logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja bazowa GSM (ok. 50 kW) w tym 6 nadajników na bud. mieszkalnym

Melisanka50 03 Gru 2022 13:37 4209 64
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mieszkanie bezpośrednio pod stacją bazową GSM na dachu może powodować bóle głowy i bezsenność oraz jak sprawdzić poziom pola elektromagnetycznego w mieszkaniu?

Najbardziej prawdopodobne jest, że bóle głowy i bezsenność wynikają ze stresu i autosugestii po odkryciu anten, a nie z samej stacji, bo anteny promieniują głównie na boki, w dół trafia minimalny sygnał, a większe pole zwykle daje własny telefon i Wi‑Fi [#20316158][#20316367][#20317058] Na si2pem.gov.pl można sprawdzić raport PEM dla tej stacji; w takim raporcie są moce EIRP poszczególnych anten i wyniki pomiarów w punktach pomiarowych [#20317172] Jeśli chcesz to zweryfikować w mieszkaniu, rzetelny pomiar PEM zwykle nie będzie tani — padła kwota rzędu 10 tys. zł, a tańsze oferty mogą być mało wiarygodne [#20316538] Do szybkiego rozeznania można też użyć aplikacji typu NetMonster lub Network Cell Info Lite, ale one pokazują parametry połączenia telefonu, nie bezpośrednio pole od anten na dachu [#20316364][#20316381]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20316147
    Melisanka50
    Poziom 3  
    Witam, proszę o wyrażenie opinii w tym temacie ponieważ mam ogromne obawy pod kątem zdrowia.

Kupiłam mieszkanie (6 m-cy temu) w dużym mieście, w bloku na ostatnim piętrze wieżowca (12 p.) nie wiedząc o zainstalowanych nadajnikach.

Konkretnie nad moim mieszkaniem jest zainstalowana stacja z nadajnikami odległość od poziomu dachu do mojego sufitu małego mieszkanka wynosi około 1-1,30 m.

Od pewnego czasu mam ciągłe bóle głowy, nie wiem czy to autosugestia czy przyczyną może być opisana przeze mnie problem.

Po sprawdzeniu na stronie si2pem.gov.pl jest wszystko potwierdzone, 6 nadajników (oczywiście wszystkie spełniają wymagane normy) i pozwolenia mają przedłużone jeszcze na długie lata.

Anteny te dookólnie promieniują na różnych azymutach i zakresach GSM (UMTS, GPRS, G3, G4, G5, LTE moc poszczególnych wiązek wynosi od 2-10 kW.

Dane te otrzymałam z ogólnie dostępnej strony si2pem.gov.pl

Bardzo proszę o wyrażenie swojej opinii.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 20316158
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 406
    Stacje takie działają jak ogromne mikrofalówki - przy 50kW nie miałabyś bóli głowy, a w kilka sekund zagotowałabyś sobie herbatę w ustach.
    Te anteny nadają w stosunkowo wąskiej wiązce na boki. Ich sygnał jesteś w stanie złapać na powierzchni ziemi dopiero gdzieś 200-400m od nadajnika. Czy promieniują też w dół? W jakimś stopniu na pewno, ale będzie to raczej minimalny sygnał. Właścicielowi nadajnika bardzo zależy, by nic w dół nie leciało. Oczywiście nie dlatego, że troszczy się o Twoje zdrowie :P Po prostu takie promieniowanie to dla niego prąd wrzucony w błoto i tylko traciłby na tym pieniądze, więc takie rzeczy ograniczają do możliwego minimum.
  • REKLAMA
  • #3 20316319
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    Jak to wieżowiec, to na tym 12p są też sąsiedzi.
    Pogadaj czy narzekają na ból głowy.

Jak nie, to sama wiesz... ;-)
  • #4 20316343
    Melisanka50
    Poziom 3  
    najbardziej boję się że będą wychodziły jakieś poważne schorzenia np. nowotworowe dopiero po jakimś czasie

bóle głowy ,bezsenność teraz jestem w ciągłym stresie przez te nadajniki :cry:
  • #5 20316364
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    artaa napisał:
    Pogadaj czy narzekają na ból głowy.

Jak się dowiedzą, że jest nadajnik, to od razu przypomną sobie różne choroby i z tym powiążą.

Melisanka50 napisał:
    bóle głowy ,bezsenność teraz jestem w ciągłym stresie przez te nadajniki

Kolega, co administruje siecią w szkole z 2000 uczniów jakiś czas temu, kiedy były te pierwsze cyrki z 5G dla żartu zmienił nazwę sieci WiFi na "Test 5G 300% normy". Oczywiscie nic więcej nie robił, a sieć pracowała głównie w starym paśmie 2,4GHz.
    Co się zaczęło dziać, nauczyciele mieli bezsenność, uczniowie byli rozkojarzeni, nawet średnie wyniki nauki spadły (w Librusie są statystyki ocen dzień po dniu).
    Tak więc, ten tego ....

Natomiast prosty test sama sobie możesz zrobić:
    Zainstaluj aplikację Network Cell Info Lite i zmierz poziom sygnału w Twoim mieszkaniu i w kilku miejscach na mieście, w tym jakieś 200m od tego nadajnika w otwartej przestrzeni i sama zobaczysz czy aż tak strasznie jest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20316367
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 491
    Autosugestia, ciągłe myślenie o tej sprawie i samo się nakręca. Pewnie większe natężenie masz od własnej komórki + wifi w mieszkaniu.
  • #7 20316370
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    IC_Current napisał:
    Zainstaluj aplikację Network Cell Info Lite i zmierz poziom sygnału w Twoim mieszkaniu i w kilku miejscach na mieście, w tym jakieś 200m od tego nadajnika w otwartej przestrzeni i sama zobaczysz czy aż tak strasznie jest.

Wydaje mi się, że to bezcelowe. Ta aplikacja podaje parametry sygnału nadajnika z którym łączy się telefon, a nie ma najmniejszych szans że ten połączy się z nadajnikami na dachu. Tu by się przydał bardziej porządny miernik EMI o zakresie pasma obejmującym stacje komórkowe.

Dodano po 35 [sekundy]:

lopr_pol napisał:
    Pewnie większe natężenie masz od własnej komórki + wifi w mieszkaniu.

Ja jestem tego wręcz pewien :)
  • #8 20316381
    IC_Current
    csvrbntyu napisał:
    a nie ma najmniejszych szans że ten połączy się z nadajnikami na dachu

Po czy to wydedukowałaś. Połączy się z tym, który ma optymalny poziom sygnału. Jak łączy się z jakim dalszym a nie tym na dachu, to znaczy tylko tyle, że ten na dachu kompletnie nie promieniuje w dół. Z jakim nadajnikiem jestem połączona wskaże aplikacja NetMonster. Ewentualnie w aplikacji NCIL sprawdzisz po identyfikatorze eNB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 20316534
    Melisanka50
    Poziom 3  
    Na tym 12 p. mieszkam praktycznie sama, jest 6 mieszkań lecz spotykam sporadycznie tylko 1 osobę, jeszcze za krótko mieszkam. :|

Mam zamiar poszukać specjalistę od badania pola elektromagnetycznego w moim mieszkaniu w zakresach GSM.
  • Pomocny post
    #10 20316538
    IC_Current
    Melisanka50 napisał:
    mam zamiar poszukać specjalistę od badania pola elektromagnetycznego w moim mieszkaniu w zakresach GSM.

Nie wiem ile to kosztuje, ale porównując do innych pomiarów w teleinformatyce czy elektryce, to rzetelne badanie nie będzie tańsze niż 10 tysięcy złotych. Poniżej tej ceny, to chyba tylko różnej maści naciągacze z pseudo pomiarami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20316578
    Melisanka50
    Poziom 3  
    a czy jest jakaś instytucja państwowa która bezpłatnie wykonuje pomiary
    zgłaszane przez mieszkańców ?

10 tys. zł. to przekracza absolutnie moje finanse :( :cry:
  • #12 20316581
    IC_Current
    Melisanka50 napisał:
    a czy jest jakaś instytucja państwowa która bezpłatnie wykonuje pomiary
    zgłaszane przez mieszkańców ?

Przecież sama byłaś na stronie, gdzie pomiary są autoryzowane przez UKE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20316755
    Melisanka50
    Poziom 3  
    Tak byłam na stronie si2pem.pl ,ale nie wiem czy zrobią mi pomiar bezpłatnie :cry:
  • #14 20316792
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Moc na stronie si2pem.pl jest mocą EIRP, czyż nie?
  • Pomocny post
    #15 20316838
    IC_Current
    Melisanka50 napisał:
    Tak byłam na stronie si2pem.pl ,ale nie wiem czy zrobią mi pomiar bezpłatnie

Oczywiście, że nie zrobią w mieszkaniu, bo to do niczego nie jest potrzebne.
    Przecież masz pomiary z okolicy, to wiesz ile jest. To nie jest tak, że w jednym miejscu jest niewiadomo ile, że mózg wypala, a w drugim brak zasięgu. Natężenie pola w płaszczyźnie zmienia się w funkcji kwadratowej względem odległości od odbiornika. W przestrzeni trójwymiarowej natężenie pola jest trzecią potęgą odległości, ale nadajniki nie promieniują sferycznie, tylko właśnie w płaszczyznach horyzontalnych.
    Napisałem Ci jak szybko oszacować poziom mocy pola poprzez aplikację NCLI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20316931
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    Stacje bazowa GSM ma zapewne moc 50W a nie 50kW. Anteny są tak zrobione aby praktycznie cała energia była emitowana tylko w ściśle określonych kierunkach. Jeśli w pobliżu są inne budynki to do mieszkania trafia w zasadzie tylko sygnał od nich odbity.
  • #17 20317021
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    TvWidget napisał:
    Stacje bazowa GSM ma zapewne moc 50W a nie 50kW.

Lepiej trochę poczytaj...
  • Pomocny post
    #18 20317058
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Melisanka50 napisał:
    najbardziej boję się że będą wychodziły jakieś poważne schorzenia np. nowotworowe dopiero po jakimś czasie

bóle głowy i bezsenność były po zakupie mieszkania czy po tym jak się dowiedziałaś że są anteny.....
  • Pomocny post
    #19 20317203
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8302
    artaa napisał:

Nie wiem, czy Kolega do którego była adresowana ta odpowiedź będzie chciał z tej porady skorzystać, ale ja bym chciał. Mógłby Kolega wrzucić link do jakichś rzetelnych danych na temat ograniczeń mocy wyjściowych stacji bazowych stacji komórkowych? Idealnie może jakieś akty prawne. Próbowałem chwilę szukać, ale mało skutecznie, a Kolega wydaje się ma temat opanowany, więc pewnie bez trudu mi jakieś źródło lektury wskaże.

Na temacie się nie znam, ale chętnie minimum wiedzy nabędę.

Ogólnie jeśli chodzi o moc wyjściową nadajników sieci komórkowej to bardziej realne wydają mi się moce właśnie rzędu nastu wat, w końcu to nie radio FM czy TV. Te stacje bazowe mają ograniczony zasięg, a w większym mieście, gdzie jest ich większe zagęszczenie stosowanie dużych mocy miałoby w ogóle chyba niewielki sens.

Tak jak i niewielki sens (na moją uproszczoną w tym temacie logikę) miałoby promieniowanie z mocą kilku/nastu/dziesięciu kilowat w kierunku urządzenia komórkowego, którego nadajnik ma moc wyjściową rzędu kilkuset miliwat lub pojedynczych wat. Co z tego, że sygnał z tej stacji mógłby do mnie dolecieć z większej odległości, skoro moja odpowiedź nie doleci do stacji bazowej?

Jedyne dane, które znalazłem dotyczą starych sieci 2G, ale nie sądzę, aby w nowych sieciach się to jakoś szczególnie zmieniło. W tym przypadku dane dla 900/1800 MHz:

Stacja bazowa GSM (ok. 50 kW) w tym 6 nadajników na bud. mieszkalnym

Jak widać, urządzenia klasy 1 dla GSM900 mogły korzystać z mocy nawet kilkuset wat, ale wciąż nie jest to kilkadziesiąt kilowat. Do tego raczej nie sądzę, aby w obszarach miejskich taka moc była potrzebna. Jak widać na wyższych częstotliwościach korzysta się z niższych mocy. No i jest dopisem pod tabelką sugerujący, że nowsze stacje nodeB korzystają z mocy rzędu dziesiątek Wat, tak jak Kolega co miał jeszcze trochę poczytać napisał.

Tabela, którą wrzuciłem pochodzi z tego artykułu, jeśli ktoś ma ochotę czytać całość: http://malopolska.btsearch.pl/PM/2_3.php

Co do mieszkania pod taką stacją bazową - wiedząc, jaka jest/powinna być przybliżona charakterystyka takiej anteny, zdecydowanie wolałbym mieszkać półtora metra pod nią, niż machać jej z okna na ostatnim piętrze 50 czy 100 metrów dalej z sąsiedniego budynku.
  • #20 20317225
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Melisanka50 napisał:
    Kupiłam mieszkanie (6 m-cy temu) w dużym mieście, w bloku na ostatnim piętrze wieżowca (12 p.) nie wiedząc o zainstalowanych nadajnikach.
    Jak to jest możliwe?
  • #21 20317264
    Melisanka50
    Poziom 3  
    m.jastrzebski napisał:
    Melisanka50 napisał:

bóle głowy i bezsenność były po zakupie mieszkania czy po tym jak się dowiedziałaś że są anteny.....

bóle głowy przy zakupie " dlaczego tak drogo " a teraz bole głowy mam po kiedy zobaczyłam że jest na dachu 6 nadajników .

dziękuje
  • REKLAMA
  • #22 20317270
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Bóle głowy mogą występować z wielu powodów. Są różne schorzenia, a dodatkowo może drażnić zapach farby odnowionego mieszkania lub nowych paneli, a może to od źle dobranych okularów (jak są używane)?

Melisanka50 napisał:
    Konkretnie nad moim mieszkaniem jest zainstalowana stacja z nadajnikami odległość od poziomu dachu do mojego sufitu małego mieszkanka wynosi około 1-1,30 m.
    Może zdjecie ułatwi dyskusję, takie z zewnątrz, z poziomu ulicy? Piętro z oknami i dach z z antenami?
  • Pomocny post
    #23 20317271
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Autorka nie pokazała kluczowego badania PEM dla tej stacji bazowej stad dyskusja o mocach, przypakładowo wygląda taki raport tak https://si2pem.gov.pl/media/31/lab/12723/42-301-22-OS.pdf i w nim można zapoznać się z mocą EIRP wszystkich anten w określonych sektorach no i oczywiście z wynikami pomiarów parametrów PEM w wybranych punktach pomiarowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20317363
    m.jastrzebski
    Cytat:
    bole głowy mam po kiedy zobaczyłam że jest na dachu 6 nadajników .

dziękuje
    co definitywnie zamyka temat. Bóle głowy nie są powodowane przez promieniowane EM, tylko świadomość, ze te anteny tam są. Nie jesteś jedyną osoba cierpiaca na tzw elektrowrazliwosc . Ale są badania pokazujące, że jest to schorzenie psychosomatyczne, a nie wynikające z fizycznego oddziaływania fal EM. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25704188/
    Oczywiście wyrazy współczucia z powodu bólu głowy bez względu na jego źródło.
  • #25 20317365
    IC_Current
    artaa napisał:
    TvWidget napisał:

Norma w EU wynosi 46dBm, czyli właśnie ok 50kW na noda.
    Co wcale nie jest tak dużo, np na sześciu sektorach będzie 50/6=8,3kW, co przy czterech nośnych da 8,3/4=2,1kW.
    Przykładowo nadajnik DVB-T na Gubałówce ma moc 10kW na kanał i zapewnia zasięg TV wewnątrz budynków w Zakopanem, ale już dalsze miejscowości muszą mieć zewnętrzne anteny. Są nadajniki w Polsce o mocach 50- 100kW na kanał (a przy analogu nawet bywało więcej), co przy pięciu kanałach daje 250-500kW. Co ciekawe, dopóki nie było sieci komórkowych, to ludzie mieli problemy od fal telewizyjnych. Teraz o nich kompletnie zapomniano.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 20317379
    m.jastrzebski
    IC_Current napisał:
    artaa napisał:
    TvWidget napisał:

Norma w EU wynosi 46dBm, czyli właśnie ok 50kW na noda.
    Co wcale nie jest tak dużo, np na sześciu sektorach będzie 50/6=8,3kW, co przy czterech nośnych da 8,3/4=2,1kW.
    Przykładowo nadajnik DVB-T na Gubałówce ma moc 10kW na kanał i zapewnia zasięg TV wewnątrz budynków w Zakopanem, ale już dalsze miejscowości muszą mieć zewnętrzne anteny. Są nadajniki w Polsce o mocach 50- 100kW na kanał (a przy analogu nawet bywało więcej), co przy pięciu kanałach daje 250-500kW. Co ciekawe, dopóki nie było sieci komórkowych, to ludzie mieli problemy od fal telewizyjnych. Teraz o nich kompletnie zapomniano.

Kilka km ode mnie jest nadajnik radiowo telewixyjny w Raszynie. Według Wikipedii łącznie dla FM i DVBT jakies 800kW......
  • #27 20317384
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    m.jastrzebski napisał:

Kilka km ode mnie jest nadajnik radiowo telewixyjny w Raszynie. Według Wikipedii łącznie dla FM i DVBT jakies 800kW......

W pobliżu na lotnisku masz jeszcze radar o impulsowej mocy rzędu MW.
  • #28 20317386
    m.jastrzebski
    TvWidget napisał:
    m.jastrzebski napisał:

W pobliżu na lotnisku masz jeszcze radar o impulsowej mocy rzędu MW.
    FM, TV, radary lotnicze,e, ils na lotnisku, komórki, radiolinie (których jest więcej niż stacji komorkowych), radary pogodowe, internet satelitarny.....
  • #29 20317609
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Kurcze, nie znajdę tego.
    Czytałem kiedyś, że któreś europejskie/radzieckie radio miało nadajnik o tak absurdalnej mocy, że mieszkającym w promieniu kilku kilometrów mieszkańcom do odbioru wystarczył zwykły garnek. Podobno wytarczyło przyłożyć ucho do garnka by, cicho ale jednak, posłuchać radia.
  • #30 20317773
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1654
    Teraz bóle głowy, a co będzie jak dopiero włączą te nadajniki?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obaw związanych z wpływem stacji bazowej GSM o mocy około 50 kW, zainstalowanej na dachu budynku mieszkalnego, na zdrowie mieszkańców. Użytkowniczka, która mieszka na ostatnim piętrze, zgłasza bóle głowy i stres związany z obecnością nadajników. Uczestnicy rozmowy podkreślają, że promieniowanie z takich stacji jest kierunkowe i nie powinno znacząco wpływać na mieszkańców znajdujących się bezpośrednio pod nimi. Wskazują również na możliwość autosugestii oraz na to, że inne źródła promieniowania, takie jak telefony komórkowe czy Wi-Fi, mogą mieć większy wpływ na zdrowie. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie pomiarów pola elektromagnetycznego oraz korzystanie z aplikacji do monitorowania sygnału. Wskazują na normy dotyczące promieniowania oraz na dostępność danych na stronie si2pem.gov.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA