logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E6410 - Jakiej firmy i grubości termopad na mostek i grafikę?

kukiz1986 21 Mar 2016 22:24 2796 9
REKLAMA
  • #1 15544552
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Witajcie, od jakiegoś czasu miałem problem z temperaturą ww laptopa. Postanowiłem dobrać się do chłodzenia.
    Po zdjęciu radiatora zobaczyłem suchą pastę na CPU (core i7) i rozkruszone termopady na grafice i chipsecie.

Czy możecie podpowiedzieć jakiej grubości i firmy termopad zastosować? 1mm? 1,5mm?

Co do pasty to wyczytałem że dobra jest GELID Solutions GC-Extreme Thermal Compound i taką też zamówiłem
  • REKLAMA
  • #2 15544714
    witkor85
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Ja od dłuższego czasu stosuję podkładki miedziane i Arcitc Silver. Przy OC i w laptopach sprawdzają się bardzo dobrze.

Link
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15545773
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Mam inną konfiguracje bo grafika jest zintegrowana z procesorem i5. Z tego co pamiętam to po wymianie przy dłuższym oglądaniu/obciążeniu w HD miałem 76-78 stopni. A z twojego opisu wnioskuje , że masz jeszcze dedykowaną (Quadro NVS 3100M ).
  • REKLAMA
  • #6 15545788
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Tak mam ta grafikę, podczas normalnego użytkowania w necie mam 85st. Jak włączę film skacze do 100.
    Zamówiłem już termo pada Phobya Thermopad XT taśma termo pad 120x20x1mm 7W, zobaczymy jak się spisze.

Dell E6410 - Jakiej firmy i grubości termopad na mostek i grafikę?

EDIT
    Dla potomnych:
    Rozebrałem laptopa i zmierzyłem szczelinomierzem odległości na grafice i mostku.
    Grafika 0,3-0,4, mostek 0,8. Zastosowałem podkładki miedziane o takiej grubości + pasta. Jest o niebo lepiej.

Posty scaliłem.
    RADU23
  • #7 15580440
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    kukiz1986 napisał:
    Tak mam ta grafikę, podczas normalnego użytkowania w necie mam 85st. Jak włączę film skacze do 100.
    Zamówiłem już termopada Phobya Thermopad XT taśma termopad 120x20x1mm 7W, zobaczymy jak się spisze.

kukiz1986 napisał:
    ...Zastosowałem podkładki miedziane o takiej grubości + pasta. Jest o niebo lepiej.

"O niebo lepiej", czyli jakie teraz masz pomiary temperatury?
  • #8 15580451
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Na termopadzie miałem ok 74-78 przy normalnym użytkowaniu, na filmie 87-95. Po zmianie na płytki miedziane mam ok 60st. W stresie dochodzi do 80.

EDIT
    A więc tak...
    temperatury są już ok ale laptop dalej działa źle, mam wrażenie że coś przegrzałem tymi próbami, potrafi stanąć na kilkanaście sekund i się zawiesić, potem sam zaczyna w miarę normalnie pracować. W miarę bo jak dla mnie mój dual core działa lepiej... czy można podmienić ten i7 na jakiś inny na próbę?
    Nie da się nią nim normalnie pracować...

Moderowany przez RADU23:

Posty scaliłem
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.

• #9 15582898
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Sprawdź stan dysku. Sprawdź też uruchomione procesy, może któryś nadmiernie obciąża procesor, np. któryś svchost. Często się tak dzieje, gdy uruchomiony jest skopany przez Microsoft proces aktualizacji (Update).
  • #10 15585897
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Zmieniłem dysk z dobrego laptopa i przy próbie wgrania systemu w pierwszym uruchomieniu otrzymałem blue screen z jakimś nr błędu i opisem frame buf

EDIT
    Udało mi się zainstalować system ale laptop czasem się wyłączy i przy następnej próbie włączenia mam komunikat ze został wylączony z powodu nadmiernej temp.

Rozebrałem go całego i odpaliłem płytę na stole. Wiadomo że radiator cały się nagrzewa ale wydaje mi się że mega gorąco jest tylko przy procesorze a reszta grzeje się od niego. Czy jest możliwe że jest uszkodzony i pracuje ale się grzeje?
    Myślę czy nie podmienić go na i3 tylko nie wiem czy płyta obsługuje. Widziałem gdzieś że tylko od i5 w górę.

Moderowany przez RADU23:

Posty scaliłem
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell E6410 zgłosił problemy z wysoką temperaturą, szczególnie na procesorze i karcie graficznej. Po demontażu radiatora zauważył suchą pastę termoprzewodzącą oraz uszkodzone termopady. W odpowiedzi na pytanie o grubość i markę termopadów, użytkownicy sugerowali zastosowanie termopadów o grubości 1mm lub 1,5mm, a także podkładek miedzianych. Użytkownik zamówił termopad Phobya oraz pastę termoprzewodzącą GELID Solutions GC-Extreme. Po wymianie termopadów i zastosowaniu podkładek miedzianych, temperatura podczas normalnego użytkowania spadła do 60°C, jednak laptop nadal miał problemy z wydajnością, co sugerowało możliwe uszkodzenie procesora i7. Użytkownicy doradzili sprawdzenie stanu dysku oraz uruchomionych procesów, które mogą obciążać CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA