logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie i zamiennik diody Zenera dwukierunkowej BZW06/31B w układzie auta

bart1awo 09 Wrz 2005 14:01 27623 7
  • #1 1804060
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!

Czy moglby mnie ktos oswiecic, co to jest i jak dziala dioda zenera dwukierunkowa ? Chodzi mi konretnie o BZW06/31B. Na chlopski rozum wydaje mi sie, ze dziala jak zwykla zenerka, tyle ze nieistotna jest dla niej polaryzacja napiecia zasilajacego (dziala w dwie strony, zgodnie z nazwa) - mam racje?
    Czy mozna taka diode dwukierunkowa zastapic dwiema zwyklymi zenerkami polaczonymi szeregowo w przeciwnych kierunkach przewodzenia? Bo nie moge znalezc w sklepach tego oryginalu... :-( Zastosowane jest to w moim przypadku w ukladzie do sterowania swiecami zarowymi w jakims samochodzie ciezarowym, no i sie sfajczylo, jak gosc podlaczyl prostownik z rozruchem (podejrzewam ze przedobrzyl z napieciem z tego prostownika).

Bylbym wdzieczny za podpowiedz.
    Pozdr!
    bart1awo
  • #2 1804134
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Hmm nie wiem... może to są dwie zenerki przeciwnie złożone i w jednej budzie?:-) ()wisz a1k2 i a2k1)?
    Nie wiem nie bijcie jak to nie działa tak ... tak mi się wydaje.
  • #3 1804170
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Pewnie bedzie to połaczenie dwóch diod zenera w szereg. Przeciwnie.

Działa to tak, ze dioda Zenera w kierunku przewodzenia ma spadek napięcia na sobie jak zwykła dioda 0,7 V - w kierunku zaporowym ma juz tyle, ile pisze na niej np 5 Volt...

I jeśli ustakimy diody Zenera 5 Voltowe tak: (+)---[a k]--[k a]----(-)
    To na pierwszej od lewej diodzie spadnie 0,7 V na drugiej 5V razem 5+0,7
    Jesli odwrócimy polaryzacje stanie się to samo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1804172
    tatakuby
    Poziom 20  
    BZW06/31B to transil, a nie dioda zenera.

Ma zastosowanie w układach zabezpieczających, jako element przeciwprzepięciowy ( trochę jak warystor ).

Nie można go zastąpić zenerkami.

Transil potrafi zaabsorbować impuls o mocy mierzonej w kilowatach, przy małych rozmiarach własnych, zenerka - nie.

Można je kupić w internecie. Wpisz w googlach "transil"

Pozdrawiam
  • #5 1804184
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    to czego szukasz to transil dwukierunkowy (często stosowany do zabezpieczenie przed szpilkami indukujacymi sie na uzwojeniach traf jak również do zabezpieczenie przed zbyt wysokim nap. zasilającym).
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.php?szuk=BZW06&man=--wszyscy--&ile=50&start=0
    a teoretycznie dostępny jest tutaj:
    http://www.proton.com.pl/element.php?language=pl&nazwa=70124

Jeśli dopuszczalny jest wzrost napięcia do 37V to możesz wstawić BZW06-33B dostępny tutaj:
    http://www.tme.com.pl/katalog/index.phtml?tme...i0uov14ppf&sid=&f_szukaj=bzw06&f_radio=&idp=1
  • #6 1811426
    bart1awo
    Poziom 13  
    @Tremolo
    wlasnie tak sobie wyobrazalem to podlaczenie...

@tatakuby
    dzieki za oswiecenie - wedlug jakiegos drukowanego katalogu elementow elektronicznych ten element to miala byc dioda zenera dwukierunkowa, dlatego tym sie zasugerowalem

@Jarema
    dzieki za linki. Wyslalem zapytanie do protona i TME, zobaczymy co mi odpowiedza.
    Skad wziales napiecie 37V dla BZW06-33B ? Bo na stronie TME, ktora podales, wystepuja przy nim dwa napiecia U(RM)=33,3V i U(Br)=39V. Wiesz moze co oznaczaja te prametry ? Obawiam sie zeby te napiecia nie byly ciut za duze w porownaniu do 31B, wiec moze by zastosowac BZW06-23B U(RM)=23,1 U(Br)27 , tylko nie wiem, na ktory z tych dwoch parametrow powinienem zwracac uwage.

Dziekuje za odpowiedzi!
    Pozdrawiam!
    bart1awo
  • #7 1811966
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Transile, w odróżnieniu od diody Zenera, mocno się "rozjeżdżają" z napięciami. Dlatego podaje się aż trzy napięcia:
    U(RM) - maksymalne napięcie pracy przy którym producent gwarantuje że transil nie będzie jeszcze w pełni przewodził (działał). Do tego podaje się też I(RM) - maksymalny prąd jaki popłynie przez transil na który podano napięcie U(RM).

U(BR) - napięcie przebicia (breakdown) - napięcie dla którego transil zaczyna działać - przewodzić. W PDFie podaje się zwykle dwa: U(BR)min i U(BR)max, czyli zakres napięć w którym transil - wg producenta - na pewno zadziała.

Oprócz tego podaje się U(CL) - Clamping Voltage - maksymalne napięcie jakie wystąpi na transilu kiedy będzie płynął przez niego maksymalny dopuszczalny prąd.

Ściągnij sobie PDFa i popatrz na te parametry: powienneś wybrać taki, żeby normalne napięcie pracy było mniejsze/równe U(RM). Jednocześnie należy pamiętać że w przypadku podania napięcia większego transil zacznie działać (stabilizować napięcie) dopiero od U(BR), a w najgorszym przypadku (np. bardzo dużego przepięcia) pojawi się na nim napięcie U(CL).

To tyle, mam nadziejęże nigdzie się nie pomyliłem :D

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dioda BZW06/31B to nie klasyczna dioda Zenera dwukierunkowa, lecz transil dwukierunkowy, stosowany jako element przeciwprzepięciowy w układach elektronicznych, np. w sterowaniu świecami żarowymi w samochodach ciężarowych. Transil absorbuje impulsy o dużej mocy (rzędu kilowatów), co odróżnia go od zwykłych zenerów, które nie wytrzymują takich obciążeń. Nie można go zastąpić dwoma diodami Zenera połączonymi przeciwnie, ponieważ transil ma inne parametry i charakterystykę pracy. Parametry transila obejmują m.in. U(RM) – maksymalne napięcie pracy, U(BR) – napięcie przebicia (breakdown), oraz U(CL) – napięcie zaciskania przy maksymalnym prądzie. Wybór odpowiedniego modelu transila powinien uwzględniać, aby normalne napięcie pracy było mniejsze lub równe U(RM). Przykładowe zamienniki to BZW06-33B lub BZW06-23B, jednak należy zwracać uwagę na różnice w napięciach znamionowych. Transile BZW06 są dostępne w sklepach internetowych, m.in. Proton i TME.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA