logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż nadajnika internetowego na dachu jest bezpieczny? Zasięg 20 km

kubuś1 18 Kwi 2007 13:29 1311 7
REKLAMA
  • #1 3798228
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam, jak w temacie tylko z drugiej strony. Mam propozycję montażu nadajnika, czy tam przekażnika dla internetu drogą bezprzewodową. Ten nadajnik ma być zamontowany na dachu domu w którym mieszkam- moje pytanie czy obawiać się jakiegoś pola elektro lub innych zagrożeń, jak ma ktoś wiedzę to bardzo proszę o rady lub opinie, acha podobno zasięg nadajnika ok.20km a mocy jeszcze nie znam Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3798284
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Twoja osobista komoreczka wiecej szkodzi niz taki przekaznik, wiec bez obaw.
  • REKLAMA
  • #3 3798303
    iovv
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dokładnie jak powyżej - to nie jest żadna potężna moc - a jaka częstotliwość? 2,4 Ghz czy 5Ghz? bo 2.4 to większosć bezprzewodowych urządzeń używa - myszy, klawiatury, tel. bezprzewodowe - to może jedynie być EWENTUALNIE dyskomfort na tym polu. Rozumiem że neta z tej okazji masz za darmo?: )
  • #4 3798319
    kubuś1
    Poziom 16  
    Neta musiałem z tp bo mieszkam na wsi i dopiero teraz dotarli bezprzewodowo o parametrach napiszę póżniej dziś mam wizytę w tej sprawie, a z opłatami za ten nadajnik to nie wiem może ktoś oriętuje się jak
  • REKLAMA
  • #5 3802473
    kubuś1
    Poziom 16  
    Witam , wiem już że częstotliwość to 5 Ghz a zamontują
    odbiornik i dwa maszty kierunkowe nie wiem nic o mocy może wiecie do ilu mili lub pełnych wat jest bezpiecznie pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3804188
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Dopuszczalne w UE moce to:
    dla 5 GHz do 1 W dla 2,4 GHz do 100 mW, ale z praktyki wiem że 2,4 to zamontują z mocą większą niż 100mW(oczyiście chodzi o wypromieniowaną moc zestwu antena+złączki+kabel+AP)
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 3804493
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Kolego kubuś1, jakbyś wiedział ile nad twoją głową lata radiolinii na różne częstotliwości z mocami odpowiednio większymi to byś sobie wykopał ziemiankę i tam zamieszkał.
    Nie można się bać wszystkiego co jest dla ludzi.
  • #8 3805605
    kubuś1
    Poziom 16  
    No dobrze dzięki wszystkim za pomoc będę spokojniejszy, jak macie problemy z kserami lub drukarkami to piszcie pomogę pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa montażu nadajnika internetowego na dachu budynku z zasięgiem około 20 km. Nadajnik pracuje na częstotliwości 5 GHz, a moc urządzenia nie jest dokładnie znana. Wskazano, że dopuszczalne moce w UE dla pasma 5 GHz wynoszą do 1 W, natomiast dla 2,4 GHz do 100 mW. Użytkownicy podkreślają, że moc nadajnika jest niewielka i porównywalna lub mniejsza niż emitowana przez codzienne urządzenia bezprzewodowe, co minimalizuje ryzyko związane z polem elektromagnetycznym. Zwrócono uwagę na obecność licznych innych źródeł radiolinii o większej mocy w otoczeniu. Montaż odbiornika i dwóch masztów kierunkowych jest planowany, jednak szczegóły dotyczące mocy nadawczej pozostają nieznane. Ogólnie uznano, że instalacja jest bezpieczna i nie powinna powodować dyskomfortu ani zagrożeń zdrowotnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA