logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NE555 - Dlaczego układ astabilny nie działa poprawnie?

GTwice 08 Wrz 2005 19:42 2366 8
REKLAMA
  • #1 1802108
    GTwice
    Poziom 11  
    ostatnio probowalem sie bawic ukladem ne555n ale cos mi to nie wychodzi, nie moge sobie nawet astabla zrobic. wykonalem np taki projekcik: http://www.kpsec.freeuk.com/projects/flashl.htm, tyle za na nieco innej plytce. nie dziala :/ przy napieciu 9v dioda w ogole nie swieci, przy 4.5v - swieci caly czas? wiec sie pytam - ja cos nie tak, czy te schematy sa do bani?
  • REKLAMA
  • #2 1802139
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Schematy są w porządku więc problem leży po twojej stronie. Jednak trudno w jakikolwiek sposób na podstawie twojego postu wskazać gdzie popełniasz błąd. Jest to dosyć prosty uklad więc dokładnie wszystko ze spokojem posprawdzaj.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1802152
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam,
    radziłbym dokładnie sprawdzić poprawność montażu - bo to po prostu musi działać jeżeli tylko nie spaliłeś kostki
  • REKLAMA
  • #4 1803228
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Daj kondensator 10nF między końcówkę 5 i masę. Powinien tam być, nawet jeżeli układ jest zasilany stabilizowanym napięciem, to może bez niego nie pracować.
    Nie wiem czemu tak się dzieje, ale miałem już taki przypadek. Dwie godziny uruchamiałem generator i nie chciał działać, okazało się, że kondensator nie stykał (pękło coś w środku chyba podczas lutowania, albo formowania pająka 3D ;) ), po wymianie ruszył odrazu.
    Jeżeli masz zasilanie niestabilizowane, to ten kondensator jest wręcz konieczny.
  • #5 1803473
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Obawiam się, że problem może leżeć w typie 555. Z wyjścia będzie pobierane około 20mA. Producenci twierdzą, że 555 wyda do 200mA, ale sprawdziło mi się to tylko u Texasa. Inne powyżej 5mA już głupieją.
  • REKLAMA
  • #6 1803747
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    A bo właśnie, są dwie wersje 555 - bipolarna i CMOS
    bipolarna daje te 200mA (w praktyce lepiej 100mA nie przekraczać), ale CMOS daje tylko pojedyncze miliampery.
  • #7 1803767
    zulik
    Poziom 11  
    moze Cie zainteresuje:
    http://www.btc.pl/index.php?id=555

po tym co napisales mozna przypuszczac dwie rzeczy
    niestarannie polutowane - sprawdz polaczenia
    albo timer jest spalony.

w tej ksiazce - jak i na tamtej stronie tez gdzies widzialem jest taki ukladzik do testowania timerkow 555 - raz mialem okazje go wyprobowac i faktycznie okazalo sie ze moj timerek jest broken :)
  • #8 1803889
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Załączam rozrysowany schemat tego układu o czym zapomniał autor.

Dodałem kondensator 10n filtrujący napięcie dzielnika zasilającego komparatory wewnętrzne układu 555 (wyjście Cnt).

Zmieniłem rezystor 1k na 10k - nie zmienia to w sposób znaczący częstotliwości migania ale za to zmniejsza znacznie prąd pobierany z zasilania.

Częstotliwość migania dla podanych elementów:

F=3.2 Hz

Czas świecenia ok. 0.159 s
    Czas zgaszenia ok. 0.153 s

W rzeczywistości mogą być pewne różnice ze względu na odchyłki wartości elementów od wartości idealnych (tolerancje).

Sprawdź czy poprawnie wykonałeś połączenia !
    Załączniki:
    • NE555 - Dlaczego układ astabilny nie działa poprawnie? migacz.jpg (19.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1804394
    GTwice
    Poziom 11  
    wlasnie mi sie widzi ze to kondensator winny jest bo jakos tak nieciekawie wygladal (wylut wiec ma prawo) potem sprawdze to powiem. a scalaka mam w wersji bipolarnej, wiec ma dzialac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z działaniem układu NE555 w konfiguracji astabilnej najprawdopodobniej wynika z błędów montażowych lub uszkodzonego elementu, a nie z wadliwych schematów. Zaleca się dokładne sprawdzenie poprawności połączeń oraz obecności kondensatora filtrującego 10nF między nóżką 5 a masą, który jest niezbędny do stabilnej pracy układu, zwłaszcza przy niestabilizowanym zasilaniu. Warto również zwrócić uwagę na wersję układu NE555 – bipolarna wersja może dostarczyć prąd wyjściowy do około 100-200mA, natomiast CMOS tylko pojedyncze miliampery, co może wpływać na działanie obwodu. Dodatkowo, zmiana rezystora z 1kΩ na 10kΩ może zmniejszyć pobór prądu bez znaczącej zmiany częstotliwości migania. W przypadku problemów z działaniem generatora sygnału, uszkodzony kondensator lub scalak może być przyczyną nieprawidłowej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA