logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkodować radio VW Alpha 4 z procesorem D17011 GFE91?

Wojtek27 02 Kwi 2003 18:30 3649 7
REKLAMA
  • #1 165918
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Witam

Mam problem z rozkodowaniem radia VW Alpha 4 nr VWZ2Z1P1112056, made by GRUNDIG. Prosesor w nim siedzący to D17011 GFE91
    Widać że w radiu ktoś już grzebał i próbował wlutować EEPROMa, tj 24C02.
    Wiem że to radio pracuje bez zewnętrznej pamięci. A do rozkodowania jest potrzeba jej wlutowania z odpowiednim wsadem. Na wyświetlaczu jest: SAFE 2.
    Próbowałem je uruchomić na czystym EEPROMie i po godzinie radio się odblokowuje i jest możliwość wprowadzenia kodu.

Czytałem tu na forum wszystkie posty dotyczące tego sprzętu i jakoś mi to nie wychodzi.
    Może ktoś ma na to sposób?

Czekam na info
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 166079
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Wlutuj tego eeproma - zablokuj radio poprzez wpisanie przypadkowego kodu i podaj po odczytaniu ostatnie 2 komorki - policze dla Ciebie kod.
  • REKLAMA
  • #3 166082
    markizek
    Poziom 1  
    ja tam sie na kodowaniu zabardzo nie znam ale widzialem jakies www bna ten temat jak znajde link to ci mesgne
  • REKLAMA
  • #4 167162
    Wojtek27
    Witam

Mam zablokować radio, włożyć pamięć i czekać godzinę aż się odblokuje i wtedy podać wsad (czytałem o tym sposobie innych postach).
    Czy mam tylko zablokować radio z czystą pamięcią i wtedy ją odczytać?

Pozdrawiam
  • #5 167389
    Mirek71
    Poziom 20  
    Tak , wlutuj pamiec ,wlacz radio,poczekaj az sie zglosi i wtedy zablokuj jakims kodem ,wtedy procek zapisze wartosci licznika bledu w ostatnich komorkach - odczytaj i podaj mi je.
  • REKLAMA
  • #6 167453
    Wojtek27
    OK

Jeszcze dziś Tobie je podeślę

Pozdrawiam
  • #7 167677
    Wojtek27
    Masz zawartość
    Załączniki:
    • Alpha 4.zip (150 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 167795
    Mirek71
    Poziom 20  
    Wyslalem na wiadomosc prywatna - sprawdz

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozkodowania radia VW Alpha 4 o numerze VWZ2Z1P1112056, wyprodukowanego przez Grundig, z procesorem D17011 GFE91. Radio pierwotnie działa bez zewnętrznej pamięci EEPROM, jednak w urządzeniu wlutowano pamięć 24C02. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat SAFE 2. Metoda rozkodowania polega na wlutowaniu EEPROM-u, uruchomieniu radia, zablokowaniu go poprzez wpisanie błędnego kodu, a następnie odczytaniu zawartości ostatnich dwóch komórek pamięci EEPROM, które zawierają wartości licznika błędów. Po przesłaniu tych danych możliwe jest wyliczenie kodu odblokowującego radio. Proces wymaga cierpliwości, gdyż radio odblokowuje się po około godzinie od włożenia czystej pamięci i zablokowania urządzenia. Dyskusja potwierdza skuteczność tej metody oraz konieczność dokładnego odczytu i przesłania danych z EEPROM do uzyskania kodu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA