logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Integra vs Ropam – wybór centrali alarmowej z integracją domoautomatyki

domsat 22 Cze 2025 11:53 978 16
  • #1 21586137
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 174
    Mam do wykonania instalację alarmową w nowobudowanym domku bliskiej mi osoby. Alarm ma być przewodowy + możliwość rozbudowy radiowej w przyszłości i koniecznie zintegrowany z prostą domoautomatyką. Gdyby inwestorem był ktoś inny to wybrałbym CA Integra z Satela czyli hegemona na naszym rynku, ale w tym przypadku znając wady tej wersji to już zastanawiam się nad innym producentem. Genevo - zupełnie nie znam produktów tej firmy. Ropam - także nie znam, ale on oferuje ciekawe, chyba lepsze zintegrowanie alarmu z domoautomatyką. Jego centralka jest też w wersji na szynę DIN, co mnie jako elektrykowi b. się podoba, bo te płytki Satela to już jest druciarstwo. Czy jest ktoś z wiedzą porównawczą Satel - Ropam i może się wypowiedzieć. Osoby negatywnie nastawione do integracji alarm - domoautomatyka niech darują sobie tym razem.
  • #2 21586293
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    O ile pamiętam, to w Ropam musisz płacić roczny abonament za zdalny dostęp do centrali.
  • #3 21586294
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2623
    domsat napisał:
    Osoby negatywnie nastawione do integracji alarm - domoautomatyka niech darują sobie tym razem.

Wiesz, zabrzmiało to podobnie do stwierdzenia "mam pomysł skoczenia z dachu, ale osoby, które uważają to za zły pomysł, niech sobie darują" :)

Co co integracji automatyki z alarmem to są zarówno zwolennicy (głównie amatorzy) i przeciwnicy (tutaj raczej profesjonaliści).
    Budowanie systemu alarmowego powinno się rozpocząć od oceny stopnia zagrożenia oraz określenia klasy ochrony.
    Dopiero po określeniu ww, można się zastanowić, który system będzie lepszy.
    Wg mojej oceny Satel zapewnia wyższą pewność działania i ochrony. Podobną możliwość rozbudowy jak Ropam, może nawet nieco większą, ale cenowo wyjdzie drożej.
    Jeżeli zaś bardziej decydującym będzie automatyka i ograniczone finanse, a ochrona ma być tylko mniej istotnym dodatkiem to tutaj zdecydowanie Ropam.
    Jeżeli zaś stopień zagrożenia jest wysoki i ochronna jest priorytetem to zdecydowanie lepiej będzie oprzeć system alarmowy na Sateli, a automatykę na czymś innym.

Jeżeli chodzi o Genevo to jest to system zbliżony do Satela, tworzony z resztą przez ludzi, którzy odeszli z Satela.
  • #4 21586582
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    domsat napisał:
    Genevo - zupełnie nie znam produktów tej firmy. Ropam - także nie znam

Z powyższych powodów zrezygnowałbym z montażu tych firm u bliskiej osoby.

Co do Ropam uważam Basic GSM czy Optima za spoko produkty. Basic GSM monitoruje kilka kotłowni przemysłowych - temperatura, obecność napięcia na trzech fazach kilka krańcówek sprawdza się ok.

Optima monitoruje automatykę myjni wraz z kamerą wewnątrz wrzutni i po jej otwarciu wysyła zdjęcie MMS osoby otwierającej.

Mimo powyższych konstrukcji jako systemy alarmowe wykorzystuje Satela nie zawracając uwagi czy to hegemon czy nie.

Prywatnie Integrę mam spiętom z Domoticzem mimo błędów w logach Domoticza odnośnie pluginu integracji wszystko raczej działa.
  • #5 21588904
    domsat
    Poziom 23  
    gkwiatkowski - Twoja pamięć szwankuje, podałeś fałszywe info = obecnie nie ma takiej opłaty
    Plumpi - czy zamontowałeś x Sateli i y Ropamów, że możesz wydać opinię - Satel zapewnia wyższą pewność działania i ochrony ? Taką pewność daje m.in. Grade danej CA, dobór czujek itp.
    Tak na marginesie, nie mogę zrozumieć dlaczego dyskusje i wymiana doświadczeń między instalatorami wzbudzają b. małe zainteresowanie. Czy naprawdę niekończące się tematy typu " jak wymienić domofon w bloku" to jest co większość z Was kręci ?
  • #6 21589430
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    domsat napisał:
    nie mogę zrozumieć dlaczego dyskusje i wymiana doświadczeń między instalatorami wzbudzają b. małe zainteresowanie
    Well, skoro sam wykluczyłeś z dyskusji tutaj wielu instalatorów; którzy mogą mieć inne zdanie od Twojego, którzy może by i chcieli zabrać głos, ale i tak uznasz ich odpowiedzi za nieprzystające do Twojej tezy i ich olejesz, to się nie dziw.
    Forum to miejsce dyskusji, nawet, jeśli wnioski z niej wynikające będą dalekie od oczekiwanych i nie będą potwierdzać założonych tez.
  • #7 21589436
    Daro1003
    Poziom 34  
    domsat napisał:
    Osoby negatywnie nastawione do integracji alarm - domoautomatyka niech darują sobie tym razem.

juan cabrillo napisał:
    Well, skoro sam wykluczyłeś z dyskusji tutaj wielu instalatorów; którzy mogą mieć inne zdanie od Twojego

Strzał w 10 :).

Swoją drogą chętnie wymienię się doświadczeniem odnośnie Integry i automatyki domowej czyli z jakim systemem kolega ma zintegrowaną Integrę, czym steruje Integra a czym inny system jak to razem się uzupełnia.

Zacznijmy od tego że na bazie systemu alarmowego budowanie automatyki domowej to słaby pomysł, te systemu nie są do tego przystosowane wiadomo można coś prostego urzeźbić np włączać wyłączać coś z czujek na podstawie czasu lub temperatury ale jest wiele wiele ograniczeń i to nie tylko odnośnie sterowania ale i odnośnie dostępu do systemu.
  • #8 21589467
    Plumpi
    @domsat
    Tak zamontowałem X Sateli i Y Ropamów oraz Z Paradoxów, a także ze 2 czy 3 sztuki DSC, które mi jakoś nie przypadły do gustu.
    Nie rozumiem tylko czego oczekujesz? Czy tylko potwierdzenia Twoich słusznych racji?
    Jeżeli tak to tak, masz rację.
  • #9 21589471
    Daro1003
    Poziom 34  
    Plumpi napisał:
    Tak zamontowałem X Sateli i Y Ropamów oraz Z Paradoxów

A ja zapytam co kieruje że wybierasz dla klienta jedną z tych trzech producentów ?
    Cena, funkcjonalności ? Wygląd manipulatorów ?

Ubijmy trochę piany dla @domsat
  • #10 21604207
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Ropam ma wiele zalet jeśli chodzi o automatykę domową. Jest niesamowicie elastyczny i prosty w tworzeniu logiki do sterowania automatyką.
    Można ją w łatwy sposób "wyklikać" w Logic processorze lub "złożyć z klocków" w Diagram editorze. Jedno i drugie zmusza do myślenia.
    Na Satelu zrealizowanie nieco bardziej skomplikowanej automatyki jest jeszcze bardziej karkołomne - trzeba zużyć całą masę wejść i wyjść wirtualnych żeby zrealizować cokolwiek więcej niż załączenie syreny (z kilkoma dodatkowymi warunkami)... po naruszeniu czujki bez uzbrojenia systemu, w dodatku większość (ze względu na zasobożerność) można zrobić niemal wyłącznie na grubych Integrach.
    Przewagą Satela są dość ładne manipulatory LCD, np TSH2
  • #11 21604233
    Daro1003
    Poziom 34  
    raffin napisał:
    Przewagą Satela są dość ładne manipulatory LCD, np TSH2

Prosta integracja z systemami automatyki a na tym chyba autorowi zależy:

domsat napisał:

Nie wiem jak w przypadku Ropam jest z integracją z HomeAssistant czy Domoticz. Ale w przypadku satela są gotowe pluginy i raczej nie trzeba rzeźbić wq NodeRed.
  • Pomocny post
    #12 21604353
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Ja zrobiłem kilka instalacji alarmowych połączonych z automatyką na Integrze.
    Logika satelowaka jest trochę pokrętna, jak ktoś pisał wcześniej zużywa dużo wyjść i wejść wirtualnych i na nich się opiera, w sumie to może i lepiej, bo mało kto rozumie jak to działa. Ale jest to wszystko stabilne i działa szybko. Po restarcie centrali w ciągu 2 sekund zaczynają reagować przekaźniki na naciśnięcie przycisku, w trakcie pracy po naciśnięciu przycisku praktycznie natychmiast reaguje przekaźnik.
    Moim zdaniem można na Integrze zrobić 90% rzeczy z automatyki, która może się przydać w domu.
    Problematyczne może być bezpośrednie sterowanie temperaturą, chyba że ktoś chce wykorzystać abaxa, ale to jest bezprzewodówka, ja na kablu robiłem coś takiego, że był podwójny termostat, z aplikacji można wybrać 2 temperatury jak włączy się grzanie to pilnuje np. 20 stopni jak klient ma przyjechać do domu, a jak ma wyjechać to drugi termostat pilnuje np. 15 stopni, a jak chce przedstawić na 21 stopni, to musi ręcznie na tablicy. Z reguły takie coś wystarcza.
    Problematyczne może być sterowanie ściemianiem albo kolorami, można by tu wykorzystać knx, ale się robi drogo, chociaż w sumie większości nie jest to do niczego potrzebne.
    Ale można np. sterować roletami w momencie uzbrojenia alarmu, można włączyć światła w momencie uzbrojenia i rozbrojenia alarmu na kilka minut gdy jest ciemno wykorzystując timery bez czujnika zmierzchu, otwierać i zamykać bramy i furtki, można nadzorować próbę otwarcia bramy, wyłączać wodę czy gaz w momencie uzbrojenia alarmu albo wycieku, sterować podlewaniem ogródka automatycznie i z ręki przy pomocy makr w aplikacji na telefon.
    Fajnie działa sterowanie cyrkulacją cwu przy pomocy czujek ruchu wtedy, kiedy jest naprawdę potrzebna, są takie czujki ruchu z podświetleniem, które można włączać po wykryciu ruchu na korytarzu bez potrzeby włączania oświadczenia głównego. Kiedyś kazali mi zrobić taki przycisk, który wyłącza wszystkie zapalone światła przy wyjściu z domu, a potem te same włącza, udało mi się jeszcze dołożyć mu funkcję, że po długim przytrzymaniu uzbraja alarm.
    Zrobiłem też coś takiego, że po wyjściu z kibla i zgaszeniu światła włącza wiatrak na jakiś czas, sterowanie matą grzewczą żeby z rana była ciepła podłoga, sterowanie taką dziwną kotarą, która przedziela pomieszczenie, można włączyć światła w momencie zadziałania alarmu, co pewnie się nie spodoba intruzowi, można sterować alarmem i urządzeniami przy pomocy clipa, smsów, aplikacji, z manipulatorów graficznych. Można zrobić swoją szatę graficzną na tabletach int-tsi, robić na nich różne makra i automatyzacje podgląd systemu, wejść, wyjść, świateł, podgląd kamer monitoringu, domofon (chociaż domofon lepiej zrobić osobno).
    Cenowo wychodzi dosyć korzystnie w porównaniu do innych systemów (moduł z 8 przekaźnikami i 8 wejściami kosztuje ok 400-500 zł - w środku siedzą przekaźniki Relpola, sprawdzałem). Wiadomo, sporo czasu zajmuje ogarnięcie kabli i logiki systemu, ale jak się to dobrze zrobi to nieźle działa. Robiłem to zazwyczaj u osób technicznych i zorientowanych i na razie w sumie nie ma żadnych problemów poza drobnymi poprawkami i usprawnieniami.
  • Pomocny post
    #13 21604445
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Daro1003 napisał:
    Basic GSM czy Optima za spoko produkty

Basic - moduł GSM z bardzo dużymi możliwościami (świetny). Optima - już wycofany produkt (na szczęście). Zupełnie nie radziła sobie z logiką powiązaną z powidomieniami SMS, a w tamtych czasach głównie było wykorzystywane. Opcja zdjęć na MMS lub email - działała OK, kiedyś to był sztos, obecnie zupełnie nieprzydatne. Teraz realizują to kamery (IP) / rejestrator (analog).

WSZYSTKO to, co napisał panzewsi można bez problemu zrealizować w Ropamie Neo(gsm)-IP.... Dodatkowo w wersji (64) jest sprzętowy zegar astronomiczny, co w automatyce może być przydatne. Integracja z urządzeniami, HA... (mqtt, modbus,...) poprostu działa. Rozbudowa o bezprzewodówkę - jest (ARI). Sterowanie bramą, oświetleniem, NFC, roletami (czas + pomiar prądu) - brak sterowania lamelkami :( Przydałaby się rewitalizacja graficzna ikon na panelalach i w apce.
    Sterowanie LEDami ma Satel Be-Wave (bezprzewodowy).
  • #14 21614693
    domsat
    Poziom 23  
    Temat może zbyt szeroki i szkoda, że zbudził małe zainteresowanie,. Tym nie mniej kol. raffin i panzewsi dali całkiem ciekawe wypowiedzi. Niestety niektóre osoby - mimo mojego warunku - wtrąciły swoje uwagi dotyczące integracji domoautomatyki ( d/a) i systemów alarmowych. Skok z dachu - ale porównanie. Czy naprawdę trudno mnie zrozumieć, że oczekiwałem dyskusji Satel - Ropam, a nie d/a - SA.
    Konsultowałem to zagadnienie z kolegą związanym z jednym z lokalnych dystrybutorów – jego zdanie jest następujące:
    - Perfecta – tylko b. prosta d/a
    - Integra – skomplikowana konfiguracja d/a, sama CA jest przestarzała i już nie cieszy się popularnością, monterzy czekają na Integrę 2
    - Bee Wave – jest OK, ale to radiówka
    - Ropam – dobra d/a, lepsza niż w Satelu, ale warunki handlowe są takie średnie i jest tylko na zamówienie.
    - wielu instalatorów realizuje d/a za pomocą modułów Tuya itp., ale nie zostawia zleceniodawcy żadnej dokumentacji powykonawczej tym samym skazując go na swoje usługi. A co może się stać jeśli wykonawca nie będzie w stanie zrealizować usługi ? Ale to już osobny temat
  • #15 21614812
    Plumpi
    domsat napisał:
    Temat może zbyt szeroki i szkoda, że zbudził małe zainteresowanie,.

Temat jest zbyt szeroki, a zakres informacji na temat tej, konkretnej automatyki zbyt mały. Można powiedzieć, że żaden, bo nawet nie określiłeś zakresu tejże automatyki. Czym i w jaki sposób ma sterować. Może się okazać, że oczekiwany zakres tej automatyki nie będzie możliwy do zrealizowania ani na Satelu, ani na Ropamie.
    Natomiast Twoje oczekiwania co do odpowiedzi są zbyt wygórowane, a satysfakcjonujący Cię zakres odpowiedzi zbyt wąski. Przy tym jeszcze ta postawa pretensjonalna i roszczeniowa, zapewne zniechęca innych. Tym bardziej, że koledzy raffin i panzewsi ponoć "dali całkiem ciekawe odpowiedzi" to i tak chyba na nic więcej nie mogą liczyć. Podpowiem Ci, że na forum Elektrody przyjęło się klikać w taki guziczek "Pomógł" lub "Pomocny post" jeżeli dana wypowiedź jest ciekawa i pomocna.
  • #16 21614855
    domsat
    Poziom 23  
    Sorry - rzeczywiście zapomniałem o "Pomógł" Już kliknąłem. Zakres domoautomatyki - napisałem "prosta". Osoby inteligentne wiedzą co to oznacza. Temat zamykam.
  • #17 21614858
    domsat
    Poziom 23  
    Otrzymałem 2 dobre wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru centrali alarmowej przewodowej z możliwością rozbudowy radiowej oraz integracją z prostą domoautomatyką, porównując systemy Satel Integra i Ropam. Satel Integra jest uznawany za bardziej stabilny i pewny system alarmowy, oferujący rozbudowane możliwości ochrony i ładne manipulatory LCD (np. TSH2), jednak konfiguracja automatyki jest skomplikowana i wymaga wielu wejść/wyjść wirtualnych. Ropam wyróżnia się prostszą i bardziej elastyczną logiką automatyki, łatwą do tworzenia w edytorach graficznych (Logic processor, Diagram editor), z lepszą integracją automatyki domowej, obsługą protokołów MQTT i Modbus oraz sprzętowym zegarem astronomicznym w modelu Neo(64). Ropam oferuje centralę na szynę DIN, co jest wygodne dla elektryków. W przeszłości Ropam wymagał abonamentu za zdalny dostęp, ale obecnie opłata ta nie obowiązuje. Genevo jest porównywany do Satela, ale jest mniej znany. Wskazano, że integracja automatyki z systemem alarmowym powinna być dostosowana do stopnia zagrożenia i priorytetów ochrony. Niektórzy instalatorzy stosują moduły Tuya do automatyki, ale bez dokumentacji dla użytkownika końcowego. Satel ma gotowe pluginy do systemów typu HomeAssistant i Domoticz, co ułatwia integrację, podczas gdy w Ropamie integracja z tymi systemami jest mniej znana. Ogólnie Satel jest preferowany tam, gdzie priorytetem jest bezpieczeństwo, a Ropam tam, gdzie ważniejsza jest automatyka i prostota konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA