logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Segate Expansion 5TB SRD0NF2 nie wykrywany na Windows XP

Jedker89 18 Lut 2019 19:40 555 3
REKLAMA
  • #1 17787665
    Jedker89
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam posiadam dysk zewnętrzny Segate Expansion 5TB model SRD0NF2 i jakiś czas temu padł mi mój laptop i wróciłem na stary komputer stacjonarny gdzie mam zainstalowanego Windowsa XP i na tym komputerze mam problem z uruchomieniem tego dysku. Dysk się włącza chodzi w menadżerze bezpiecznego usuwania sprzętu komputer widzi dysk jako Masowe urządzenie magazynujące USB - Segate Expansion Desk USB device natomiast w Menedżer urządzeń w kontrolery magistrali szeregowej nie wykrywa mi tego dysku i tak samo w moim komputerze go nie ma i nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy, na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie sprawdzić czy na innych komputerach ten dysk działa, na laptopie jakieś 3 miesiace temu jeszcze działał i od tamtej pory leżał w pudełku. Możliwą przyczyną jest to że posiadam Windowsa XP SP 3 i on nie jest w stanie obsłużyć tak dużego dysku dlatego go w ogóle nie pokazuje ? Również mogę napisać jeszcze że w zarządzaniu dyskami dysk nie jest wykrywany.
    Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam
    Andrzej :)
  • REKLAMA
  • #2 17787847
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3913
    Witam. Próbowałeś na innym komputerze z Windows 7?
  • REKLAMA
  • #3 17787900
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jedker89 napisał:
    Możliwą przyczyną jest to że posiadam Windowsa XP SP 3 i on nie jest w stanie obsłużyć tak dużego dysku dlatego go w ogóle nie pokazuje ?

Jedker89 napisał:
    5TB

Oczywiście. Win XP obsługuje dyski do 2TB i niektóre 3TB ale po zastosowaniu sterownika od producenta dysku.
  • #4 17791947
    Jedker89
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    PITERRR napisał:
    Witam. Próbowałeś na innym komputerze z Windows 7?

Niestety kolego PITERRR nie mam teraz możliwości aby podłączyć ten dysk na innym komputerze. Jak tylko nadarzy mi się taka sposobność na pewno ja wypróbuje Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Robert B napisał:
    Jedker89 napisał:
    Możliwą przyczyną jest to że posiadam Windowsa XP SP 3 i on nie jest w stanie obsłużyć tak dużego dysku dlatego go w ogóle nie pokazuje ?

Jedker89 napisał:
    5TB

Oczywiście. Win XP obsługuje dyski do 2TB i niektóre 3TB ale po zastosowaniu sterownika od producenta dysku.

OK
    dziękuje za informacje postaram się jak najszybciej dostać do innego komputera z nowszym windowsem jak zasugerował kolega PITERRR i jeśli dysk odpali od razu dam znać i zamknę temat jeśli problem się rozwiąże
    Pozdrawiam
REKLAMA