Ja zrobiłem kilka instalacji alarmowych połączonych z automatyką na Integrze.
Logika satelowaka jest trochę pokrętna, jak ktoś pisał wcześniej zużywa dużo wyjść i wejść wirtualnych i na nich się opiera, w sumie to może i lepiej, bo mało kto rozumie jak to działa. Ale jest to wszystko stabilne i działa szybko. Po restarcie centrali w ciągu 2 sekund zaczynają reagować przekaźniki na naciśnięcie przycisku, w trakcie pracy po naciśnięciu przycisku praktycznie natychmiast reaguje przekaźnik.
Moim zdaniem można na Integrze zrobić 90% rzeczy z automatyki, która może się przydać w domu.
Problematyczne może być bezpośrednie sterowanie temperaturą, chyba że ktoś chce wykorzystać abaxa, ale to jest bezprzewodówka, ja na kablu robiłem coś takiego, że był podwójny termostat, z aplikacji można wybrać 2 temperatury jak włączy się grzanie to pilnuje np. 20 stopni jak klient ma przyjechać do domu, a jak ma wyjechać to drugi termostat pilnuje np. 15 stopni, a jak chce przedstawić na 21 stopni, to musi ręcznie na tablicy. Z reguły takie coś wystarcza.
Problematyczne może być sterowanie ściemianiem albo kolorami, można by tu wykorzystać knx, ale się robi drogo, chociaż w sumie większości nie jest to do niczego potrzebne.
Ale można np. sterować roletami w momencie uzbrojenia alarmu, można włączyć światła w momencie uzbrojenia i rozbrojenia alarmu na kilka minut gdy jest ciemno wykorzystując timery bez czujnika zmierzchu, otwierać i zamykać bramy i furtki, można nadzorować próbę otwarcia bramy, wyłączać wodę czy gaz w momencie uzbrojenia alarmu albo wycieku, sterować podlewaniem ogródka automatycznie i z ręki przy pomocy makr w aplikacji na telefon.
Fajnie działa sterowanie cyrkulacją cwu przy pomocy czujek ruchu wtedy, kiedy jest naprawdę potrzebna, są takie czujki ruchu z podświetleniem, które można włączać po wykryciu ruchu na korytarzu bez potrzeby włączania oświadczenia głównego. Kiedyś kazali mi zrobić taki przycisk, który wyłącza wszystkie zapalone światła przy wyjściu z domu, a potem te same włącza, udało mi się jeszcze dołożyć mu funkcję, że po długim przytrzymaniu uzbraja alarm.
Zrobiłem też coś takiego, że po wyjściu z kibla i zgaszeniu światła włącza wiatrak na jakiś czas, sterowanie matą grzewczą żeby z rana była ciepła podłoga, sterowanie taką dziwną kotarą, która przedziela pomieszczenie, można włączyć światła w momencie zadziałania alarmu, co pewnie się nie spodoba intruzowi, można sterować alarmem i urządzeniami przy pomocy clipa, smsów, aplikacji, z manipulatorów graficznych. Można zrobić swoją szatę graficzną na tabletach int-tsi, robić na nich różne makra i automatyzacje podgląd systemu, wejść, wyjść, świateł, podgląd kamer monitoringu, domofon (chociaż domofon lepiej zrobić osobno).
Cenowo wychodzi dosyć korzystnie w porównaniu do innych systemów (moduł z 8 przekaźnikami i 8 wejściami kosztuje ok 400-500 zł - w środku siedzą przekaźniki Relpola, sprawdzałem). Wiadomo, sporo czasu zajmuje ogarnięcie kabli i logiki systemu, ale jak się to dobrze zrobi to nieźle działa. Robiłem to zazwyczaj u osób technicznych i zorientowanych i na razie w sumie nie ma żadnych problemów poza drobnymi poprawkami i usprawnieniami.