logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Masey Ferguson 3080 - Głośny hałas i niemożność wyłączenia przyśpieszacza

BakaxHP 18 Lut 2019 19:56 2121 15
REKLAMA
  • #1 17787713
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z moim ciągnikiem na postoju włącza się przyśpieszacz i słychać dość głośny hałas dodam że przyśpieszacza nie da się wyłączyć miał ktoś już taki problem lub wie co mogło się popsuć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17788270
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1829
    Nie wyłącza się mechanicznie czy elektrycznie? Jeśli słychać mocne hałasy ze skrzyni to nie pozostaje nic innego jak rozjechanie ciągnika.
  • REKLAMA
  • #3 17790007
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Jak ruszam to od razu się załącza a przy trochę większej prędkości się wyłącza. Słychać głośne hałasy
  • #4 17790053
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    No to nie czekaj, a rozbieraj. Hałas nie wróży nic dobrego, a im dłużej będziesz jeździł na tym, tym może być jeszcze gorzej.
  • #5 17790143
    BakaxHP
    Poziom 6  
    A przy czym sie rozglądać jak rozbiore jakieś pomysły
  • #6 17791156
    Pafcio179
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Jeżeli tak mocno hałasuje to jak już rozbierzesz modół speedshifta to myślę że będziesz widział gdzie jest problem.
  • #7 17791325
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Rozebrałem skrzynie moduł jest w dobrym stanie żadne zęby nie są wystrzerbione może wiecie w jaki sposób się załącza przyspieszacz
  • Pomocny post
    #8 17805294
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam. Najpierw powinieneś sprawdzić sam przycisk czy przypadkiem się nie zablokował i ciągle robi zwarcie, później elektrozawór. Co do szumu nie wiem na ile jest głośny u Ciebie ale u mnie jak wyluzuje tylko biegi a drugi zostawię obojętnie czy A czy B to skrzynia głośniej pracuje na luzie ale ja wiem że w tych ciągnikach luzuje się tylko tą dźwignią do postoju.
  • #9 17807871
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    A nie podłączył ktoś zasilania z elektrozaworu od przedniego napędu pod "przyspieszacz"
  • REKLAMA
  • #10 17813038
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Po właczeniu przyśpieszacza słychać taki odgłos właśnie wymieniłem olej
    Załączniki:
    • 20190301_165250.mp4 (30.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17813577
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Filmik powinien być nagrany i umieszczony w pierwszym poście. Elektrozawór od przyśpieszacza jest na początku skrzyni od przedniego napędu jest na obudowie mostu, więc ciężko było by pomylić przewody. Taki odgłos nie jest niczym dziwnym. Skrzynia zmienia przełożenie na wejściu raz idzie bezpośrednio raz przez mechanizm planetarny. Na filmiku słychać jak każesz włączyć i wyłączyć przyśpieszacz. Naprawiłeś to? I tak jak kolega wyżej napisał A lub B jest załączone na stałe zależy w której pozycji jest dźwignia.
  • #12 17816390
    Galareta
    Poziom 23  
    Uwierz że da się pomylić wszystko;) po prostu ktoś ma wizję i ciągnie kabel albo coś innego dziwnego robi w wiązce po drodze;) Nie mówiłem o pomyleniu wsuwki - bo tego się faktycznie nie da prosto zrobić. A dźwięk to taki jakby któraś z satelitów nie miała łożyskowania? Ale to by na żywo było trzeba usłyszeć. Ogólnie zmiana dźwięku następuje zawsze, tylko na filmie tego nie wychwyci się jak głośne to
    "wycie" jest. jeszcze mogą być oberwane tarczki jeżeli "dodam że przyśpieszacza nie da się wyłączyć " = że ciągnie tylko na jednym przełożeniu.
  • #13 17818268
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Wycie jest dość głośne leczy przy wyższych obrotach zanika nie całkiem ale jest wyraźnie ciszej
    Są nowe uszczelniacze na obudowie speedshifta tarczki też
  • REKLAMA
  • #14 17821896
    Galareta
    Poziom 23  
    Wyjmowane były zębatki? I rozbierana obudowa? Składał to ktoś na znaki?
  • #15 17821946
    BakaxHP
    Poziom 6  
    Na znaki ? Nie wiem o co chodzi za bardzo
  • #16 17822570
    Galareta
    Poziom 23  
    Jak rozbieram ten kosz co sa taczki w nim (te małe z 2 przekładniami planetarnymi) to obudowa jest wyważona, a satelity są zespolone z 2 tryb i tylko w jednej pozycji pracują osiowo. Wiec te 2 części obudowy muszą być skręcone tak jak były (są znaki) oraz te tryb wewnątrz tak samo mają znaki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Massey Ferguson 3080, który na postoju włącza przyśpieszacz i generuje głośny hałas, którego nie można wyłączyć. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym możliwość zablokowania przycisku przyśpieszacza, uszkodzenia elektrozaworu oraz problemy z mechanizmem skrzyni biegów. Użytkownicy radzą rozebrać skrzynię biegów, aby zdiagnozować problem, a także zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia połączeń elektrycznych. Wskazówki dotyczą również sprawdzenia stanu zębatek i tarczek w mechanizmie speedshifta oraz upewnienia się, że wszystkie elementy są poprawnie złożone zgodnie ze znakami montażowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA