logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD - żadna dioda nie świeci

strong07 17 Lut 2019 20:12 1065 4
REKLAMA
  • #1 17783949
    strong07
    Poziom 2  
    Witam
    Nie chce zaczynać nowego tematu i dlatego piszę przy najbardziej zbliżonym.
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD około 6 lat już ma... Nagle przy próbie uruchomienia umarła nie ma nic i żadna dioda nie świeci (ani sól ani nabłyszczacz). Brak reakcji na żaden przycisk nawet trzymany dłużej czy krócej. Jakby nie było prądu, a prąd w gniazdku oczywiście jest. Zatem od czego zacząć żeby dojść do tego co mogło strzelić?
    Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki.
    :arrow: Temat wydzieliłem i poprawiłem. TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 17784349
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    strong07 napisał:
    od czego zacząć
    Od podania dokładnego, poprawnego modelu zmywarki. A potem od sprawdzenia (jeżeli potrafisz) czy do modułu sterującego dociera napięcie.

P.S.
    strong07 napisał:
    Nie chce zaczynać nowego tematu.
    Dlaczego? Nie widzę powodu.
  • REKLAMA
  • #3 17784432
    strong07
    Poziom 2  
    Zmywarka to w ADG 6240 FD (bez żadnych innych literek i cyferek)... Zmywarka w zabudowie i panel jest chowany przy zamknięciu. Co do sprawdzenia czy napięcie dochodzi do modułu to sprawdzę tylko mała podpowiedź gdzie ten moduł... Czy u dołu gdzieś czy przy panelu sterowania i nie wiem co rozkręcić ewentualnie. Nie jestem Elektronikiem ani elektrykiem, ale myślę, że z małą pomocą sprawdzę...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17784696
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    strong07 napisał:
    gdzie ten moduł.
    W drzwiach.
  • #5 17786609
    strong07
    Poziom 2  
    Udało się! Po ściągnięciu zabudowy i dostaniu się do panelu i wiązki kabli okazało się, że przerwany jest jeden z głównych kabli doprowadzający prąd do panelu sterującego. Po zalutowaniu i zaizolowaniu zmywarka ożyła. Zaraz sprawdzę czy myje poprawnie. Dziwna sprawa w zasadzie z tym kablem bo to nie na żadnym zgięciu... Tylko widzę, że były kable dociśnięte trochę do obudowy, a tam jest taka czarna masa. Trochę ta masa powgniatana i jakby przytopiona, ale dobrze, że to nie elektronika tylko mechaniczne uszkodzenie... Kilka stów w kieszeni zostanie. Dziękuję za pomoc pozdrawiam.
REKLAMA