logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego PIC18F1220 filtruje wysokie częstotliwości do niskich?

hazy 08 Wrz 2005 20:54 999 2
REKLAMA
  • #1 1802324
    hazy
    Poziom 11  
    Hej mam nastepujace pytanko!

Po zaprogramowaniu prcka PIC w taki sposob ze filtruje mi 50 Hz zauwazylem nastepujace zjawisko a mianowcie przy bardzo wysokich czestotliwosciach (MHz) sygnal jaki mi przepuszcza procek ma bardzo mala czestotliwosc (Hz). Zdaje sobie sprawe ze ta czestotliwosc jest kiku krotnie mniejssz (lub tysiac krotnie czy nawet Megakrotnie) ale proporcjonalna pytanie tylko jak to mozna wyjasnic? Czemu sie tak dzieje?

Za wszelka pomoc wielkie dzieki.
    Bardzo pilne!

PS czy ktos mozna wie gdzie znalez przyklad projektowani filtra RLC czyli obliczenai na papierze a potem programowanie w Matlab a nastepnei programowanie :) ..
  • REKLAMA
  • #2 1804118
    warth
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    nikt nie wie (przynajmniej ja) tak naprawdę o co pytasz...
    domyślam się że chodzi o filtr pasmowy... tylko pasmowo zaporowy czy pasmowo przepustowy? co znaczy że filtruje ci 50Hz? poza tym jak nie przedstawisz kodu/reszty użądzenia to nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz...
    co prawda raczej zajmuję się AVRami, ale jak podasz jakieś konkrety to dopiero ja czy ktoś inny będzie mógł spróbować ci pomóc...
    pozdrawiam
  • #3 1804881
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Ja "wróżę" że występuje efekt gubienia impulsów przez uP
    z powodu zbyt niskiej częstotliwości zegara do f sygnału wejściowego
    (przynajmniej taki efekt mógłby wystąpić w 51')
REKLAMA