logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sklonować partycję systemową Windows 10 na SSD? [CloneZilla]

MarekPPN 14 Mar 2019 14:37 2325 11
REKLAMA
  • #1 17841341
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Witajcie. Potrzebuję oprogramowania LiveCD, które poradzi sobie z przeniesieniem tylko partycji systemowej z Windows 10 ze starego dysku HDD na nowy dysk SSD w taki sposób, aby po wykonaniu "klonowania" możliwe było uruchomienie systemu z nowego dysku SSD.
    Partycję systemową ze starego dysku zmniejszyłem sobie odpowiednio do rozmiarów nowego dysku SSD. Próbowałem wykonać w/w czynność za pomocą Norton Ghost, ale nie powiodło się - po podłączeniu dysku SSD komputer nie startuje systemu (nie wykrywa bootowalnego nośnika).

Korzystał ktoś z CloneZilla?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17841491
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Kilka dni temu przywracałem widows 10 na nowy dysk. Miałem zrobioną kopię partycji systemowej programem partimage i przywróciłem partycję z tej kopii na na nowy dysk i win 10 bez problemu się uruchomił. Przywracanie zajęło ok 15 mitut. To na pewno krócej niż nowa instalacja, aktualizacje i instalowanie programów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 17843579
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Sprawdziłem polecany przez Was program: EaseUs Disk Copy (miałem to narzędzie na UBCD). Program intuicyjny. Niestety, ale operacja znów się nie powiodła. W tym programie wykonałem klonowanie ukrytej partycji Windows WINRE (czego wcześniej nie było w Norton Ghost), a później partycji C:\ z Windows 10.
    Tym razem system się nie wystartował. Pokazuje się tylko znak _, który miga i tyle (jest postęp - przynajmniej nie ma komunikatu o braku bootowalnego nośnika).
  • #7 17843614
    PCmaniak22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Może spróbuj na początku zainstalować czysty system na nowym dysku tak aby stworzył on partycje boot. Następnie sformatuj partycje z danymi i na nią przenieś stary system za pomocą programu.
  • REKLAMA
  • #8 17843636
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Właśnie po to chcę to zrobić szybko - samym klonowaniem, aby nie bawić się w instalację systemu od nowa. Jeśli już zainstaluję system na czysto to dokończę całą resztę wraz z migracją ze starego dysku, ale to jest ostateczna opcja. Po prostu chciałem uniknąć w/w czynności.
  • #9 17844114
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Acronis True Image od razu klonuje dwie partycje.
  • #10 17844354
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Kilka dni temu cały dzień z czymś takim walczyłem, z tym że u mnie był Windows 7, dopiero poradziłem sobie Acronis True Image, ale UWAGA aby taka operacja się powiodła to trzeba mieć oba dyski sformatowane na MBR, po pierwsze jak jeden będzie MBR a drugi GPT to obraz się sklonuje jednak działać nie będzie, jak w komputerze oba dyski będą GPT to (przynajmniej mój) Acronis True Image nie obsługuje takich dysków, dopiero jak sformatowałem oba dyski na MBR wszystko zadziałało jak trzeba. Mam starego Acronis True Image z roku 2009, może nowsze wersje już sobie radzą z dyskami GPT.

Zmiana z GPT na MBR lub na odwrót (najlepiej to zrobić w DOSie) https://www.youtube.com/watch?v=aeiHmiT77Qs

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał oprogramowania LiveCD do klonowania partycji systemowej Windows 10 z dysku HDD na SSD, aby umożliwić uruchomienie systemu z nowego dysku. Po nieudanych próbach z Norton Ghost i EaseUs Disk Copy, które nie pozwoliły na uruchomienie systemu, użytkownik rozważał różne alternatywy. Inni uczestnicy dyskusji polecali programy takie jak Acronis True Image, AOMEI Partition Assistant oraz Macrium Reflect, zwracając uwagę na konieczność zgodności formatów MBR i GPT między dyskami. Wskazano również na możliwość instalacji czystego systemu na SSD przed migracją danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA