logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 93' 2.0 2E - nierówna praca silnika na benzynie, na gazie OK

długalus 08 Wrz 2005 23:49 2814 17
REKLAMA
  • #1 1802967
    długalus
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!
    Nie chciałem zakładać nowego tematu ale nie udało mi sie znaleść odpowiedniego postu.
    Problem jest tylko na benzynie na gazie jest OK. Silnik pracuje nie równo, tak jak by tylko na trzech "garach". Na wolnych trzęsie autem, po dodaniu gazu wchodzi na obroty ale nie równo i ospale. Jadąc na benzynie jest wyczówlnie słabszy i "czuć" że pracuje nie równo, na gazie pracuje dobrze.
    Kiedyś podczas jazdy przypadkowo trąciłem kluczyk i wyłączyłem zapłon. Zamiast odpalić go z kluczyka odruchowo włączyłem zapłon i auto odpaliło tak jak na zapych, być może to jest przyczyną złego palenia na benzynie, może komp ma jakieś błędy?
  • REKLAMA
  • #2 1803025
    MAREK74
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    sprawdź czy masz jakieś byki o ile masz wersje sterownika z diagnostyką
  • #3 1803044
    długalus
    Poziom 15  
    Nie jestem pewien ale chyba nie. Już kiedyś szukalem złącza do diagnostyki i nic.
  • REKLAMA
  • #4 1803803
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jesli masz wersje przejsciowa tego auta bo wlasnie wtym roku byla juz produkowana to zlacze jest z prawej strony kierownicy na wysokosci radia, taka plastokowa zaslepka jakis znaczek jest na niej ale nie pamietam jaki. Wg mnie winna tego stanu rzeczy jest instalacja gazowa w ktorej pewnie nie ma emulatora, ktory mial za zadanie oszukiwac sterownik.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1803815
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Proponuję zacząć od sprawdzenia ciśnienia paliwa podawanego przez pompkę, może być "przymęczona".
  • #6 1803817
    długalus
    Poziom 15  
    Mój pasek to B3, na gazie zrobiłem już 25tyś i nie było żadnego problemu. Z tego co pamiętam to mam instalację z emulatorem.
  • REKLAMA
  • #7 1811652
    drabo
    Poziom 1  
    Seat Toledo 91 2E; LPG.
    Te same objawy. W mechanik stwierdził że to wina brudnych wtrysków. Czyszczenie wtrysków pomogło.
  • #8 1812156
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Witam
    Sprawdz wężyk gumowy od serwa hamulców do kolektora ssącego ,przy kolektorze pęka od temperatury,sprawdz palcem od spodu czy nie ma pęknięcia jak silnik pracuje.To częsta usterka passat,golf,polo
    Pozdrawiam
  • #9 1856357
    gameserv
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Witam miałem podobny efekt ale w VW jetta w wersji amerykańskiej.
    Na gazie było OK!! Zaś na benzynie chodził jak ciągnik dymił z rury jak disel. na obroty praktycznie nie chciał wejść, ale jak już wszedł to okazało się że silnik chce mi z ramy wyskoczyć. Przyczyną owych nieszczęść był zatarty przepływomierz powietrza!!!.Po jego odblokowaniu wszystko wróciło do normy nawet wręcz przeciwnie wszystko było o 100% lepiej. NNienacieszyłem się zbyt długo bo się rozbiłem autkiem. Sprawdz to czy na pewno Ci działa. Pozdrawiam
  • #10 1896524
    długalus
    Poziom 15  
    Witam! Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Nie zdążyłem poważnie zabrać się za grzebanie w moim pasku bo jak na razie od kilku dni znów autko jeździ normalnie. Nie wiem sam co o tym myśleć, poczekam aż znów będzie wariować.

Pozdrawiam
    długalus
  • #11 1896691
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    złacze diagnostyczne mozesz miec pod oslona lewarka biegów.
    pozdrawiam - jak cos to jeszcze pisz
  • #12 1917097
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Witam pozwolicie że się przykleje do tematu. Mam paska z silnikiem 1.8 PF 89r i prawdopodobnie się w nim zawiesił komp albo się poprzestawiał mam interface tylko jest problem bo szukałem gniazda diagnostycznego przy lewarku i lipa nie ma. Podobno te silniki nie mają wyjścia. Może wie ktoś pod które piny komputera podpiąć się bezpośrednio?? Prosze o pomoc bo już mnie to auto do nerwicy doprowadza.
  • #13 1918084
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    ajni napisał:
    Witam pozwolicie że się przykleje do tematu. Mam paska z silnikiem 1.8 PF 89r i prawdopodobnie się w nim zawiesił komp albo się poprzestawiał mam interface tylko jest problem bo szukałem gniazda diagnostycznego przy lewarku i lipa nie ma. Podobno te silniki nie mają wyjścia. Może wie ktoś pod które piny komputera podpiąć się bezpośrednio?? Prosze o pomoc bo już mnie to auto do nerwicy doprowadza.

ten pasek nie ma diagnozy system sterowania VW DIGIFANT 1
  • #14 1918091
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Że to jest digifant to ja wiem tylko czy da się w jakiś sposób podpiąć ECU do komputera PC. Jakoś się musi dać tylko jak. Czyżby jedyne wyjście to rozbieranie, nie wydaje mi się. Jak odbierałem auto z naprawy od elektryka to na wtyczke wielopinową od ecu miał założone "krokodylki" (po ściągnięciu gumowej osłonki). Nie wiem co sprawdzał ale padła wtedy elektryka, a nic nie chciał powiedzieć więcej jedynie że to "Tajemnica zawodowa".
  • #15 1918467
    maciejek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    ajni napisał:

1.8 PF i 2.0E mają samodiagnozę od 08.1992 więc jak nie ma pod osłoną lewarka wtyczek to tylko szukać poszczególnych uszkodzeń na piechotę. Odezwij się na PRV to dami ci namiar na AD, a tam jest wszystko co potrzebujesz
  • #16 1921663
    długalus
    Poziom 15  
    Jacek79 napisał:
    złacze diagnostyczne mozesz miec pod oslona lewarka biegów.
    pozdrawiam - jak cos to jeszcze pisz

Zgadza się. Pod lewarkiem są jakieś gniazda. Dwa są obok siebie - białe i czarne po dwa styki - po lewej stronie, po prawej jest jedno czarne też z dwoma stykami.
  • #17 1922300
    MAREK74
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    pierwsze słysze że PF lub PB ma diagnoze.
    DIGIFANT II ,a taki jest w tych silnikach nie ma czegoś takiego.
    Jeżeli jest inaczej to prosiłbym o numery sterownika ,bo to by było ciekawe :)
  • #18 1922470
    maciejek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    maciejek napisał:
    ajni napisał:

1.8 PF i 2.0E mają samodiagnozę od 08.1992 więc jak nie ma pod osłoną lewarka wtyczek to tylko szukać poszczególnych uszkodzeń na piechotę. Odezwij się na PRV to dami ci namiar na AD, a tam jest wszystko co potrzebujesz

Ups, sorry popełniłem mały błąd PF niestety nie ma samodiagnozy (mea culpa), poprostu źle odczytałem informację z AD
    Załączniki:
    • pasek.pdf (58.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem nierównej pracy silnika Volkswagena Passata B3 z 1993 roku, 2.0 2E, występuje tylko na benzynie, natomiast na gazie LPG silnik pracuje prawidłowo. Objawy to nierówna praca na trzech cylindrach, drgania na biegu jałowym oraz ospałe wchodzenie na obroty. Możliwe przyczyny wskazane w dyskusji to brak emulatora instalacji gazowej, brudne wtryskiwacze paliwa, uszkodzony lub zatarty przepływomierz powietrza, nieszczelności w wężu od serwa hamulców do kolektora ssącego oraz problemy z ciśnieniem paliwa. Dyskutowano również o dostępności diagnostyki komputerowej w modelach z silnikami 1.8 PF i 2.0 E, gdzie system sterowania to VW DIGIFANT I lub II, z ograniczoną lub brakiem samodiagnostyki. Lokalizacja złącza diagnostycznego może być pod osłoną lewarka biegów lub po prawej stronie kierownicy. Wskazano, że w przypadku braku diagnostyki komputerowej konieczne jest manualne sprawdzanie poszczególnych elementów. Po pewnym czasie problem ustąpił samoistnie, co sugeruje możliwe chwilowe zakłócenia lub błędy w sterowniku silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA