logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie plików z dysku Seagate ST500DM002 - uszkodzony silnik

Buster 07 Mar 2019 12:54 543 6
REKLAMA
  • #1 17825673
    Buster
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    Klientowi padł dysk. Seagate ST500DM002. Nie do końca wiem co się stało, w każdym bądź razie po podłączeniu słychać kilkakrotne bzzyyyt, bzzyyyt, a potem cisza. I dysk się nie wykrywa. Próba dobrania się poprzez port serwisowy, nie przyniosło rezultatu. Pierwszy pomysł - wymiana elektroniki. Znalazłem identyczny dysk ze sprawną elektroniką. Niestety po podmianie nadal to samo. Czyli prawdopodobnie padł silnik. I teraz tak, ten drugi dysk silnik ma sprawny. Jakie są możliwości przełożenia silnika z dysku dawcy, do tego uszkodzonego, albo może talerza z dysku uszkodzonego do dysku dawcy elektroniki?
    Od razu zaznaczę, że znam ryzyko. Potrzebuję się tylko dobrać, aby odzyskać w zasadzie dwa pliki bazy danych Firebird. Muszę go uruchomić tylok na chwilę. Podpowiedzcie jak to zrobić najlepiej?
  • REKLAMA
  • #2 17825724
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    Jeśli chcesz aby klient odzyskał te dane to NIC już nie dotykaj !

Dysk dyskowi nie równy. Nawet jak z zewnątrz wygląda tak samo to może mieć inne firmware, inny kontroler głowicy etc

To, że robi bzyk bzyk może oznaczać naście przyczyn. Od uszkodzenia silnika poprzez uszkodzenie elektroniki głowicy kończąc na możliwości, że się przykleiła lub zerwała.
  • REKLAMA
  • #3 17825732
    Buster
    Poziom 11  
    Ja w IT nie siedzę od wczoraj. Przecież napisałem, że dyski są identyczne (te same modele, te same partnumbery, te same firmware), nie jestem debilem. I ponawiam pytanie.
  • REKLAMA
  • #4 17825855
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Witam.
    Buster napisał:
    Pierwszy pomysł - wymiana elektroniki. Znalazłem identyczny dysk ze sprawną elektroniką. Niestety po podmianie nadal to samo.

Przelutowałeś ROM?
    Buster napisał:
    Jakie są możliwości przełożenia silnika z dysku dawcy, do tego uszkodzonego, albo może talerza z dysku uszkodzonego do dysku dawcy elektroniki?

W warunkach domowych - żadne. Pomijając sens wykonywania obu czynności przy chęci samodzielnego odzyskania danych, oba zabiegi wymagają odpowiednich narzędzi i precyzji, o wiedzy nie wspominając.
    Buster napisał:
    po podłączeniu słychać kilkakrotne bzzyyyt, bzzyyyt, a potem cisza. [...] Czyli prawdopodobnie padł silnik.

Zamieść nagranie audio tego bzyczenia - może ktoś z doświadczeniem i praktyką podpowie co konkretnie jest uszkodzone.
    Jeśli podmiana elektroniki i ROM-u nie zdała egzaminu, to raczej bez datalabu masz niewielkie szanse na odzysk danych.
    Pozdrawiam
  • #5 17825918
    Buster
    Poziom 11  
    Ciężko mi w tej chwili nagrać to bzyczenie. Postaram się opisać to bzyczenie najdokładniej jak to możliwe. Sprawny dysk wydaje takie bzyknięcie tuż po podłączeniu zasilania, a potem talerze się rozkręcają i dysk pracuje. W tym przypadku dysk wydaje kilkakrotnie takie bzyknięcie jak w zdrowym dysku tuż po podłączeniu zasilania. Tak jakby silnik chciał się rozkręcić, ale coś go blokowało. Następuje kolejna próba, i kolejna, i kolejna. Po kilkunastu próbach, dysk przestaje odpowiadać. Znaczy talerze się nie kręcą. W systemie go nie widać.
  • REKLAMA
  • #6 17825919
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Buster napisał:
    bzzyyyt, bzzyyyt,

Zanim zaczniesz wymieniać, o zgrozo, silnik, to może równie dobrze być zaparkowanie głowic na powierzchni dysku. Jak wyżej pisano - sam tego nie dotykaj.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • #7 17827510
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Najprawdopodobniej to nie jest problem silnika. Na pewno nie elektroniki.
    Być może głowica znalazła sie nie tam gdzie powinna.
    Z Twojego pierwszego posta wynika, że się na tym nie znasz, więc lepiej zostaw, zanim narobisz nieodwracalnych strat.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST500DM002 wykazuje objawy uszkodzenia silnika, co objawia się kilkukrotnym bzyczeniem po podłączeniu zasilania, a następnie brakiem reakcji. Użytkownik próbował wymienić elektronikę, jednak problem nadal występuje. Wskazówki od uczestników dyskusji sugerują, aby nie podejmować dalszych prób naprawy, ponieważ mogą one prowadzić do nieodwracalnych strat danych. Istnieje możliwość, że problem leży w głowicy lub jej położeniu, a nie w silniku. Zaleca się skonsultowanie się z profesjonalnym serwisem zajmującym się odzyskiwaniem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA