logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punkt neutralny sieci przesyłowej i zabezpieczenia

Kacper.kacper 04 Mar 2019 17:02 3813 9
REKLAMA
  • #1 17819570
    Kacper.kacper
    Poziom 6  
    Witam. Mam pytanie odnośnie punktu neutralnego sieci przesyłowej. Wiem, że w sieciach powyzej 1 kV nie stosuje sie nazwy "Układ sieci". Chciałbym wiedzieć jak wygłądaja zabezpieczenia zwarciowe w sieci przesyłowej i jak to jest z tym punktem neutralnym i jego uziemianiem. Jeśli post w złym miejscu prosze o przeniesienie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17821719
    exsufflatio
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Kolega wyżej podał post do sieci rozdzielczych (SN), a kolega pyta o przesyłowe (część WN i NN). Chyba, że miał na myśli i te, i te.

Pytanie jest dość skomplikowane, bo sam temat jest dość skomplikowany. Stosuje się różne zabezpieczenia, w różnych układach, w różnej konfiguracji.

Sieci WN (110 kV) i NN (220 kV i 400 kV) pracują ze skutecznie uziemionym punktem neutralnym ze względu na:

a) niebezpieczeństwo dużych przepięć na zdrowych fazach w przypadku zwarcia 1f doziemnego (w sieciach SN o izolowanym pkt. neutralnym w zdrowej fazie podczas takiego zwarcia napięcie względem ziemi wzrasta do międzyprzewodowego czyli o pierwiastek z 3).

b) działanie zabezpieczeń nadprądowych tzn. aby prąd zwarcia był mówiąc krótko o dużej amplitudzie. W sieciach izolowanych prądy zwarcia doziemnego są często mniejsze niż robocze, więc stosuje się specjalne zabezpieczenia rozpoznające kierunek przepływu prądu, składową zerową, zmiany napięcia, a w przypadku sieci kompensowanych uziemionych przez dławik bocznikuje się go rezystorem do wymuszenia składowej czynnej prądu zwarcia.

Jeśli jesteś zainteresowany bardziej, odezwij się na priva.
  • REKLAMA
  • #4 17822003
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Kacper.kacper napisał:
    Chciałbym wiedzieć jak wygłądaja zabezpieczenia zwarciowe w sieci przesyłowej i jak to jest z tym punktem neutralnym i jego uziemianiem.

Szczegóły zostały przedstawione przez poprzedników. Zabezpieczenie zwarciowe widać nad każdym transformatorem - jest to bezpiecznik. Przyzwyczajony jesteś do linii napowietrznej, a co z liniami kablowymi z uziemionymi ekranami(pancerzami). Linie przesyłowe są symetryczne skojarzone w trójkąt(otwarty lub zamknięty).Linia nie posiada fizycznego(metalicznego) punktu neutralnego. Środek trójkąta wyznaczony przez pojemności faz(i ekranem) daje ścisły związek z ziemią. Ziemia jest platformą pracy sieci.
  • #5 17825718
    exsufflatio
    Poziom 11  
    Mógłbyś rozwinąć myśl "linie przesyłowe są symetrycznie skojarzone w trójkąt" ? Tzn. linie przesyłowe posiadają punkt neutralny uziemiony (od 110 kV wzwyż), a rozdzielcze (SN) nie. Nie czepiam się słówek tylko pytam z czystej ciekawości co miałeś na myśli.
  • #6 17827525
    Wirnick
    Poziom 30  
    exsufflatio napisał:

Sieci WN (110 kV) i NN (220 kV i 400 kV) pracują ze skutecznie uziemionym punktem neutralnym ze względu na:

a) niebezpieczeństwo dużych przepięć na zdrowych fazach w przypadku zwarcia 1f doziemnego (w sieciach SN o izolowanym pkt. neutralnym w zdrowej fazie podczas takiego zwarcia napięcie względem ziemi wzrasta do międzyprzewodowego czyli o pierwiastek z 3)..

Mam prośbę - daj jakiś rysunek sieci WN i NN. Co do punktu a) mam wątpliwość - napięcie przewodowe nie wzrasta, tylko "n.p."(sztuczny punkt neutralny ) przyjmuje wartość napięcia fazowego. Napięcie to powoduje wyzwolenie zabezpieczeń. Dr inż. Witold Hoppel oprócz sieci izolowanej wymienia prawie 6 wariantów nadzorowania sieci, jednak we wnioskach nie wyróżnia żadnego.
  • REKLAMA
  • #7 17827935
    exsufflatio
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o wątpliwości co do wzrostu napięcia tutaj fajny artykuł, wyjaśnione w jaki sposób napięcie składowej 0 przy zwarciu doziemnym wpływa na wzrost napięcia (prąd zwarcia SN ma charakter pojemnościowy) - http://www.t-net.com.pl/~lmservice/SSDdrives/...ektroda&utm_medium=forum&utm_campaign=2019-03

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie.

Co do rysunku sieci WN i NN mogę coś wrzucić jak będę w domu. Ze studiów trochę tego zostało (dużo liczyliśmy zwarć w systemie).

Tutaj jeszcze dr Musiał: http://edwardmusial.info/pliki/uz_p_neut.pdf
  • #8 17828413
    Wirnick
    Poziom 30  
    Pierwszy link nieaktywny - not fount(ani pół kilo), drugi o słowotwórstwie energetycznym - też nie na temat. Na schematach uwzględnij moce TR i układy połączeń transformatorów.
  • #9 17834500
    exsufflatio
    Poziom 11  
    Rzeczywiście coś się źle wkleiło - http://www.t-net.com.pl/~lmservice/SSDdrives/ELEKTROTECHNIKA/zwarcia/Zwarcia%20roz.%205.pdf. . Teraz powinno być ok. To odnośnie wzrostu napięcia w "zdrowych fazach" przez pojawienie się składowej 0 napięcia przy zwarciu doziemnym.

Odnośnie drugiego artykułu myślę, że właśnie jest dobrym opracowaniem odnośnie nazewnictwa, które pojawią się w naszej dyskusji: "skutecznie, nieskutecznie uziemiony punkt neutralny, izolowany" itd. Cytując artykuł:

Cytat:
    To bynajmniej nie koniec partactwa Komitetu Technicznego nr 81. W sieciach najwyższych
    napięć (w Polsce Un ≥ 110 kV) punkt neutralny jest nie tylko uziemiony bezpośrednio, ale powinien
    być uziemiony skutecznie, aby obniżyć koszt izolacji doziemnej i ochrony przeciwprzepięciowej.
    Za miarę skuteczności uziemienia punktu neutralnego do niedawna przyjmowano współczynnik
    uziemienia sieci definiowany następująco: (...)

Dalej pkt. 4.3 niniejszego opracowania:

https://www.pse.pl/documents/20182/0fad365c-3...60c23f768?safeargs=646f776e6c6f61643d74727565

Jeszcze nie dotarłem do domu, aby wrzucić schematy i przykładowe projekty.
  • #10 17855242
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Kacper.kacper napisał:
    Witam. Mam pytanie odnośnie punktu neutralnego sieci przesyłowej. Wiem, że w sieciach powyzej 1 kV nie stosuje sie nazwy "Układ sieci". Chciałbym wiedzieć jak wygłądaja zabezpieczenia zwarciowe w sieci przesyłowej i jak to jest z tym punktem neutralnym i jego uziemianiem. Jeśli post w złym miejscu prosze o przeniesienie
    Chcesz aby zagadnienie, które jest gałęzią wiedzy streścić w kilku postach? Niewykonalne.

Podsumowanie tematu

✨ Punkt neutralny sieci przesyłowej, szczególnie w sieciach WN (110 kV) i NN (220 kV i 400 kV), jest kluczowy dla zabezpieczeń zwarciowych. W tych sieciach stosuje się skutecznie uziemiony punkt neutralny, co zapobiega niebezpiecznym przepięciom w przypadku zwarcia doziemnego. Zabezpieczenia zwarciowe obejmują różne metody, w tym nadprądowe, które są niezbędne do detekcji dużych prądów zwarciowych. W dyskusji poruszono również różnice między sieciami przesyłowymi a rozdzielczymi oraz znaczenie symetrycznego połączenia w trójkącie. Uczestnicy wymienili również źródła i artykuły dotyczące tych zagadnień, podkreślając złożoność tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA