logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy nadajnik WLAN nad moim mieszkaniem może wpływać na zdrowie?

BartekPK 08 Wrz 2005 21:30 2478 22
REKLAMA
  • #1 1802452
    BartekPK
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    W bloku w którym mieszkam (na ostatnim piętrze) tuż nad moją głową zamontowany jest nadajnik sieci bezprzewodowej. Niestety nie znam jego mocy (nie ma kontaktu z firmą), ale zasięg WLAN-u to kilka kilometrów. Nadajnik ma postać dwóch elementów: pionowa rurka o długości około 1-1,5 m i poniżej pozioma około 1 metra. Mieszkam w domu od niedawna ale uskarżam się na częste bóle głowy. Czy ktoś wie jakiego rodzaju nadajnik może to być?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1802698
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Jeśli w ten sposób podchodzisz do sprawy to powinieneś zamówić na Politechnice badania na temat promieniowania Twojego (na dachu) nadajnika. Są pewne przepisy które regulują poziom natężenia, uzyskuje się na to atesty, więc szukanie igły w stogu siana nie jest na miejscu. To tak jakby mieć pretensje do samolotu że spadł, zasady ogólne nie przewidują takich możliwości ale ... i tu nie będę kończył. Podobnie jest z Twoją anteną, być może jest wszystko OK a być może jest ciut więcej. Tego bez badań się nie dowiesz. Temat rzeka i zrobi się pyskówka w wątku.
    Pozdro
  • #5 1802737
    BartekPK
    Poziom 11  
    bursta napisał:
    Jeśli w ten sposób podchodzisz do sprawy to powinieneś zamówić na Politechnice badania na temat promieniowania Twojego (na dachu) nadajnika. Są pewne przepisy które regulują poziom natężenia, uzyskuje się na to atesty, więc szukanie igły w stogu siana nie jest na miejscu. To tak jakby mieć pretensje do samolotu że spadł, zasady ogólne nie przewidują takich możliwości ale ... i tu nie będę kończył. Podobnie jest z Twoją anteną, być może jest wszystko OK a być może jest ciut więcej. Tego bez badań się nie dowiesz. Temat rzeka i zrobi się pyskówka w wątku.
    Pozdro

Właśnie jak można zrobić takie badania samemu? Zamówienie ich na politechnice raczej nie wchodzi w grę. Mam program Network Stumbler jednak nie dokońca umiem go poprawnie odczytać. Ogólnie sprawa jest bardziej skomplikowana bo firma założyła antenę bez zgody mieszkańców. Co więcej na 99% firma nie ma koncesji na taki nadajnik. Dlatego zanim zacznę wykonywać w tym kierunku stosowne kroki chciałem przekonać się czy nadajnik przekracza dozwolone 100 mW.
  • #6 1802781
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Nie sądze, aby twoja głowa była narażona na nadmierne promieniowanie z powodu tej anteny. Jak wiadomo betonowy strop dość silnie tłumi promieniowanie, a zastosowane anteny na pewno są kierunkowe w płaszyźnie pionowej i emitują prawie całą moc w wąskiej wiązce, skierowanej poziomo lub z lekkim nachyleniem w dół ( kilka stopni). Myślę, że na większe natężenia są narażeni ludzie mieszkający na tym samym poziomie w sąsiednim bloku ( jeśli taki jest ).
  • #7 1802792
    BartekPK
    Poziom 11  
    robball napisał:
    Nie sądze, aby twoja głowa była narażona na nadmierne promieniowanie z powodu tej anteny. Jak wiadomo betonowy strop dość silnie tłumi promieniowanie, a zastosowane anteny na pewno są kierunkowe w płaszyźnie pionowej i emitują prawie całą moc w wąskiej wiązce, skierowanej poziomo lub z lekkim nachyleniem w dół ( kilka stopni). Myślę, że na większe natężenia są narażeni ludzie mieszkający na tym samym poziomie w sąsiednim bloku ( jeśli taki jest ).

Hmm mam nadzieję że tak jest. Bloku obok nie ma :-)
  • #8 1803148
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A zadam takie pytanie. Czy ty BartekPK masz w domu kuchenke mikrofalową? A jeśli tak to nie boisz sie przy niej stać jak odgrzewasz sobie jedzenie? To tak dla żartów. Urządzenia WLAN czyli punkty dostepowe mają moc max 200mW (najczęsciej 100mW albo mniej) więc takie prominiowanie to o kant d*** można potłuc. Nie ma co panikować chyba że stosują wzmacniacze ale to nie jest opłacalne. Pozatym na Sieć WLAN nie jest potrzebne pozwolenie jeśli sie używa homologowanych urządzeń.
    Pozdrawiam
  • #9 1803450
    BartekPK
    Poziom 11  
    mpn103 napisał:
    A zadam takie pytanie. Czy ty BartekPK masz w domu kuchenke mikrofalową? A jeśli tak to nie boisz się przy niej stać jak odgrzewasz sobie jedzenie? To tak dla żartów. Urządzenia WLAN czyli punkty dostepowe mają moc max 200mW (najczęsciej 100mW albo mniej) więc takie prominiowanie to o kant d*** można potłuc. Nie ma co panikować chyba że stosują wzmacniacze ale to nie jest opłacalne. Pozatym na Sieć WLAN nie jest potrzebne pozwolenie jeśli się używa homologowanych urządzeń.
    Pozdrawiam

Nie mam kuchenki mikrofalowej, nie mam nawet telewizora - żyję zdrowo. Poza tym, a co najważniejsze moja żona jest w ciąży więc nawet najmniejsze ryzyko nie wchodzi w grę. Pozwolenie jest potrzebne jeśli ma się nadajnik powyżej 100 mW. Wydaje je Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty.
  • #10 1804390
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    mpn103 napisał:
    Pozatym na Sieć WLAN nie jest potrzebne pozwolenie jeśli się używa homologowanych urządzeń.
    Pozdrawiam

Na sama siec nie, ale na miejsce instalacji to juz pasowaloby cos miec (no chyba ze u siebie na dachu)
  • REKLAMA
  • #12 1804656
    BartekPK
    Poziom 11  
    mpn103 napisał:
    A zadam takie pytanie. Czy ty BartekPK masz w domu kuchenke mikrofalową? A jeśli tak to nie boisz się przy niej stać jak odgrzewasz sobie jedzenie? To tak dla żartów. Urządzenia WLAN czyli punkty dostepowe mają moc max 200mW (najczęsciej 100mW albo mniej) więc takie prominiowanie to o kant d*** można potłuc. Nie ma co panikować chyba że stosują wzmacniacze ale to nie jest opłacalne. Pozatym na Sieć WLAN nie jest potrzebne pozwolenie jeśli się używa homologowanych urządzeń.
    Pozdrawiam

Już odczytałem NetStumblerem że w mieszkaniu w miejscu gdzie śpię mam 34 dB (granica dopuszczalna 20 dB). Do tego są 4 punkty dostępowe o takiej mocy. Już dzwoniłem do URTiP i przyślą kolesia, który potwierdzi moje przypuszczenia. Nikomu nie życzę żyć w takich warunkach.
  • REKLAMA
  • #13 1805504
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Cytat:
    w miejscu gdzie śpię mam 34 dB (granica dopuszczalna 20 dB).

granica to 20 dBm (100mW), odczytujesz prawdopodobnie SNR w dB. 34 dBm to trochę ponad 2,5kW :)
  • #14 1805690
    BartekPK
    Poziom 11  
    salmon napisał:
    Cytat:
    w miejscu gdzie śpię mam 34 dB (granica dopuszczalna 20 dB).

granica to 20 dBm (100mW), odczytujesz prawdopodobnie SNR w dB. 34 dBm to trochę ponad 2,5kW :)

Proszę o wyjaśnienie. Zgadza się odczytuje SNR. Są 4 punkty dostępowe. Dwa z nich mają w SNR 30 i 35 dB. Jak to przeliczyć na dBm i mW?
  • #15 1808035
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    mpn103 napisał:
    A zadam takie pytanie. Czy ty BartekPK masz w domu kuchenke mikrofalową? A jeśli tak to nie boisz się przy niej stać jak odgrzewasz sobie jedzenie? To tak dla żartów.

Kiedyś pracowałem w barze. Nie było dużego ruchu, ale te kilkanaście, kilkadziesiąt "hot dogów" się robiło. Stać trzeba było przy mikrofali, zaglądać do niej (przez szybkę oczywiście) i pilnować, bo moc miała z 1200W i brak w środku jakiejś przesłony na promienniku. Bułka szybko zmieniała się w pumeks albo żużel, jak kto woli. Faktem jest, ból głowy to była normalka.
    Ale, jak napisałeś, to inny rząd mocy.
  • #16 1816421
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Ja spotkałem się z takim zjawiskiem że ostatnio ustawiałem antenę od wlanu - parabole 32dB na 5gHz i jak posałem chwilke przed nią (sygnał robił mi rentgena głowy) to nieźle mi się w głowie zakręciło i zaczeła mnie boleć . to napewno nie było bezpieczne. pozdr
  • #17 1817099
    robsonn
    Poziom 12  
    Tak jak bursta wspomniales juz zaczela sie pyskowka. Zawsze musi znalesc sie jakis malkontent, po wypowiedzi, ktorego wnioskuje, ze ma 12 lat, a jezeli nie to zachowuje sie jak 12-latek.

Problem nie jest wcale taki blachy. Jezeli to jest mniejsza firma i np. taniej chce uzyskac wiekszy zasieg to stosuja rozne wzmacniacze, poza tym zalezy kto ustawial antene i czy jest ona prawidlowo skierowana. Przekaznikow komorkowych tez nie powinno sie na domach mieszkalnych stawiac, a jednak.
  • #18 1817124
    BartekPK
    Poziom 11  
    robsonn napisał:
    Tak jak bursta wspomniales juz zaczela się pyskowka. Zawsze musi znalesc się jakis malkontent, po wypowiedzi, ktorego wnioskuje, ze ma 12 lat, a jezeli nie to zachowuje się jak 12-latek.

Problem nie jest wcale taki blachy. Jezeli to jest mniejsza firma i np. taniej chce uzyskac wiekszy zasieg to stosuja rozne wzmacniacze, poza tym zalezy kto ustawial antene i czy jest ona prawidlowo skierowana. Przekaznikow komorkowych tez nie powinno się na domach mieszkalnych stawiac, a jednak.

Dokładnie o wzmacnicze najbardziej się boję. Zasięg sygnału to z 2 km, a to trochę za dużo jak na dozwolone 100 mW. Wiadomo im większy sygnał tym więcej potencjalnych klientów, a co za tym idzie więcej kasy.
  • #19 1817306
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    ok, przepraszam, trochę przegiąłem ;(
    ale zasięg 2 km da się uzyskać bez wzmacniaczy stosując anteny kierunkowe o wzmocnieniu rzedu 21-27 dB, stosujac wzmacniacze mozna osiągnąć nawet kilkanaście kilometrów (zależy od ukształtowania terenu i propagacji). Jeżeli natomiast chodzi o pomiary bezpiecznego pola to robi to SANEPID - tak jak wcześniej wspominałem

Bartek- bez urazy, ale i tak żyjemy w "zafalowanym" świecie i nz to to żaden pomiar nie pomoze

Pozdrawiam
    Paweł
  • #20 1817353
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Nie związane z tematem wypowiedzi wydzieliłem do kosza.. następnym razem dla wszystkich uczestniczących w pyskówkach, za to że nie potrafią się powstrzymać przyznam po ostrzeżeniu, a dla tych którzy szczególnie się zasłużą zaaplikuję miesięczny urlop od pisania na forum
  • #21 1885963
    krzeminp
    Poziom 12  
    Jesli chodzi o wlan to antena na dachu nie powinna nikomu zaszkodzic.
    Jesli uzywasz telefonu komorkowgo to jego moc jest znacznie wieksza od nadajnika wlan. Biorac pod uwage kierunkowosc anten mikrofalowych i tlumienie w stropach, scianach itp. moze sie okazac ze wieksza moc dociera z komorki sasiada niz z nadajnika wlan zamontowanego na dachu. Oczywiscie zakladajac ze operator nadaje z dopuszczalna moca.
  • #22 1886211
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Kup se siatkę metalową cienką i przyklej do sufitu. Można ją zacekolować i pomalować. Będziesz miał spokuj od wszelkich fal płynących od góry. Aha, wywal komputer bo to dziadostwo ma tyle zakłuceń i emisji elekromagnetycznych, że bije wszystkie anteny wlan. A propos jak to możliwe, że baba może wytrzymać bez M jak miłość na 2 TVp. Te które ja znam umarły by bez tego programu?
  • #23 1886589
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    BartekPK napisał:
    Dokładnie o wzmacnicze najbardziej się boję. Zasięg sygnału to z 2 km, a to trochę za dużo jak na dozwolone 100 mW. Wiadomo im większy sygnał tym więcej potencjalnych klientów, a co za tym idzie więcej kasy.

Ja mam sieć WLAN i przy mocy rzędu 100mW osiąga się spokojnie do 5 km widzialności optycznej. Z tym że urządzenia niektóre tyle mocy mają. Zwykle jest to 17dBm czyli około 50mW

Podsumowanie tematu

✨ W bloku mieszkalnym na ostatnim piętrze nad mieszkaniem zamontowano nadajnik sieci WLAN o zasięgu kilku kilometrów, składający się z pionowej rurki i poziomego elementu antenowego. Pojawiły się obawy dotyczące wpływu promieniowania elektromagnetycznego na zdrowie, zwłaszcza w kontekście częstych bólów głowy i ciąży w rodzinie. Nadajniki WLAN zwykle mają moc do 100-200 mW (20 dBm), a ich anteny są kierunkowe, co ogranicza ekspozycję mieszkańców poniżej instalacji. Betonowe stropy dodatkowo tłumią sygnał. Pomiar mocy sygnału za pomocą programu Network Stumbler wykazał wartości SNR około 30-35 dB, które nie przekładają się bezpośrednio na moc w dBm czy mW. Zasięg rzędu 2 km można osiągnąć bez wzmacniaczy, stosując anteny kierunkowe o wzmocnieniu 21-27 dB, natomiast wzmacniacze mogą zwiększyć zasięg do kilkunastu kilometrów, co budzi obawy o przekroczenie dozwolonej mocy i konieczność posiadania koncesji. W Polsce pomiary natężenia pola elektromagnetycznego wykonuje SANEPID, a Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty (URTiP) kontroluje legalność nadajników. Zalecane jest zgłoszenie sprawy do URTiP w celu weryfikacji mocy i legalności instalacji. Dodatkowo, w celu ochrony przed promieniowaniem, można zastosować ekranowanie metalową siatką na suficie. Porównano też moc nadajników WLAN do mocy kuchenek mikrofalowych i telefonów komórkowych, które emitują znacznie silniejsze promieniowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA