logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprawność schematu generatora astabilnego NE555 i wartości elementów

Sibak 13 Maj 2009 13:50 24608 28
REKLAMA
  • #1 6524836
    Sibak
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Mam taki schemacik generatora niskich częstotliwości.
    Tylko mam pewne wątpliwości i pytania:

Czy schemat jest poprawny?
    Jaka ma być wartość kondensatora na 5 pinie ?
    I czy ten potencjometr 100kOhm ( po lewej stronie)? ma być do masy ?

z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 6525021
    Xweldog
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Witam
    Jest poprawny - ale to też zależy, jaki chcesz mieć na wyjściu przebieg. Bo tu będziesz miał jeden odcinek stały ( ustalany przez 10k ) a zmieniać się będzie drugi ustalany przez 100k.
    W pin 5 daje się przeważnie 10nF ( 0,01µF ). Ale, nic się nie stanie, jak go pominiesz.
    Trzecie wyprowadzenie 100k wisi w powietrzu.
  • #3 6525050
    L0bo
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Tak schemat jest poprawny.
    Kondensator na wyprowadzeniu "5" zwyczajowo daje się o wartości 10nF-1µF.
    (Czytaj "co tam masz pod ręką").
    Wynika to z noty aplikacyjnej:
    http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM555.pdf

I czy ten potencjometr 100kOhm ( po lewej stronie)? ma być do masy ?

Nie, nie ma być do masy.
    Razem z rezystorem o wartości 10kΩ tworzą rezystor regulowany o wartości od 10kΩ do 110kΩ, co zapewnia płynną regulację częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #4 6525061
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 348
    Według opisu kondensator przy pinie 5 ma wartość 10pF a nie podłączone wyprowadzenie potencjometru możesz podłączyć do suwaka.
  • #5 6525217
    Xweldog
    Poziom 31  
    Układ jest poprawny ale małe "ale". Skoro zasilanie ma być bateryjne, to nie stosować bipolarnego NE tylko MOS-owego 7555, TS555 czy TLC555 ect.
    Radziłbym też, zamiast w pin 7 potencjometr dać w pin 3 ( w szereg z 1k ). Na wyjściu ma się wtedy w całym zakresie prostokąty 50%.
  • REKLAMA
  • #6 6528029
    Sibak
    Poziom 10  

a czy taki układ bez zmiennej rezystancji tylko na przełączniku różne kondensatory też będzie poprawny i będzie dobrze działał ? (jeśli chodzi o schemat i wartości elementów)
  • REKLAMA
  • #9 6529341
    Sibak
    Poziom 10  
    generator astabilny jako projekt na dodatkową ocenę ;D

to jak w tym układzie zamiast R2 dam potencjometr też będzie dobrze?

Dodano po 5 [minuty]:

i jeszcze jedno, jakbym dał większy kondensator jeden przy tym przełączniku to f automatycznie wzrośnie według tego wzoru..?
  • #10 6529549
    Xweldog
    Poziom 31  
    Tak, możesz dać. Ale, jak dasz większe C to częstotliwość zmaleje a nie wzrośnie, popatrz na wzór. W tym wzorze masz też to, o czym mówię. Że zmiana R2 zmienia się relacje między R1 i R2 czyli wsp. wypełnienia i jednocześnie częstotliwość. Przy częstotliwości max. będziesz wsp. 50% a przy minimalnej z 1%. Jeżeli już, to zmieniać tylko jeden parametr.
  • #11 6531936
    Sibak
    Poziom 10  
    a no tak fakt, źle popatrzyłem i zinterpretowałem.
    Dziękuje za wskazówki.
  • #12 6542081
    Sibak
    Poziom 10  
    a czy napięcie zasilania musi być 5V?

jakie powinienem uzyskać na wyjściu ?
  • #15 6573675
    crook1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam.

Mam pytanko dotyczące NE555N.

Mianowicie, czy schemat który udało mi się zrobić jest poprawny? (w programie EWB działa ale nie ma to jak rzut oka eksperta)

Ma to być regulator PWM dla tranzystora MOSFET którym będę regulował obroty silniczka 12V 0,2A DC

Z obsewacji wynika (oscylator w programie) że wypełnienie działa od 0% do 100% ale nie wiem czy to jest "zdrowe" dla NE555N

W dokumencie jaki jest jeden post wyżej napisane jest że działa w zakresie od 1 do 99%. Ale schemat różni się od mojego.

No i jeśli chodzi o kondensator 1uF to docelowo będzie 100nF co niby ma mi dać 1440Hz.

No i jaka częstotliwość ma być dla PWM, czy te 1.4kHz wystarczy dla prawidłowej pracy silnika a może to za dużo dla MOSFETa oby się przeładowywał prawidłowo.

Ewentualne jakieś dodatkowe uwagi mile widziane.

• #17 6573832
    Xweldog
    Poziom 31  
    Crook. To są te same układy. Daj zamiast BD jakiegoś MOS-a, np. BUZ11. Najepiej, ustal experymentalnie optymalną czestotliwość dla swego silniczka. Daj wsp. 50%, hamuj ośkę ręką i sprawdzaj, kiedy jest "najmocniejszy". Sprawdź przy 4kHz, swoich 1,4kHz i przy 100-200Hz. Na pewno silniczek będzie "najsilniejszy" przy mniejszej f.
  • #18 6573874
    crook1
    Poziom 15  
    No to taki jaki umieszczony w dokumencie który zamieścił kolaga jony ale bardzo dziękuję za propozycję.

A i sprawdziłem w EWB, działa tylko że wywala błąd jak potencjometr ustawi się w pozycji skrajnej kiedy wypełnienie osiąga min.

A w moim układzie jest odwrotnie, potrafi wywalić błąd ja potencjometr ustawia się na max wypełnienia

Ale myślę że to jakaś nie błąd tylko ze strony programu.
  • #19 6574130
    Xweldog
    Poziom 31  
    Bezpieczny jest układ "krzysiek ect". W swoim, jak dasz max w lewo to pin 7 discharge tj. kolektor wewnętrznego tranzystora rozładowującego C będzie podłączony bezpośrednio do +Uz i tam będzie krótkie zwarcie. Z tej strony potencjometra należy dodać jakiś R.
  • #20 6574787
    crook1
    Poziom 15  
    Xweldog dzięki za podpowiedź, widzę że jesteś w tym obeznany.

Może wiesz jak wykonać regulację wypełnienia tego multiwibratora za pomocą termistora aby to wszystko odbywało się automatycznie?

Jak bym wstawił termistor zamiast potencjometru i połączył to tak

to mogę sterować tylko szczeliną, czy teb sposób będzie też efektywnie działać podczas pracy silnika?

I czy tak wogóle to czy to jest opłacalne tzn. czy taka kombinacja ma sens?

A może lepiej by było zastosować zwykły termistor i tranzystor jakiś NPN?
  • #21 6574896
    Xweldog
    Poziom 31  
    Bez przesady, np. dopiero po Twym stwierdzeniu, że program wyrzuca błąd zwróciłem uwagę na przyczynę. Jak się robi coś samemu dla siebie to trochę lepiej zwraca się uwagę na szczegóły. I się wie, co się chce uzyskać. Nie wiem, co chesz ustawiać automatycznie, gdzie i po co ma iść ten termistor.
    Ge na 555 są same z siebie znacznie stabilniejsze niż np. na C-MOS. Można na nich robić Ge wystrczająco stabilne do większości zastosowań.
  • #22 6574948
    crook1
    Poziom 15  
    No sorki ale zapomniałem dopisać że to ma być wentylator jeszcze nie wiem jak duży ale na razie bawię się takim od komputera więc za dużo prądu to on nie ciągnie chyba niecałe 200mA

a układ ma być do regulacji obrotów wentylatora zależnie od temperatury
  • #23 6575032
    Xweldog
    Poziom 31  
    Czyli, potrzebna jest jedna częstotliwość i zmiana wsp. wypełnienia. W 555 do modulacji PWM służy pin 5 ale tą drogą chyba nie uzyskasz aż tak dużych zmian, jakie były by tu potrzebne. Trzeba by zastosować termistor rzędu kΩ i wstawić go za któryś z R ( są np. w niektórych reg. obrotów wentylatorów ATX ).
    Twego schematu jeszcze nie rozgryzałem ale chyba dałeś za dużo R, można prościej. Ale, najpierw - czy masz jakiś w/w tremistor ?
  • #25 6575992
    Xweldog
    Poziom 31  
    Jednakże, chcesz robić reg. obrotów silniczka wentylatora. To nie musi być z PWM. W wielu AT / ATX to jest na osobnych płyteczkach wraz z termistorem. Załączam przykładowe schematy.
    Załączniki:
    • Poprawność schematu generatora astabilnego NE555 i wartości elementów Vent.jpg (49.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 6580186
    crook1
    Poziom 15  
    tak wentylatora, ale nie takiego od obudowy komputera, narazie w fazie testów podłączam taki z kompa a docelowo ma być silnik wentylatora samochodowego od nawiewu czyli większe obciążenie.

A po za tym z tego co się naczytałem to warto jest zrobić taki regulator na mosfecie i z kontrolą wypełnienia bo wtedy przy obniżonej pracy wentylatora nie ma ponoć strat na tranzystorze, no i tranzystor mosfet a nie zwykły bo ma dużo mniejszy spadek napięcia i wytrzymują większe prądy(a i akurat mam takie dwa u siebie w gratach więc warto je wykorzystać)
  • #27 6581871
    Xweldog
    Poziom 31  
    Zamieściłem schematy takie jak oryginał. Zawsze można dać mocniejsze tranzystory. Nie będę generalizował bo są przecież też MOS-y b.małej mocy ale nie o to tu chodzi. Najprostsze w użyciu, tanie i z dużymi prądami są MOS-y. Podpinasz po d 555 np. BUZ11 i masz z głowy silniki do mA do ponad 10A. Problem w tym, że na 555 i samym termistorze będzie trudno uzyskać odpowiednią dynamikę zmian, czułości na zmiany temp. Termistor 10 czy 100k będzie zmieniał PWM ale nie wiadomo, czy obroty silnika w zadowalajacym Cię zakresie. Tu chyba lepszy był by np. UC3842 / 3.
  • #29 10042995
    Snorky
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie.
    Trafiłem na taki oto schemat

Wiem, że ma działać w następujący sposób:
    1. włączenie zasilania - efekt -> pulsujące wyjście (dioda mruga)
    2. zamkniecie przełącznika P - efekt -> wyjście stałe wysokiego poziomu (dioda świeci ciągle).

Czy schemat ten jest poprawny?
    Czy dobrze podałem miejsca podpięcia elementów (zasilanie tam gdzie +9V, przełącznik P) i czy dobrze rozumiem jak wszystko ma się odbywać?

Przykład ten ma być sygnalizatorem niewłączonych świateł w samochodzie. W momencie włączenia zapłonu dioda ma mrugać dopóki nie włączę świateł.
    Wnioskuję przez to, że zasilanie ma iść bezpośrednio z zapłonu tam, gdzie jest +9V, a przełącznik P ma być przekaźnikiem samochodowym, który jest załączany przy włączeniu świateł. Zgadza się?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności schematu generatora astabilnego opartego na układzie NE555 oraz doboru wartości elementów. Schemat jest zasadniczo poprawny, jednak potencjometr 100 kΩ po lewej stronie nie powinien być podłączony do masy, lecz współpracować z rezystorem 10 kΩ, tworząc regulowany zakres oporu od 10 kΩ do 110 kΩ, co umożliwia płynną regulację częstotliwości i wypełnienia sygnału. Kondensator na pinie 5 zwykle ma wartość około 10 nF (0,01 µF), choć jego pominięcie nie powoduje problemów. W przypadku zasilania bateryjnego zaleca się stosowanie układów MOSFET-owych typu 7555, TS555 lub TLC555 zamiast bipolarnego NE555. Zmiana wartości kondensatora wpływa odwrotnie na częstotliwość – większy kondensator obniża częstotliwość. W zastosowaniach PWM do regulacji obrotów silników DC (np. wentylatorów 12 V) częstotliwość około 1,4 kHz jest akceptowalna, ale optymalna wartość powinna być dobrana eksperymentalnie, uwzględniając charakterystykę silnika i tranzystora MOSFET (np. BUZ11). W układach PWM ważna jest stabilność i zakres regulacji wypełnienia, który w praktyce wynosi około 1–99%. Automatyczna regulacja wypełnienia za pomocą termistora jest możliwa, lecz wymaga odpowiedniego doboru elementów i konfiguracji, np. wstawienia termistora w miejsce rezystora, a nie bezpośrednio zamiast potencjometru. Wskazane jest stosowanie termistorów o wartościach rzędu kiloohmów oraz ewentualne użycie układów specjalizowanych, takich jak UC3842/3, dla lepszej dynamiki i czułości. Dodatkowo omówiono schemat sygnalizatora niewłączonych świateł samochodowych z wykorzystaniem NE555, gdzie zasilanie pochodzi z zapłonu, a przełącznik P jest sterowany przez przekaźnik świateł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA