logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST3500630A stuka i nie jest wykrywany - uszkodzony transil 5V

jok 24 Lut 2019 12:29 1530 25
REKLAMA
  • #1 17800917
    jok
    Poziom 12  
    Witam

Do dnia uszkodzenia dysk działał prawidłowo. Monitorowałem parametry S.M.A.R.T i wszystkie były OK. Używałem go w zewnętrznej obudowie i podpinałem do dekodera DVB-T w celu nagrywania audycji z TV.
    Po nagraniu filmu dysk wyłączyłem - najpierw poprzez opcję usuń bezpiecznie w menu dekodera, a później wyłącznikiem sieciowym.
    Po kilku dniach uruchomiłem go i objaw jest następujący - dysk jest niewidoczny w komputerze, słychać jak się rozkręca, głowica się przesuwa, po czym pojawia się stukanie. Jest chwila przerwy (kilka sekund), po czym stuka już cały czas. Po wyłączeniu słychać jak głowica wraca na miejsce i talerze przestają wirować.
    Obejrzałem elektronikę dysku i zauważyłem nadpalony transil 5V. Wylutowałem go (rozsypał się), ale niestety dysk zachowuje się tak samo.

Mam pytanie - czy uszkodzeniu uległa elektronika zewnętrzna i ewentualna podmiana pozwoli odzyskać dostęp do danych? Czy raczej padła elektronika wewnętrzna dysku? Czy możliwe jest uszkodzenie mechaniczne, jeśli dzień przed awarią parametry S.M.A.R.T nie wykazywały żadnych błędów?

Czytałem, że do tego dysku można przełożyć elektronikę z innego Seagate z tym samym Firmware i Site Code, nawet jeśli pojemność dysku jest inna.
    Z tym, że:
    1. Jeśli padła elektronika wewnętrzna, to pewnie nie ma sensu inwestować w elektronikę zewnętrzną i raczej trzeba się pogodzić z utratą danych.
    2. Czy stukanie dochodzące z dysku mogło i tak wyczyścić znajdujące się na nim dane?

Oto dokładne parametry dysku:
    Seagate 500 GB
    Barracuda 7200.10
    ST3500630A
    P/N: 9BJ046-307
    Firmware: 3.AAF
    Date Code: 08116
    Site Code: TK

Proszę o porady i ewentualnie kontakt od osoby, która taką sprawną zewnętrzną elektronikę posiada.

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17801007
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17801283
    jok
    Poziom 12  
    Oczywiście od momentu sprawdzenia parametrów S.M.A.R.T dysk nie został w żaden sposób upuszczony/uderzony. Leżał sobie spokojnie na swoim miejscu.
    Właśnie chodzi mi o to, czy te elementy elektroniczne na głowicy mogły ulec uszkodzeniu (np. preamp)? Jeśli tak, to dysk do utylizacji, bo kosztowny odzysk nagrań z TV oczywiście nie wchodzi w grę.
    Przełożenie elektroniki w dysku Seagate (też seria Barracuda 7200.10, tyle że 160 GB) już przerabiałem w przeszłości i nawet bez przelutowania ROM-u uszkodzony dysk ruszył. Dlatego chciałbym prosić o pewne info - czy takie objawy, które opisałem wskazują na uszkodzenie tylko elektroniki zewnętrznej?
    Aha, przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Kiedyś jak dysk był używany w komputerze stacjonarnym w pewnym momencie wydał dziwny dźwięk i przestał być widoczny w systemie. Po wyłączeniu komputera i godzinnym odpoczynku później był normalnie widoczny w systemie i pracował prawidłowo. Jednak na tym transilu już chyba wtedy pojawiło się małe nadpalenie, ale skoro dysk działał to go nie wylutowywałem.

Proszę o opinię specjalistę od odzyskiwania danych.
  • #4 17802631
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Z tymi danymi i ich usunięciem bym się tak nie rozpędzał, że nie uległy zniszczeniu, ponieważ w przypadku fizycznego uszkodzenia głowicy takiego jak wykrzywienie wąsów prowadzących, zerwanie slider'a lub inne mechaniczne odkształcenie ramienia, ta może zapiłować powierzchnię magnetyczną a tym samym obrócić dane w pył.

Skoro uszkodzony był transil a mimo to dysk pracował prawidłowo, to musiał się wykruszyć lub ulec mechanicznej degradacji i nie zadziałał prawidłowo jako zabezpieczenie.
    Jeżeli dysk po podłączeniu zasilania uruchamia się, można wykluczyć problemy z PCB.
    Współczesne dyski do prawidłowej pracy po przełożeniu PCB potrzebują oryginalnych danych zawartych w pamięci ROM.

Ogólnie objaw, że dysk się uruchamia, klika a następnie zatrzymuje się, wskazuje na uszkodzenie albo preampu lub/i na degradację zespołu głowic a może i na degradację SA, ciężko powiedzieć bez dokładniejszej analizy chociażby za pomocą logów z terminala.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 17804401
    jok
    Poziom 12  
    Dysk miał w sumie przepracowane niecałe 3 tys. godzin, do dnia awarii S.M.A.R.T był OK, więc mechaniczną usterkę raczej wykluczam.
    Z tym zatrzymywaniem się to nie jest tak, że trochę poklika i zatrzymuje się. Po włączeniu słychać jak startuje, głowica wysuwa się, postuka kilka razy i na kilka sekund jest cisza. Po tej chwili ciszy stuka już cały czas. Zostawiłem go na jakieś pół godziny i cały czas identycznie stukał do momentu, aż go wyłączyłem. Po wyłączeniu słychać jak głowica wraca na swoje miejsce.
    W sumie właśnie czytałem, że jak pada preamp, to dysk klika i staje. W tym przypadku stuka cały czas.
    Dysk jest dosyć stary - to jeszcze 3,5" PATA (IDE/ATA). Usterka powstała albo podczas wyłączenia, albo podczas włączenia zewnętrznej obudowy. Nie podczas pracy dysku.
  • #6 17804474
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 181
    jok napisał:
    Dysk miał w sumie przepracowane niecałe 3 tys. godzin, do dnia awarii S.M.A.R.T był OK, więc mechaniczną usterkę raczej wykluczam.

To nie jest żaden argument, skoro transil aż się rozsypał. Każdy sprzęt przecież działa aż do usterki. Jeśli spowodowało to przepięcie lub inne problemy z zasilaniem to preamp również mógł ucierpieć. Takie podłączanie dysku i stukanie przez pół godziny mogło dodatkowo narobić szkód na powierzchni dysku.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #7 17804536
    jok
    Poziom 12  
    OK, ale mamy do czynienia z sytuacją, że transil 5V był już niestety wcześniej uszkodzony, tylko tak złośliwie, że dysk działał. Czyli tak, jakby został wylutowany. I moje pytanie brzmi, czy zasilacz obsługujący tylko i wyłącznie obudowę zewnętrzną dysku mógł podczas wyłączenia/włączenia dać takie przepięcie, aby od razu uszkodzić preamp, nie uszkadzając wcześniej jakiegoś innego elementu na PCB?
  • REKLAMA
  • #8 17804596
    SGdata

Poziom 27  
    Mógł, skoro dysku nic nie chroniło. Usterka której efektem jest stukanie to nie tylko uszkodzony preamp. To także uszkodzona powierzchnia, degradacja głowic, a w starych dyskach WD nawet uszkodzona elektronika. Jeśli masz coś ważnego na tym dysku to kierunek jest tylko w stronę firmy odzyskującej dane. Jeśli nie - na śmietnik i kup coś lepszego niż Seagate.
    Konto firmowe:
    SGdata
  • #9 17804667
    jok
    Poziom 12  
    Czy jeżeli głowice ulegają powolnej degradacji, to któryś parametr S.M.A.R.T to sygnalizuje?

Na dysku były tylko i wyłącznie nagrania z TV (bo dysk w ostatnim czasie był używany tylko w tym celu), więc dane raczej nie tak ważne, aby zlecać profesjonalnej firmie ich odzyskanie. Aczkolwiek chciałbym się przekonać co tak naprawdę uległo awarii. Gdyby jednak płytka PCB, to na pewno ucieszyłbym się z odzyskania dostępu do tych nagrań i skopiowałbym je na inny dysk.
    Ile ewentualnie może wynieść koszt dokładnej analizy, albo chociaż koszt podstawienia tylko płytki w firmie zajmującej się odzyskiwaniem danych?
    W sumie jestem z tego samego miasta co @Łukasz_W, więc jeśli koszt nie byłby duży, to mógłbym kiedyś podjechać z tym dyskiem.
    Ewentualnie jakbym zakupił terminal, to na podstawie logów udałoby się ustalić na forum co uległo uszkodzeniu?

A tak swoją drogą to jakiej firmy polecacie dyski (skoro Seagate'y są kiepskie), jeśli chodzi o magazynowanie danych, np. nagrań z TV?
  • #10 17805147
    Łukasz_W

Degradację powierzchni i/lub głowic można odczytać ze SMARTu, tylko mogłeś na to nie zwrócić uwagi ze względu na nieco inne przedstawianie kluczowych atrybutów przez Seagate.
    Moim zdaniem transil nie miał tu wiele wspólnego z aktualną usterką i po prostu nastąpiło zużycie elementów mechanicznych.
    Nie doszukiwałbym się tutaj drugiego dna.

Wstępna ekspertyza na podstawie logów z terminala jest darmowa i można ją wykonać od ręki.

Aktualnie osobiście polecam dyski Toshiba, HGST/Hitachi i WD.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #11 17807233
    jok
    Poziom 12  
    Ach, masz rację. Monitoruję S.M.A.R.T dysków w programach HD Tune i CrystalDiskInfo, ale w Seagate'ach atrybuty 01 i 07 nie są prawidłowo odczytywane i faktycznie mogło mnie to zmylić. Stąd od razu wielka prośba o podanie programu, który te parametry właściwie odczytuje, bo dysków Seagate jeszcze troszkę mam i chciałbym w porę zareagować, aby w przyszłości nie stracić kolejnych danych.
    Jedna rzecz mnie tylko zastanawia - na dysku nagrywany był film przeszło 90 min i nagrał się w całości. Później, tak jak pisałem, dysk wyłączyłem. Po ponownym włączeniu (po kilku dniach od wyłączenia) pojawiła się opisywana usterka. Dlaczego jeśli głowice byłyby zdegradowane, to usterka akurat wystąpiłaby przy wyłączeniu/włączeniu dysku, a nie w trakcie pracy (podczas nagrywania filmu)?

Jeszcze miałbym takie pytanie - czy nagrywanie na dysku mocno zajeżdża jego głowice i zdecydowanie skraca jego żywotność? Czymś się takie nagrywanie różni od normalnego zapisywania plików (np. kopiowanie, ściąganie z internetu)?
    Ponadto zauważyłem, że program, którym obrabiam nagrania (wycinanie reklam) jak zapisuje plik wynikowy, to głowice dysku czasem mocno i szybko stukają (jak traktor). Czy to niepokojący objaw i zajeżdżane są w ten sposób głowice?
  • #12 17807368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17807562
    jok
    Poziom 12  
    No właśnie, z tym objawem pojawiania się stukania podczas zapisywania pliku wynikowego przez program edycyjny (TS Doctor) spotkałem się na 3 niezależnych dyskach (2 Seagate'y - w tym ten, który właśnie padł i Samsung). Nie zawsze to występuje, czasem plik wynikowy zapisuje się bez takich efektów dźwiękowych.
    Czy może mieć znaczenie to, że edycji dokonuję podłączając do jednego portu USB w laptopie pendrive, bądź pierwszy dysk w obudowie (z plikiem źródłowym), a do drugiego portu USB drugi dysk w obudowie (na którym zapisuję plik wynikowy)? Wydaje mi się, że jak dokonywałem takiej edycji, gdy dysk, na którym miał być zapisany plik wynikowy podłączony był bezpośrednio w komputerze stacjonarnym, to z takim stukaniem się nie spotkałem.
    Czy takie obudowy zewnętrzne przetwarzając sygnały nie wpływają w jakiś negatywny sposób na żywotność dysków, bądź samych portów USB?
  • #14 17807801
    Łukasz_W

Jedyny problem jaki może występować z portami USB to ich wydajność prądowa i przy niskiej jakości przewodów połączeniowych do płyty głównej ilość podłączonych urządzeń do frontowego panela może mieć znaczenie.
    Także wpływ na degradację mogą wynikać z niestabilnego zasilania jak też poprzez zużycie elementów co również jest naturalnym objawem i często następującym z dnia na dzień.
    Kontakt z powierzchnią mógł być też spowodowany przez, na przykład, częściowe odklejenie lub odkształcenie zawieszenia slider'a, stąd dziwne dźwięki (gdybam, bo nie wiem jakie to dokładnie odgłosy).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #15 17811444
    jok
    Poziom 12  
    Zauważyłem, że takie podobne szybkie, rytmiczne stukanie (coś jak strzały z karabinu) pojawia się także jak przewijam na dekoderze (dysk także podłączony przez USB) spore nagranie (kilka GB). W sumie podczas nagrywania plik zapisywany jest powoli (np. film - przeszło 1,5 h), a podczas obróbki program edycyjny stara się zapisać przetworzony plik w ciągu raptem kilku minut. Tak samo z przewijaniem - tu mamy z kolei do czynienia z bardzo szybkim odczytem. A zatem czy takie odgłosy stukania są normalne i nie ma się czym przejmować, czy to jednak niepokojący objaw?

Bardzo prosiłbym jeszcze o podanie programu, który poprawnie odczytuje w dyskach Seagate atrybuty 01 i 07.
  • REKLAMA
  • #16 18124098
    jok
    Poziom 12  
    Chciałbym wrócić do tematu dysku. Udało mi się dokupić elektronikę zewnętrzną od dysku Seagate Barracuda 7200.10 250 GB ATA z identycznym firmware (3.AAF). Niestety okazało się, że Site Code się nie zgadza (SU zamiast TK) oraz producent (China zamiast Thailand). Co ciekawe po podmianie elektroniki i uruchomieniu dysku nie słychać stukania głowic. Niestety dysk nadal nie jest widoczny w systemie.
    Mam w związku z tym pytanie - czy ten fakt oznacza, że to jednak problem z zewnętrzną elektroniką? Gdyby był problem z głowicami bądź preampem, to i na tej podstawionej elektronice powinno chyba identycznie stukać? Dodam, że powrót do oryginalnej elektroniki powoduje powrót stukania.
  • #17 18124115
    SGdata

Poziom 27  
    Numer elektroniki jest ten sam? ROM przeniosłeś?
    Konto firmowe:
    SGdata
  • #18 18124324
    jok
    Poziom 12  
    No właśnie z numerem elektroniki mam problem, bo nie wiem dokładnie, o który chodzi. Widzę trzy numery:
    - na plastikowym złączu od taśmy ATA na obydwu elektronikach jest ten sam numer: 100327114
    - od strony układów na elektronice pacjenta jest numer (znajdujący się na białej nalepce): 100406534 G 78098N3E, a na elektronice dawcy: 100406536 F K828PXT1
    - od strony ścieżek na obu elektronikach jest numer: 100406xx8 REV A (xx - zasłonięte przez plastik cyfry)

Niestety ROM-u nie przenosiłem, bo nie dysponuję precyzyjnym sprzętem pozwalającym wylutować i wlutować takie elementy.
    Jednakże w przypadku uszkodzenia elektroniki od Barracudy 7200.10 160 GB (ST3160815A) wystarczyła zwykła podmiana elektroniki z tym samym firmware i Site Code bez przelutowywania ROM-u.

Mogę kupić sprawny Seagate Barracuda 7200.10 250 GB (ST3250620A), który posiada elektronikę identyczną z moim dyskiem Seagate Barracuda 7200.10 500 GB (ST3500630A) - ten sam firmware: 3.AAF, ten sam Site Code: TK i ten sam producent: Thailand. Chciałbym jednak przed zakupem upewnić się czy ma to sens, aby niepotrzebnie nie wyrzucać pieniędzy.
  • #19 18124335
    SGdata

Poziom 27  
    100327114 to numer elektroniki. Czemu nie pójdziesz na darmową ekspertyzę by się dowiedzieć co dokładnie jest z dyskiem tylko próbujesz na chybił - trafił? Jeśli nie było tam nic ważnego to jest sens w niego inwestować?
    Konto firmowe:
    SGdata
  • #20 18124372
    jok
    Poziom 12  
    Chętnie bym się na taką ekspertyzę umówił z @Łukasz_W, bo jestem z tego samego miasta.
    Niby nic ważnego na nim nie ma, ale trochę szkoda tych nagranych audycji.

Czyli numery elektronik są takie same. Czy to, że dysk 500 GB z podstawioną elektroniką od dawcy 250 GB nadal nie jest widoczny w systemie wynika z faktu, że nie zgadzają się Site Code i producent obu elektronik?
  • #21 18124389
    Łukasz_W

Dysk jest niewidoczny bo zawartość ROM nie jest zgodna. Musisz przenieść albo układ albo jego zwartość.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #22 18124416
    jok
    Poziom 12  
    A czemu w przypadku Barracudy 7200.10 160 GB (ST3160815A) nie trzeba było przenosić ROM-u?
    Czyli Panowie to jednak nie jest uszkodzenie głowic ani preampu?
  • #23 18124428
    Łukasz_W

Słychać/czuć, że głowica próbuje się kalibrować czy dysk się rozpędza a następnie zatrzymuje?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #24 18124452
    jok
    Poziom 12  
    Na oryginalnej elektronice:
    - po włączeniu słychać jak dysk się rozkręca, głowica się wysuwa, po czym pojawia się kilkukrotne stukanie (kalibracja?). Jest chwila przerwy (kilka sekund), po czym stuka cały czas. Po wyłączeniu dysku słychać jak głowica wraca na miejsce i talerze przestają wirować.
    Na podstawionej elektronice od dysku 250 GB:
    - po włączeniu słychać jak dysk się rozkręca, głowica się wysuwa, po czym pojawia się kilkukrotne stukanie (wydaje mi się, że cichsze niż na oryginalnej elektronice), po czym jest cisza. Po wyłączeniu dysku słychać jak głowica wraca na miejsce i talerze przestają wirować.
  • #25 18124479
    Łukasz_W

Bez przeniesienia ROMu niczego więcej nikt nie powie.
    Co do przypadku z wersją 160GB musiałeś mieć wyjątkowe szczęście, bo w tamtych modelach również należy przenieść ROM.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #26 18125145
    kaleron

Ocena: 2344
    7200.10 kiedyś często do mnie przychodziły na problemy z głowicami takie "z niczego". Teraz rzadziej, ale to pewnie dlatego, że to już stare dyski i zdążyły wykruszyć się z eksploatacji. Przy tych objawach nie szukałbym przyczyny po stronie elektroniki, sam transil jest tylko zabezpieczeniem i nie ma krytycznego znaczenia dla pracy dysku. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez wymiany bloku głowic, ale to trzeba zweryfikować i wtedy decydować, czy dane są warte tyle, ile Łukasz (bo prawdopodobnie do niego dysk trafi) powie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate ST3500630A przestał być wykrywany po uszkodzeniu transila 5V, co spowodowało stukanie głowic. Użytkownik monitorował parametry S.M.A.R.T, które były w normie przed awarią. Po usunięciu transila, dysk nadal nie działał. W dysku mogło dojść do uszkodzenia elektroniki zewnętrznej lub wewnętrznej, w tym preampa. Wymiana elektroniki nie przyniosła efektów, co sugeruje problem z głowicami lub innymi elementami mechanicznymi. Użytkownik rozważał możliwość odzyskania danych, ale koszty mogą przewyższać wartość nagrań. Rekomendacje dotyczące przyszłych zakupów obejmują dyski Toshiba, HGST/Hitachi i WD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA