  • #1 17784752
    krzycho71
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jak w temacie po włączeniu wył.sieciowym załącza się na 2 sekundy po czym gaśnie . Dioda od stand by mruga i po naciśnięciu czegokolwiek na pilocie gasnie i nie reaguje na nic. Poczytałem po różnych forach i dowiedziałem się , że prawdopodobnie uszkodzony jest układ SC 6700.Posprawdzałem wszystkie elektrolity i wszystkie są w porządku.Przed wymianą układu chciałbym się poradzić i upewnić co do celowości wymiany . Jeżeli któryś z kolegów miał podobną usterkę to proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 17785593
    Józef Kłeczek
    Poziom 12  
    Witam
    Miałem przypadek w tym modelu, że był uszkodzony układ SC6700, ale to łatwo sprawdzić bo w zasilaczu brak napięcia wytwarzanego przez ten układ.Na forum było kilka tematów o tym zasilaczu i problemach z układem SC6700.
    W razie problemów proszę pisać na pw postaram się udzielić pomocy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17819606
    krzycho71
    Poziom 10  
    Witam
    Po wymianie układu bez efektu. Po włączeniu słychać cykniècie przekaźników , pojawia się 24V zasilania na invertery , jest 5V zasilania sterowania, znalazłem 9V na diodzie D 23. Po zwarciu pionów 2i3 na łączeniu zasilacza i płyty głównej tv też odpala na krótko i dalej jak w poście wyżej. Może ktoś posiada schemat lub więcej doświadczenia ode mnie i podpowie coś konkretnego. Kondensatory ( elektrolity ) wymieniłem.
  • #4 18619279
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    Najprawdopodobniej uszkodzony inverter świetlówek, sprawdzałem i pasuje każdy tak podobnie wyglądający (2 trafka i 2 wyjścia na kable WN), także od nowszego Panasonica L32C10 oraz różnych Toshib z tych lat produkcji (bez DVBT). Pasują bez przeróbek elektrycznych nawet te nieco krótsze (tylko nie pasuje rozstaw śrub, ale na jedną da się przykręcić i działa) oraz pasują te, które mają wejście na taśmę z T-cona (bez podłączonej tej taśmy działa inverter tak samo).
    W dzisiejszych czasach te inwertety są już dość tanie :)
    Zapewne autorowi tematu już to nie potrzebne, ale będzie dla potomnych.

Dodam jeszcze, że aby telewizor nie wyłączał się z powodu uszkodzonego inwertera trzeba pierwszy od góry przewód złączki zasilającej inverter zewrzeć do masy. Oczywiste, że uszkodzony inverter i tak się nie włączy lub włączy jedynie na chwilkę, ale cały TV będzie działał normalnie, dzięki czemu ułatwiona jest naprawa/pomiary lub możliwy montaż inwertera z czegoś całkiem innego....
    Osobiście chodzi mi po głowie pomysł założenia dwóch inwerterów ze starego szarego Philipsa 32" - tych master-slave, gdyż mam takie ze zbitego Philipsa, ale jeszcze tego nie testowałem, jak mi się trafi kolejny Panasonic na uszkodzony inverter to wypróbuję i dam znać.
REKLAMA