Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel CA-10, Perfecta. NeoGsm-IP - który wariant będzie dla mnie najlepszy?

lechit81 21 Feb 2019 22:13 1179 6
Optex
    lechit81
    Level 10  
    Witam!!!
    Drodzy forumowicze będę wdzięczny za wszystkie sugestie i uwagi, od Was jako doświadczonych w temacie :) Otóż planuje założenie alarmu w domu jednorodzinnym w zabudowie bliźniaczej. Wstępnie wyszło mi 6 czujek ruchu + 2 lub 3 kontaktrony we wszystkich drzwiach wejściowych. Do wszystkich czujników zamierzam podjechać kablem. Alarm użytkować będą osoby w różnym wieku, nie będzie użyty do sterowania automatyką domową i innymi tego typu bajerami. Fajnie byłoby jakby były powiadomienia o alarmie przez sms i możliwość zazbrojenia/rozbrojenia centrali przez sms. Po wstępnym zagłębieniu się w temat rozważam 3 opcje:
    1) Satel Perfecta – za: powiadamianie i podstawowa obsługa przez sms, możliwość rozszerzenia o czujki bezprzewodowe (na razie nie planuje ale na przyszłość jest to jakaś opcja), obsługa przez aplikacje satel control i powiadomienia push
    2) Ropam NeoGsm-IP - za: jak wyżej + obsługa WIFI.
    I tu moje pierwsze pytanie - czy przez WIFI możemy tylko konfigurować centralkę czy możemy również wykorzystać je do jakiś powiadomień, zdalnego zazbrajania/rozbrajania itd…??
    3) Satel CA-10 – ponieważ odziedziczyłem w spadku :) centralkę, 3 manipulatory + 8 czujek Aqua+ , pomyślałem o dokupieniu jakiegoś modułu GSM aby uzyskać powiadamianie sms.
    Czy możliwe jest w takim przypadku uzyskanie także możliwość zazbrajania/rozbrajania przez sms? Licze się z tym iż nie będzie tu obsługi przez aplikacje na smart fon i czujników bezprzewodowych ale na pewno wyjdzie najkorzystniej cenowo.

Co myślicie o takich rozwiązaniach? Napiszcie o ich zaletach i wadach. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i uwagi, które pomogą mi na wyborze konkretnego wariantu.
    Pozdrawiam
  • Optex
    .:Marcin:.
    Level 12  
    Jeśli masz budżet to odpuść sobie ca 10. Jest to starej generacji centrala, a jak z odzysku to też nie do końca wiadomo w jakim stanie.
    Perfectę mogę polecić bo zakładałem. Z zaprogramowaniem też nie będziesz miał chyba problemu.
    Ropam nie znam osobiście, ale też jest polecany.
  • Optex
    Alpha
    Level 24  
    Wariant 3 też bym odrzucił. Co prawda dokupując jakiś moduł GSM możesz zrealizować funkcje zazbrajania, rozbrajania i info o alarmie (globalnym), ale nie będziesz wiedział jaka czujka zgłasza alarm, nie będziesz mógł zdalnie zablokować jakiejś czujki i nie otrzymasz innych komunikatów technicznych (np rozładowany/uszkodzony aku). Pieniądze lepiej dołożyć do nowej centrali.
    Satel mnie wydaje się trochę trudniejszy do konfiguracji od Ropama. Obsługa manipulatorem dotykowym w Ropamie też wydaje się łatwiejsza. Przez wifi w Ropamie możesz zrobić wszystko, jednak żeby móc ją obsługiwać spoza własnej sieci musisz wykupić dostęp do Ropambridge (zdaje się 20zł/rok lub 90zł bez limitu).
    Ogólnie, póki nie sprecyzujesz potrzeb to ciężko będzie doradzić Satel czy Ropam.
    Dość prostą obsługą wg mnie charakteryzuje się też Genevo - sprawdź.
    LouWw
    Level 14  
    Dodam od siebie, z tego zestawu wybrał bym perfecte ze względu na wbudowany moduł GSM\GPRS dzięki któremu masz powiadomienia SMS jak i masz aplikacje na telefon na której możesz sprawdzić co się dzieje z alarmem, zazbroić bądź rozbroić alarm. Co do ropamu nie znam tych central. A co do samej CA stara centrala co prawda spełni twoje założenia ale żeby mieć konkretne powiadomienia po GSM typu z której czujki alarm, albo słaba bateria i inne usterki musisz mieć moduł gsm który dogada się z nią po dialerze i oczywiście odpowiednio go skonfigurować. Jeśli nie robiłeś tego nigdy to jest z tym trochę zabawy, o wiele łatwiejsza w konfiguracji jest już perfecta.
    lechit81
    Level 10  
    Ok. Zgodnie z Waszymi sugestiami odrzucam opcje nr.3 - Satel CA-10.
    Na temat Perfecty troszkę poczytałem i zobaczyłem w necie, praktycznie na wszystkie interesujące mnie pytania znalazłem odpowiedzi. Co do Ropama, dalej nie do końca jest jasne dla nie co można zdziałać na niej przez połączenie Wifi. Czy służy ono tylko do konfiguracji? czy może ona wysłać przez neta powiadomienie o zadziałaniu np. jakiejś czujki, o stanie systemu? jeśli tak to w jakiej formie - emailem czy w innej postaci??
    pozdrawiam
    Alpha
    Level 24  
    Powtórzę: W Ropamie połączenie wifi możesz wykorzystać zarówno do konfiguracji centrali (centrala ustawiona jako AP), jak i do wysyłania emaili i łączności z aplikacją na komórce (centrala ustawiona jako client). Z tym, że żeby móc korzystać z tej łączności POZA swoją domową siecią wifi, trzeba wykupić dostęp do RopamBrigde.
    ropam

Level 17  
    Dokładnie to jeżeli połączymy centrale do Wifi domowego to możemy:
    - łączyć się app RopamNeo, wysylac email,
    - do połączenia z internetu wymagany jest zakup w app RopamBridge lub jeżeli od dostawcy ISP jest stały publiczny adres IP to przekierowujemy na routerze port 9999 (RopamBridge nie jest wymagany)
    - przy wykorzystaniu serwera RopamBridge z centrali można wysyłać powiadomienia PUSH do aplikacji,
    - jeżeli na centrali jest WIFI i GPRS to centrala jako lacze podstawowe wykorzysyuje WIFI a w przypadku jego braku przechodzi na GPRS,
    - jeżeli internet na obiekcie jest kablowy to zalecane jest wykorzystanie LAN wówczas otrzymujemy komunikację dwutorową z możliwością powiadamiania o zagluszaniu GSM/WIFI !

- co do programowania to centrale można programowac w sieci WIFI/LAN (nie tylko jako AP), zdalnie z internetu poprzez WIFI/GPRS ( z wykorzystaniem serwera RopamBridge)