logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell D430 - Odległość układu chłodzenia od procesora i grafiki - termopad?

szafranek72 11 Mar 2019 02:40 981 16
REKLAMA
  • #1 17833753
    szafranek72
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Witajcie,

Mój leciwy Dell D430 na procesorze U7700 bardzo się grzeje, do tego stopnia że po kilkunastu sekundach "stresu" załącza się ograniczanie częstotliwości zegara, a temp. skaczą do ~94C. W spoczynku non stop około 61~64. Pomijam wiecznie wyjący wentylatorek.
    Chciałem wymienić pastę, po rozebraniu okazało się że są tam skruszałe termopady. Wymiana na nowe nic nie wniosła (kupiłem jakieś bez nazwy z bliskiego serwisu komp. wyglądały na porządne).

Oryginalny termopad miał 1mm, te zakupione również teraz pytania:

1) Czy na pewno kupiłem odpowiedniej grubości termopad?
    2) Czy możecie polecić jakiej firmy najlepiej? (Wyszukałem termopad Gelid - ma teoretycznie najlepszą przewodność 12W/mK, ale cena odstrasza - nie wiem czy warto)
    3) Rozważam również zakup miedzianych shimów - jednak tu potrzebowałbym znać konkretne grubości- co na procesor, co na grafikę - bo tego zgniecie się jak termopada - macie takie dane?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17833904
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Sprawdź chłodzenie czy działa poprawnie, czy heatpipe się nie rozszczelnił. Druga sprawa to nie wydaje mi się żeby na procesorze był termopad, na grafice są stosowane ale na procesorze nie koniecznie.
  • REKLAMA
  • #3 17833992
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Faktycznie jest termopad na CPU w tym modelu. Dell dal z tym tyłka. Obawiam się że musi być to mocny, conajmniej o przewodności 7W, najlepiej 12. W Polsce ciężko dostępne.

EDIT: Tak, szedł tam 1mm.
  • #4 17834225
    szafranek72
    Poziom 16  
    @Trzyzet
    Dziękuję. 12W jest bez większych problemów dostępny, kwestia zamówienia, gorzej że cena zaporowa (~35zł) za plasterek 8x4cm i pytanie czy tego typu produkt jak znaleziony Gelid TP-GP01-B jest tego wart, czy to pic na wodę "chłyt" marketingowy.

@badboy84
    W jaki sposób mogę sprawdzić szczelność heatpipe-a? :)

I raz jeszcze - czy pomysł z zastąpieniem termopada miedzianym shimem gr. 1mm (może 0,8mm? ) + pasta typu arctic silver z obu stron to dobry pomysł i lepsza alternatywa do tego choćby najdroższego termopada?
  • #5 17834549
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Wydaje mi się że miedź to lepsza alternatywa i chyba tańsza niż ten thermopad, trzeba tylko dobrać odpowiednią grubość. Thermopad miał 1mm ale trzeba wziąć pod uwagę jego elastyczność oraz to że jeszcze muszą się zmieścić 2 warstwy pasty w tak zwanej kanapce.

Sprawdzić działanie heatpipe można np za pomocą gorącej wody. Z drugiej strony jeżeli powietrze które wydostaje się z laptopa jest wyraźnie ciepłe to można założyć że swoje zadanie spełnia.

60st i powyżej w spoczynku przy procesorze który ma 10W TDP to według mnie sporo za dużo.
  • #6 17834599
    szafranek72
    Poziom 16  
    Ten model jest wyjątkowo niedopracowany jeśli chodzi o układ chłodzenia, raz że termopady, dwa, żadnego użebrowania / radiatora przy wentylatorze, ot kręci się w gładkiej przestrzeni (aż mam ochotę ponacinać frezem jakieś zagłębienia), trzy - mam najmocniejszy proc jaki w tym modelu wychodził, a już zdążyłem sobie poczytać, że laptop grzał się zaraz po wyjęciu z kartonika.

Wziąłem dostępną od ręki w sklepie AAB 6W, zobaczę czy sytuacja się poprawi. W serwisie odradzili stosowanie shimów miedzianych ze względu na nierównomierny rozkład śrub dociskowych. A dobieranie shimów co 0,2mm zwłaszcza jeśli w okolicy nikt ich nie ma i wszystko przez internet, mija sie z celem, tyle bym tego musiał nakupić :) pomijając fakt, że aby dostać się do chłodzenia trzeba rozebrać absolutnie całego laptopa.

Dodano po 8 [godziny] 24 [minuty]:

Po wymianie na 6W AAB zupełnie bez zmian w stosunku do pada za 1,50zł. Temperatura w spoczynku stabilizuje się identycznie - 61~64C. W stresie minimalnie lepiej, wzrost temperatury ma lekki poślizg w stosunku do startu obciążenia procesora, ale co z tego, jak temp. dochodzi znowu do 94-96C i zegar mi przycina po dwóch minutach pełnego obciążenia na stałe o -20% MHz i skokowo wyhamowuje do -40%

Heatpipe sprawny, przewodzi momentalnie przyłożone ciepło, siedzi solidnie. Wiatraczek tak jak wcześniej dmucha jedynie ciepłe powietrze.

Szkoda, liczyłem, że uda mi się nieco poprawić producenta... :(
  • #7 17848584
    DelSelDi
    Poziom 9  
    Słuchajcie ja mam podobny problem.Zainstalowałem XP i wystarczy że włączę YT i temperatura procka wynosi po 94° ,a nie wspomnę o tym że kiedy netbook jest zadokowany w stacji to nic nie trzeba robić i jest mu gorąco.
    Będę wymieniał termopady , kupię te 12W ale mam pytanie do ludzi którzy w tym modelu już rozbierali układ chłodzenia.Z tego co wyczytałem to grubość ma mieć 1mm a może ktoś powiedzieć jaka jest szerokość owych? Czy mogę kupić pasek 120x20 i taka szerokość wystarczy? Bo są 80x40 ale cena jest już te pare zł wyższa a wiadomo ,grosz do grosza. Będę wdzięczny za wszelkie info
  • REKLAMA
  • #8 17849261
    szafranek72
    Poziom 16  
    ~ 12x12 mm - tam są gołe rdzenie, pady do docięcia
  • #9 17850346
    DelSelDi
    Poziom 9  
    Dziękuję. Trochę się pospieszyłem i wieczorem zamówiłem 80x40x1 Gelid 12W i jak to wymienię to wrzuce tu screeny temperatury procka pod obciążeniem i zobaczymy jaki bedzie efekt.Jak będzie dobrze to to co zostanie najwyżej bedzie na odsprzedaż ale to bedziemy o tym myśleć później, a narazie czekam na paczkę.
    Niby to stary komputer ale na miarę moich potrzeb tak wszystkomający że szkoda mi go
    tak skazywać na leżenie w kącie
  • #10 17850832
    szafranek72
    Poziom 16  
    Jeśli możesz zapuść chociaż 15 minutowy test OCCT i załącz zdjęcia (tylko należy w opcjach wyłączyć przerywanie testu po przekroczeniu podajże 80C - z wiadomych powodów :) )
    Jestem ciekaw jak wyjdzie z Gelidem i czy też pojawi się throttling i ograniczanie napięcia.

A jak stabilizują się temp. w czasie bezczynności?
  • REKLAMA
  • #11 17851203
    DelSelDi
    Poziom 9  
    Tak zrobię tylko już wiem że przesyłka do mnie jutro nie dojdzie bo nie otrzymalem żadnego potwierdzenia nadania a czas wysyłki był zaznaczony jako 2 dni więc jeszcze sobie trochę poczekamy.
    Temperatura po starcie to 60-61° ale po chwili przeglądania neta wskakuje na ponad 70° i nawet nic już nie robiąc nie potrafi jej zbić poniżej tej granicy ,wystarczy że odpalę yt i pacjent po kilkdziesieciu sekundach obcina taktowanie i się gotuje (90° w zwyż) a będąc w stacji dokującej po prostu się wyłącza .Nie katuje go narazie, leżakuje na półce i czeka.
  • #12 17852680
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Zapomniałem ci odpisać co do samego Gelida. Nie wiem jak termopady ale za czasów mojego Thinkpada T400 była taka pasta - Gelid GC Extreme, używała zmielonych diamentów a była na bazie sylikonowej. Pod pełnym obciążeniem z wentylatorem na 100% przed zmianą pasty miałem 75-78 stopni Celsjusza, z tamtą pastą zszedłem na dokładnie 52 stopnie. Procek w laptopie to T9900.
  • #13 17856949
    DelSelDi
    Poziom 9  
    Jestem po wymianie i powiem tak:

Naprawa w 100% dana .Temperatura po starcie to 41 stopni.Po obejrzeniu 30 minutowego vloga na yt z ustawioną wysoką rozdzielczością maksymalna temperatura to 68 stopni, od momentu wyłączenia YT ,zalogowania się na elektrodę to teraz kiedy piszę jest po 52 stopnie na każdym rdzeniu. Różnica jest powalająca ,przed wymianą było tak jak pisałem wyżej więc wnioski nasuwają się same.

Co do użycia pasty to nie chciałem wcześniej tego rozpisywać tylko sprawdzić to u siebie i moja teoria się sprawdziła; mianowicie jaka pasta?Po co skoro idzie nowy termopad?!! Nie wiem czy takie rady są cele żeby kogoś wprowadzić w błąd czy wtf? Ja tak czy siak pastę sobie darowałem ,bo już z logiki wydawało mi się to przekąbinowywaniem.

Nie zrobiłem testu o jaki prosiłeś ale tylko dlatego że i bez tego widzę że jest niebo a ziemia do tego co było.

Na pocieszenie załączam screen po półgodzinnym korzystaniu z YT z włączonym Core Temp ,mam nadzieję że to wystarczy i upewni że nie mówię bo sobie mówię.

Tak czy siak dziękuję bardzo za pomoc z wymiarami i grubością i zachęcam do wymiany na wiadomo (nie będę robił reklamy ,ale wspominiany wyżej produkt warto kupić ).
    Dell D430 - Odległość układu chłodzenia od procesora i grafiki - termopad?
    Cieszę się, mam swojego podręcznego Della bez gorączki :D :D :D :D :D
  • #14 17857389
    szafranek72
    Poziom 16  
    Fajnie, że temperatury zeszły, ale nie wiem, czy zwróciłeś uwagę - zegar masz ograniczony o 40%, również mocno ograniczone zostało napięcie - przy takim stanie rzeczy z działającym wentylatorem to nic nadzwyczajnego.

Na takie napięcie to schodził mi procesor po wyłączeniu wentylatora w trybie serwisowym (Kombinacja klawiszy Shift+Fn + 5 1 3 2 4, i dalej Fn+R). Wtedy również pojawiał się throttling do ~700MHz i komputer działał sobie pasywnie w okolicy 80C

Jeśli nic nie kombinowałeś, to odczyt jest zastanawiający, o ile nie niepokojący.
  • #15 17857420
    Trzyzet
    Poziom 23  
    To tylko Core 2 Duo, nie wymagaj zbyt wiele.
  • #16 17857486
    DelSelDi
    Poziom 9  
    Tak zwróciłem na to uwagę ale , wcześniej grzał się już przy takich nastawieniach więc nie będe się niepokoił skoro wszystko chodzi. Tak naprawdę ten komputer jest tylko notatnikiem i nawigacją i właśnie nie mam zbyt wiele oczekiwań - oby tylko się nie grzał a nie grzeje się i jest ok.
    Poza tym zegar taktowania nie jest cały czas na tak niskim poziomie bo nie wiem czy to jest oszczedzanie energii czy co, ale w miarę zapotrzebowania skacze do góry.Komputer się nie zacina działa plynnie i nie będę teraz szukał dziury w całym chociaż dzięki za troskę 😉 Szkoda że wczoraj było tak późno bo bym porobił trochę wiecej screenów.

Przeczytaj https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-D430.7903.0.html
    I zobacz załączone screeny odnośnie pracy procesora.Wszystko jest w normie moim zdaniem 😀
    Nawet bym powiedział że u mnie taktowanie jest przy ciut niższym napięciu takie jak w testowanym przez nich egzemplarzu więc co ja mam wiecej od niego wymagać?😜
  • #17 18006154
    szafranek72
    Poziom 16  
    Zamykając temat - Gelida może kiedyś kupię, na razie ten sprzęt jest tak rzadko używany, że chyba przywyknę do nieustającej pracy wentylatora

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się laptopa Dell D430 z procesorem U7700, osiągającym temperatury do 94°C pod obciążeniem. Po wymianie termopadów na nowe, problem nie ustąpił. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące grubości termopadów (1mm), ich przewodności (zalecana co najmniej 7W/mK, najlepiej 12W/mK) oraz możliwość zastosowania miedzianych shimów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi produktami, w tym termopadami Gelid, oraz sugerują metody sprawdzenia szczelności heatpipe'a. Po wymianie termopadów na Gelid, jeden z użytkowników zauważył znaczną poprawę temperatur, osiągając 41°C w spoczynku i 68°C pod obciążeniem. Dyskusja kończy się refleksją na temat efektywności zastosowanych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA