logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 2 1.9 - Auto wpada w tryb awaryjny po przekroczeniu 90-100 km-h

doboszm41 23 Lut 2019 20:34 975 7
REKLAMA
  • #1 17799835
    doboszm41
    Poziom 6  
    Witam mam lagune 1.9 dci 107 km auto wpada w tryb awaryjny po przekroczeniu 90 km h udałem sie do mechanika na kompa sprawdzał 3 razy za każdym wyskoczył blond czujnika cisnienia doladowania sprawdził tez jakimiś miernikami zero reakcji wiec zakupiłem nowy czujnik zamontowalem i wraz jest to samo nic nie pomogło ale za kostka rozlonczylem jeden kabelek dokladnie środkowy i co najlepsze pomogło auto nie ma jakiegos rewelacyjnego kopa od 4 biegu ale nie wpada w tryb awaryjny i mam zagadke czemu na wszystkich kabelkach a jest ich 3 auto wpada w tryb awaryjny a na dwóch nie moze ktos podpowie albo przynajmniej naprowadzi na jakis trop bo diagnostyka raczej juz nie pomoze
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17799999
    doboszm41
    Poziom 6  
    1000 z kawałkiem nie zmienia sie wogole przy dodaniu gazu

Dodano po 6 [minuty]:

dokladnie 1181 i cały czasz jest takie same czy zapali sie blond czy nie.. na nowym czujniku jest to samo tylko ciekawi mnie czemu przy odpieciu środkowego kabelka auto jedzie normalnie nie wpada w żaden tryb awaryjny tylko swieca sie swiece i kontrolka usterki elektronicznej ale to tez nie zawsze raz zapala sie raz nie jak ja najdzie
  • #5 17801443
    doboszm41
    Poziom 6  
    Na środkowym niebieskim mam 1v na prawym zielonym jest 5v a lewy szaro czerwonym tez 1v
  • REKLAMA
  • #6 17802161
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1576
    Sprawdź czy "nowy" czujnik jest dedykowany do twojego silnika.
  • #7 17802181
    doboszm41
    Poziom 6  
    moim zdaniem jest problem z instalacja bo kolega dobrze kombinuje z tym napięciem na kabelkach tylko zastanoaua mnie czemu u mnie jest tylko 1v
  • REKLAMA
  • #8 17802254
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    brani napisał:
    Masz 5V na środkowym kablu?

A poco mu napięcie 5V na środkowym jak środkowy to minus zasilania czujnika :?:
    Jeden skrajny to 5V zasilania , a drugi skrajny to napięcie powrotne z czujnika i bez zapiętego czujnika jest tam jakieś 4,80V +/- 0.2V :|

Dodano po 2 [minuty]:

doboszm41 napisał:
    tylko ciekawi mnie czemu przy odpieciu środkowego kabelka auto jedzie normalnie nie wpada w żaden tryb awaryjny tylko swieca sie swiece i kontrolka usterki elektronicznej

Bo po odpięciu przewodu z czujnika od razu wprowadzasz sterownik silnika w awaryjny tryb pracy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna 1.9 dCi, który wpada w tryb awaryjny po przekroczeniu prędkości 90 km/h. Po trzykrotnej diagnostyce u mechanika, zidentyfikowano błąd związany z czujnikiem ciśnienia doładowania. Po wymianie czujnika problem nie ustąpił, jednak odłączenie jednego z kabli (środkowego) spowodowało, że auto przestało wpadać w tryb awaryjny, choć występują inne problemy, takie jak zapalanie się kontrolek. Użytkownik zauważył, że napięcia na kablach są nieprawidłowe: 1V na środkowym i lewym kablu oraz 5V na prawym. Dyskusja dotyczy również możliwości problemów z instalacją elektryczną oraz dedykacji czujnika do silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA