witam mam problem : mianowicie posiadam akumulator od wiertarki około 20 v i chciałbym obniżyć napięcie do 5v ,aby zasilać urządzenia takie jak tablet a sam stabilizator wytwarza bardzo dużo ciepła. ewentualnie czy moge dać coś zamiast stabilizatora i mieć dalej 5v ? Byłbym wdzięczny za pomoc (;
Stabilizator liniowy taką ma rolę, żeby nadmiar napięcia zmieniać w ciepło. Im mniejsza różnica napięć między wejściem a wyjściem stabilizatora, tym mniejsza moc w nim wydzielana i mniej ciepła. Nadmiar ciepła należy odprowadzić za pomocą radiatora.
Przy 15V napięcia do wytracenia najmniejsze straty będzie wprowadzać przetwornica impulsowa.
dzięki za pomoc ale mam pytanie czy da sie taki układ zrobić (wiem, że to grosze ale w moim wieku będzie ciężko )
ps: da się przerobić ładowarkę na usb w taki układ?
Jest sporo układów scalonych do których dokładasz cewkę, diodę kondensator i już masz stabilizator impulsowy. Np. LM2576 (3 Ampery) lub LM2675 (1 Amper). Te układy występują w wariantach ustawiony na napięcie wyjściowe 5V lub inne gotowe (3.3V, 12V) lub regulowane - wówczas mają dopisek ADJ.
W tym wieku już powinieneś słyszeć o przekazie pocztowym.
Również jest taka możliwość, jak i płatność gotówką za pobraniem u kuriera.
Wystarczy przeczytać to na stronie sklepu:
https://www.gotronik.pl/platnosci-pm-22.html
Cytat:
płatność gotówką przy odbiorze towaru u kuriera (płatność za pobraniem)
płatność przelewem na nasz rachunek bankowy (przelew tradycyjny)
✨ Użytkownik poszukuje sposobu na obniżenie napięcia z akumulatora 20V do 5V bez przegrzewania stabilizatora. Odpowiedzi sugerują użycie konwertera DC/DC zamiast stabilizatora liniowego, który generuje dużo ciepła. Wskazano na możliwość zastosowania układów scalonych, takich jak LM2576 lub LM2675, które mogą działać jako stabilizatory impulsowe. Użytkownik zadał pytanie o przeróbkę ładowarki na USB, jednak podkreślono, że zakup gotowego rozwiązania może być bardziej opłacalny. Wskazano również na różne metody płatności, co może ułatwić zakup komponentów. Wygenerowane przez model językowy.