logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować nadajnik WiFi 2W na moim bloku? Szukam porady!

djkorwin 26 Gru 2005 14:31 1499 9
REKLAMA
  • #1 2116565
    djkorwin
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Miszkam na dość sporym osiedlu i znajduje sie na nim sieć zwykła lan. lecz od pewnego czasu admini z niej zaczeli tworzyć sobie siec wifi. I postawili na moim bloku a dokładniej nad moja głową nadajnik o mocy 2W conajmniej. Generalnie przeszkadza mi to i memu zdrowiu i zwracam się do znawców tego tematu z proźbą by mi coś w tej sprawie pomogli i doradzili jak im można zaszkodzić!

Pozdrawiam Korwin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2116652
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    1. sprowadzić URTiP żeby skontrolowali jaką moc ma nadajnik - oni zrobią to urządzeniami a nie "na oko" jak to pewnie Ty zrobiłeś
    2. jeśli zdecydują że sieć Ci nie szkodzi - nie wierz im! to zmowa masonów przeciwko narodowi polskiemu! najlepiej sam usuń ten nadajnik... kto wie czy nie szpiegują nim całego osiedla?
    3. możesz im zaproponować ultimatum - albo zdejmą Ci antenę z głowy (btw. jak Ty z nią żyjesz?) albo będą dostarczać za free neta o szybkości gwarantowanej np 100MB/s... w końcu i tak kiedyś umrzeć trzeba a przynajmniej pocieszysz się trochę :D

A tak poważniej to wszystko jest dla ludzi... poczytaj o tym o czym zacząłeś temat na elektrodzie, poproś o zdjęcie bana z google - tam też czasami ciekawe rzeczy można znaleźć
  • REKLAMA
  • #3 2116854
    djkorwin
    Poziom 14  
    Ja byłem w sieci normalnie i było dobrze. Ale zdenerwowali mnie ta antena , głowa mnie boli wiecznie od niej. I nie obliczałem na oko tylko na podstawie sprzetu jaki tam jest i odległosci na ktora nadaja. Proszę o dalsze komentarze
  • REKLAMA
  • #5 2118146
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Słuchaj, weź i zapier... im ten nadajnik. Potem go sprzedasz na Allegro, parę stów jak nic. A promieniowanie to działa najpierw na ajaj (czytaj wspak), (bezpłodność) i cebulki włosów (łysienie). Może masz już pierwsze objawy choroby popromiennej, wiadomo niszczy komórki mózgowe i masz w efekcie bóle głowy.
  • #6 2118741
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Nie no, faktem jest że jeżeli przesadzają z mocą to trzeba coś z tym zrobić. Ale nie samemu, tylko są od tego odpowiedni ludzie.
    A jeśli wszystko z ich strony jest O.K. to nie ma się co bać. Jeśli antena jest bezpośrednio nad Tobą to tym bardziej bo przecież jej polaryzacja jest taka aby nie promieniowała w dół tylko "na boki" aby sygnał niósł się daleko po świecie
  • #7 2118760
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ale bez przesady. W tym paśmie jest dopuszczalne 100mW. I to wystarcza na pokrycie przeciętnego osiedla. Nie wiem po co im tyle mocy. Może mają odbiorców na marsie :D ??
  • #8 2119015
    djkorwin
    Poziom 14  
    Witam. Dziekuje za komentarze i postanowiłem dodac kilka zdjec, ktore pomoga w rozwiazaniu problemu. Na zdjeciach jest nadajnik, sygnał leci z obydwu anten , lecz z tej parabolicznej sygnał jest nadawnay na 10 km a z drugiej na pobliskie ulice(sektorowa). Daje tez wykres, ktory jest odbierany z tej miejscowosci w ktorej jest odbierany sygnał z tego talerza. Prosze o dalsze komentarze.
    Załączniki:
    • Jak zablokować nadajnik WiFi 2W na moim bloku? Szukam porady! siec 2.JPG (80.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zablokować nadajnik WiFi 2W na moim bloku? Szukam porady! siec.JPG (118.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zablokować nadajnik WiFi 2W na moim bloku? Szukam porady! SIMG6391.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zablokować nadajnik WiFi 2W na moim bloku? Szukam porady! SIMG6392.jpg (964 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2120387
    djkorwin
    Poziom 14  
    Niech ktos mi pomorze!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #10 2120989
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Cytat:
    Skontaktuj się z Urzędem Regulacji Telekomunikacji i Poczty

Jeżeli masz wątpliwości lub pytania, możesz się z nami skontaktować następująco:

Telefonicznie: 0 22 53 49 205, 0 22 53 49 207, 0 22 53 49 274, 0 22 53 49 475, 0 22 53 49 476
    Faks: 0 22 53 49 195
    E-mail: skargi(_at_)urtip.gov.pl (nie udzielamy odpowiedzi na zapytania bez podanego adresu zamieszkania)
    Poczta: Departament Rynku Telekomunikacyjnego, Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty, ul. M. Kasprzaka 18/20, 01-211 WARSZAWA

Osobiście możesz składać jedynie skargę na funkcjonowanie Urzędu. Jeśli chcesz wnieść skargę na Operatora lub rozpocząć postępowanie mediacyjne – złóż wniosek w Kancelarii Urzędu lub jego Oddziału.

Wszystkie skargi i wnioski kierowane do Urzędu, również te przesyłane drogą elektroniczną, powinny zawierać adres zamieszkania (w tym kod pocztowy) wnoszącego skargę lub wniosek w celu umożliwienia udzielenia odpowiedzi drogą pocztową. Skargi i wnioski nie zawierające imienia i nazwiska oraz adresu pozostawione będą bez rozpoznania.

Powyższe to dopiero ostateczność. Najpierw idź do aminów i domagaj się internetu za darmo; to jest mała moc i nie ma wpływu na zdrowie, więc nie panikuj. Ale jeżeli tak bardzo ci to przeszkadza, to najpierw idź do administracji budynku i domagaj się przedstawienia zezwoleń i certyfikatów na mocy których nadajniki staneły na dachu, postrasz ich że przyślesz kontrolę z URTiP. Pozatym to też twój dach, więc powinni wcześniej zapytać cię o zgodę lub przynajmniej poinformować o postawieniu nadajników.

Podsumowanie tematu

✨ Na osiedlu z siecią LAN pojawił się nadajnik WiFi o mocy około 2W zamontowany na dachu bloku, co budzi obawy o zdrowie i zakłócenia. Użytkownik zgłasza dolegliwości takie jak bóle głowy i poszukuje porad, jak zablokować lub usunąć nadajnik. W odpowiedziach zaleca się przede wszystkim skontrolowanie mocy nadajnika przez Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty (URTiP) oraz sprawdzenie legalności instalacji i posiadanych zezwoleń. Zwrócono uwagę, że moc 2W jest znacznie wyższa niż standardowe dopuszczalne 100mW dla pasma WiFi, co może budzić wątpliwości. Sugerowano negocjacje z administracją osiedla, domaganie się darmowego dostępu do internetu lub usunięcia anteny. Wskazano, że polaryzacja anteny powinna minimalizować promieniowanie w dół, a promieniowanie elektromagnetyczne może mieć wpływ na zdrowie, choć wymaga to potwierdzenia. Wskazano również na dostępne fora i źródła wiedzy technicznej dotyczące problematyki nadajników WiFi. Ostateczne działania, takie jak samodzielne usunięcie nadajnika, są odradzane i mogą być nielegalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA