logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus X52J nie włącza się: pomiary rezystancji cewek i napięć na tranzystorach

witland 02 Mar 2019 15:30 690 9
REKLAMA
  • #1 17814835
    witland
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich!
    Pacjent laptop Asus X52J, płyta główna K52JR brak reakcji na zasilanie nie świecą żadne diody. Wcześniej działał ale notorycznie się wyłączał. Po demontażu zrobiłem pomiar rezystancji cewek pomiędzy masą na podłączonym zasilaczu.
    Wyniki
    cewka 1 = brak wskazań
    cewka 2 = brak wskazań
    cewka 3 = 28,7 ohm
    cewka 4 = 13,8 ohm
    cewka 5 = 16,5 ohm
    cewka 6 = 12,3 ohm
    cewka 7 = brak wskazań

Następnie pomiar napięcia na tranzytorach
    Wyniki

19,5V jest tylko na tranzystorze 3,6 i 9

Proszę o sugestie jak można naprawić uszkodzenie. Jakie pomiary jeszcze przeprowadzić. Posiadam miernik UNI-T UT33C i niewielką wiedzę na temat elektroniki;)
    Załączniki:
    • Asus X52J nie włącza się: pomiary rezystancji cewek i napięć na tranzystorach P3024375.jpg (875.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17815007
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 101
    Jaki pobór prądu przez płytę i jakie jego zmiany po naciśnięciu włącznika, Bios nowy wgrałeś programatorem ? KBC jest zasilany ?, napięcie na włączniku masz ?
  • REKLAMA
  • #3 17815207
    witland
    Poziom 10  
    Na włączniku napięcie 0,5V po naciśnięciu spada do zera. Na bateryjce 0,6V. Po podpięciu zasilacza z KBC wydobywa się cichy pisk podobnie jak z BD82HM55.
    Pobór przez płytę 0,2Ma po naciśnięciu włącznika bez zmian. Nie wiem na jakim pinie ma być napięcie na KBC by go zmierzyć. Z biosem nic nie było robione. Teraz zauważyłem że po chwili mocno grzeje się (aż parzy) RT8206A.
  • #4 17815272
    slawmix1234
    Poziom 32  
    witland napisał:
    Na włączniku napięcie 0,5V

Wygląda mi to na nieprawidłowo wykonany pomiar, czy do czarnego kabla z miernika masz przylutowany krokodylek zapięty do metalowej obudowy gniada usb ? Myślę że jest 0,0V
    Na początek pomierz czy masz napięcie 3,3V na kondensatorach ceramicznych wokół układu KBC a potem rezystancje z nich do masy i podaj wyniki pomiarów

Dodano po 6 [minuty]:

witland napisał:
    Na włączniku napięcie 0,5V

Wygląda mi to na nieprawidłowo wykonany pomiar, czy do czarnego kabla z miernika masz przylutowany krokodylek zapięty do metalowej obudowy gniada usb ? Myślę że jest 0,0V
    Na początek pomierz czy masz napięcie 3,3V na kondensatorach ceramicznych wokół układu KBC a potem rezystancje z nich do masy i podaj wyniki pomiarów

Teraz zauważyłem że po chwili mocno grzeje się (aż parzy) RT8206A.

Bez powodu się nie grzeje, zmierz rezystancje na cewkach przy nim względem masy, zaznacz na zrobionym foto i podaj
  • #5 17815381
    witland
    Poziom 10  
    Na kondensatorach ceramicznych przy KBC jest napięcie 0,5V czyli takie jak na włączniku. Napięcia 3,3V brak.
    Rezystancję do masy wykazuje z zaznaczonych na zdjęciu:
    kondensator 5 i 6 = 0,28kohm
    kondensator nr. 9 = 3,75kohm
    kondensator nr 16 = 3,20kohm
    kondensator nr 17 = 0,1kohm

Pomiar poboru robiłem tak, masę wtyku z ładowarki zetknąłem z obudową gniazda w płycie zasilającej czerwony grot wówczas był w środku wtyku ładowarki a czarny dotykałem do środkowego pinu w gnieździe zasilania płyty. Trochę słabo to wyglądało ale chyba pomiar wyszedł poprawnie;)

Rezystancja cewek w pierwszym poście i zaznaczone w załączniku.

Poniżej załącznik z rezystancją kondensatorów
    Załączniki:
    • Asus X52J nie włącza się: pomiary rezystancji cewek i napięć na tranzystorach P3020043.jpg (870.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17815477
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Widzę dwa kondensatory filtrujące zasilanie dla KBC ,z nich pomiar względem masy jest istotny najlepiej na zakresie 2k ustawionym na mierniku, zrób i podaj
    Potem do wylutowania i do sprawdzenia tranzystory przy RT8206A jeśli sprawne do sprawdzenia linie które zasila ta przetwornica jeśli ok do wymiany układ
    W wolnej chwili dobrze poczytac:
    https://www.elvikom.pl/szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html
  • REKLAMA
  • #7 17815526
    witland
    Poziom 10  
    Kondensatory przy KBC zaznaczone na zdjęciach mają rezystancję względem masy:
    wyniki:
    kondensator 1,2,5 = 003
    kondensator 3 = 001
    kondensator 4 = 010
    Załączniki:
    • Asus X52J nie włącza się: pomiary rezystancji cewek i napięć na tranzystorach 1.jpg (854.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17815693
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Domyślam się że to wartości w Ohm i na kondensatorach brak napięcia więc KBC do wymiany,zanim zamówisz nowy ten odlutuj i pomów pomiary
  • #9 17815715
    witland
    Poziom 10  
    Tak wartości Ohm miernik ustawiony na 2k.
  • #10 21196627
    witland
    Poziom 10  
    Wymiana KBC załatwiła sprawę. Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Asus X52J z płytą główną K52JR nie włącza się, brak reakcji na zasilanie oraz świecących diod. Użytkownik przeprowadził pomiary rezystancji cewek i napięć na tranzystorach, uzyskując nieprawidłowe wyniki, w tym brak napięcia na kondensatorach przy układzie KBC. Po sugestiach dotyczących pomiarów i analizy, stwierdzono, że KBC jest uszkodzony. Wymiana KBC rozwiązała problem z zasilaniem laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA