logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór kabla ziemnego zasilającego 15kW, 3 fazy, 25A, 110m

surowicz 12 Mar 2019 10:01 9243 10
  • #1 17836392
    surowicz
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam,
    Jaki kabel położyć w ziemi od przyłącza ZE do domu, odcinek ok 110 m?? moc przyłączeniowa 15 KW 3 fazy zabezpieczenie 25 A. Przewód będzie przebiegał pod drogą dojazdową do domu. W przyszłości jakaś kostka na to pójdzie, czy jakoś zabezpieczyć kabel jakiś arot czy cuś dać??.
  • #2 17836406
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    surowicz napisał:
    Jaki kabel położyć w ziemi od przyłącza ZE do domu, odcinek ok 110 m?

Najlepiej taki, który przewidział projektant w projekcie.
  • #3 17836410
    surowicz
    Poziom 6  
    Tak tylko problem jest w tym że wystąpiłem o warunki na przyłącze docelowe gdzie okres oczekiwania na wyk. przyłącza to 14 mies., a że chcę w tym roku rozpocząć budowę wystąpiłem również o warunki przyłącza tymczasowego na czas budowy z faktu że nie mam zabudowanych sąsiadów. Kupując kabel na przyłącze tymczasowe chce aby został już na docelowe, dlatego moje pytanie
  • #4 17836437
    kozi966
    No to chyba zaporzebowanie na moc dla przyłącza docelowego nie różni się zabardzo od zapotrzebowania na moc od przyłącza tymczasowego?

Jaki obecnie jest "zaprojektowany" kabel?
  • #5 17836470
    surowicz
    Poziom 6  
    Nie wiem nie ma projektu, a czy do przyłącza tymczasowego na czas budowy musi być projekt gdzie kabel będzie przebiegał bez kolizji tylko przez moją działkę??

Dodano po 1 [minuty]:

projekt będzie dopiero ja ZE postawi skrzynke przy granicy
  • #7 17836536
    surowicz
    Poziom 6  
    Przecież zlecić wykonanie projektu przyłącza do domu mogę dopiero jak ZE postawi skrzynkę tak?? czy coś źle rozumiem?? proszę o pomoc
  • #8 17836587
    kozi966
    Wykonanie projektu zasilania obiektu powinno być już uwzględnione w projekcie budowlanym.
    Łącznie ze schematem, doborem kabli, itd.
    Przyłącze to jest inna sprawa i zajmuje się nim ZE do granicy działki (czyli złącze).

Samo wrysowanie na mapę kabla powinno być "dopracowane" po ustawieniu złącza przez ZE, ale to kwestia korekty trasy na mapie, a nie całego doboru.

Więc jeżeli tego nie ma, to wypadałoby coś dobrać... np. YAKXS 4x35.
  • Pomocny post
    #9 17837338
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Jak kolega da kabel 4x25 YAKXS (lub NA2XY-J) też nic się nie stanie.
    Ostatnio widziałem w Tauronie na kablu 35 podłączone 4 pomiary i dostawka jeszcze na 2 pomiary była zaplanowana.
  • #11 18839743
    surowicz
    Poziom 6  
    ostatecznie do ziemi puściłem kabel 4x25 YAKXS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat wyboru kabla ziemnego do przyłącza elektrycznego o mocy 15 kW, 3 fazy, zabezpieczenie 25 A, na odcinku około 110 m. W odpowiedziach podkreślono, że dobór kabla powinien być zgodny z projektem, który powinien uwzględniać schemat zasilania. W przypadku braku projektu, sugerowano zastosowanie kabla YAKXS 4x35 lub 4x25, co powinno być wystarczające dla planowanego obciążenia. Zwrócono również uwagę na konieczność uwzględnienia spadku napięcia oraz na to, że projekt przyłącza można zlecić dopiero po postawieniu skrzynki przez zakład energetyczny (ZE).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA