logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell inspiron 17 5748 - Częsta konieczność restartu laptopa,czasem sypie błędami

baobab159 17 Mar 2019 08:14 1257 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić częste restarty, niebieskie ekrany i problemy z wybudzaniem po aktualizacji BIOS-u i sterowników w Dell Inspiron 17 5748?

Najpierw spróbuj przywrócić starszą wersję BIOS-u z oficjalnej strony Della i wgrać ją zgodnie z instrukcją producenta z poziomu BIOS-u lub z pendrive’a, bo w wątku uznano, że nowszy BIOS może powodować niestabilność, a niekiedy blokuje powrót do starszej wersji [#17852245][#17895660] Jeśli nadal będą restarty albo problemy ze snem, sprawdź sprzęt: odczyt SMART dysku w CrystalDiskInfo oraz test RAM w Memtest, bo objawy mogą też wynikać z uszkodzenia dysku lub pamięci [#17876454][#18003275] Warto też naprawić pliki systemowe poleceniami `dism /online /cleanup-image /restorehealth` i `sfc /scannow` [#17849701] Forum sugerowało również, że przyczyną może być chipset/system board, a nie same sterowniki, więc jeśli BIOS i testy nie pomogą, problem może mieć charakter sprzętowy [#17876158][#17895562]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17847483
    baobab159
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Pół roku temu zauważyłem na stronie producenta sterowniki do aktualizacji. Zaktualizowałem BIOS, Realtek, Intel Management Engine Interface, Intel Rapid Storage Technology i kilka innych, których nie nie jestem w stanie potwierdzić co do instalacji.
    Po zrestartowaniu laptopa ten wrzucał niebieskie ekrany i musiałem często nacisnąć dłużej przycisk włączania celem uruchomienia komputera. Po jednej z aktualizacji systemu niebieskie ekrany przestały dokuczać.
    Uciążliwe są również rzadkie rozładowania akumulatora (raz na miesiąc). Po zejściu poniżej ok. 17-20% akumulatora mam 50% pewności, że się nie obudzi z uśpienia i muszę nacisnąć dłużej przycisk włączania.
    Za główną przyczynę uważam wersję BIOSu, ale nie mogę zainstalować starszej wersji, bo jej nie znam i nie zrobiłem backupu. .
    Jak mogę naprawić moje problemy?
  • REKLAMA
  • #2 17847516
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Tu masz sterowniki i bios Link
  • #3 17847518
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    A w przywracaniu systemu nie masz punktów przywracania ? cofnij zmiany od daty zainstalowania tych sterowników i usunie ci wszystkie po tym czasie rzeczy , ja mam bardziej brutalne metody , format i instalka .
  • #4 17848800
    baobab159
    Poziom 8  
    @qwart to właśnie przez sterowniki pobrane ze strony producenta mam problemy. Producent przypisuje do modelu różne SERVICE TAGi. Przez wpisanie SERVICE TAGu nie widziałem tylu sterowników, co po wpisaniu modelu komputera. Zrobiłem taką mieszankę aktualizacji - możliwe, że w tym cały problem. Należało tego wogóle tego nue dotykać
    @berthold61 z punktem przywracania systemu może być problem, gdyż resetowałem komputer kilka dni później po zaistnieniu problemu. Dlatego w menadżer urządzeń historię zdarzeń mam wyczyszczoną.
    Muszę też napisać, że w dzienniku systemu Windows występuje dużo zdarzeń na poziomach:
    - krytycznym (ponowne uruchomienie z powodu awarii) ,
    -błąd (brak uprawnienia do aplikacji serwera COM; błąd kontrolera na twardym dysku)
    -ostrzeżenie (Realtek odłączony od połączenia; wydajność ograniczona)
  • REKLAMA
  • #5 17848808
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    To zapoatrz się w stery na dysk a potem z menagera urządzeń wywalaj jak leci i od nowa .
  • #6 17848884
    baobab159
    Poziom 8  
    Z tego co pamiętam to wersję BIOSu znalazłem w menedżerze urządzeń. Była ona oznaczona jako A"jakaś liczba od 04 do 12". Obecna wersja BIOS na stronie producenta to A14. Co więcej, w menedżerze urządzeń nie ma BIOSu od DELLa, jest za to od Microsoftu (10.01...). Zresztą, próba cofnięcia aktualizacji sterownika do A12 kończyła się niepowodzeniem.
  • REKLAMA
  • #7 17849570
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    baobab159 napisał:
    @qwart to właśnie przez sterowniki pobrane ze strony producenta mam problemy. Producent przypisuje do modelu różne SERVICE TAGi. Przez wpisanie SERVICE TAGu nie widziałem kilku sterowników, co po wpisaniu modelu komputera. Zrobiłem taką mieszankę aktualizacji - możliwe, że w tym cały problem. Należało tego wogóle tego nue dotykać

Nigdy nie słyszałem aby sterowniki pobrane ze strony producenta były powodem awarii komputera.Uważasz że jakieś pirackie są lepsze? Musiałeś coś namieszać w laptopie,albo masz wirusa i to powoduje problem.Pod linkiem co podałem masz starszy bios z 2015 r, z końcówką A08
  • #9 17849657
    baobab159
    Poziom 8  
    @qwart Napisałem w jednym z komentarzy, że wyszukałem kilka sterów na stronie Della przez SERVICE TAG, a kilka przez wpisanie modelu komputera. Kto wie, może dla pewnych SERVICE TAG robią ciut inne oprogramowanie. Zauważyłem, że po wpisaniu modelu jest większa liczba oprogramowania aniżeli w przypadku szukania po service tag. Może powodem jest aktualizacja programów jak leci, a nie z poziomu uprawnień administratora.

Kliknąłem w plik BIOS i zainstalowałem.
    Załączniki:
    • Addition.txt (30.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (67.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17849684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17849699
    baobab159
    Poziom 8  
    Dowiedziałem się o tym kilka godzin później, wizja zwiększenia wydajności wzięła górę nad rozsądkiem
  • #12 17849701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17852223
    baobab159
    Poziom 8  
    W odpowiedzi otrzymałem jakiś błąd, ale nadal nie wiem jak mogę poprawnie zaktualizować BIOS
  • #15 17852691
    baobab159
    Poziom 8  
    O może to nie jest wina BIOSu. Zauważyłem, że wersja Series Chipset Family jest zainstalowana w wersji 12.8.2.1000 z 28.08.2013 , tymczasem jako najbardziej aktualny stery producent podaje dla Intel Chipset 10.1.1.7, A00 z 30.07. 2015 i dla Intel Rapid Storage Technology w wersji 14.5.01081,A00 z 30.07.2015. Jest więc błąd w datach lub Microsoft dodał jakąś obcą cegiełkę od siebie czy też ja czegoś tu nie rozumiem?

Dodano po 15 [godziny] 59 [minuty]:

To co? Możliwe, że BIOS nie jest problemem? Błędy wskazują, że wina może leżeć po stronie chipsetu. Poza tym, zainstalowałem ponownie Intel Management Engine Interface oraz Intel Chipset i ich wersje po aktualizacji nie zmieniły się - tzn. są różne od tych, które deklarowane są przez producenta.
  • #16 17863906
    baobab159
    Poziom 8  
    Zaktualizowałem BIOS tak jak wskazuje producent - przez wybranie pliku i jego instalację. Nic się nie zmieniło, poza tym, że jestem coraz bardziej zdenerwowany. Nawet wersja chipsetu została taka sama. Wciąż wyłącza się nieoczekiwanie w uśpieniu. Mieliście tak kiedyś?
  • #17 17867377
    LC8-990
    Poziom 42  
    Ocena: 29
    Daj w załączniku pełny raport sprzętu z programu Aida64.
  • #18 17869104
    baobab159
    Poziom 8  
    Pierwszy raport to z aplikacji ze sklepu Microsoft, drugi z Aida64. Chciałem jeszcze wysłać raport z podglądu zdarzeń celem zobrazowania liczby błędów, ale ten portal nie zezwala na upload takich plików
    Załączniki:
    • Report.txt (490.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • report[2305843009213762015].txt (45.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17870410
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4891
    baobab159 napisał:
    drugi z Aida64
    Miał być pełny raport - dałeś wersję skróconą.
    baobab159 napisał:
    Chciałem jeszcze wysłać raport z podglądu zdarzeń celem zobrazowania liczby błędów, ale ten portal nie zezwala na upload takich plików
    Każdy plik da się wstawić w załącznik, uprzednio należy spakować do zip, rar itp.
  • REKLAMA
  • #20 17873279
    baobab159
    Poziom 8  
    Pełny raport rozumiesz przez wybranie wszystkich komponentów do sprawdzenia czy zakup płatnej wersji?
    Załączniki:
    • Report.txt (3.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • raport Windows.zip (51.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 17873416
    LC8-990
    Poziom 42  
    Zmień schemat zasilania w systemie, na jakikolwiek inny niż masz.
    Pokaż screen z menadżera urządzeń.
  • #22 17874646
    baobab159
    Poziom 8  
    Schematy zasilania zmieniałem modyfikowałem i żadnego lepszego efektu
    Załączniki:
    • Dell inspiron 17 5748 - Częsta konieczność restartu laptopa,czasem sypie błędami obraz.png (39.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 17874725
    LC8-990
    Poziom 42  
    Rozwinąłeś listę i nie widać niższych urządzeń.
  • #24 17875145
    baobab159
    Poziom 8  
    Zrobiłem zrzut ekranu pokazując najbardziej kluczowe komponenty urządzenia dotyczące tematu. Nie widzę na liście tych urządzeń nic problematycznego
    Załączniki:
    • Dell inspiron 17 5748 - Częsta konieczność restartu laptopa,czasem sypie błędami obraz.png (76.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 17876442
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Sprawdzałeś czy nie masz problemów sprzętowych? SMART dysku, przetestuj RAM.
  • #27 17876451
    baobab159
    Poziom 8  
    Nie sprawdzałem, nie ufam takim aplikacjom. Jakie polecasz?
  • #28 17876454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 17895562
    baobab159
    Poziom 8  
    Zwlekałem z odpowiedzią, gdyż zdawało mi się, że komputer jest już mniej awaryjny. Chciałem poczekać na efekt w dłuższym czasie. Może to efekt placebo wskutek wyłączenia pozwolenia wyłączenia komputera w celu oszczędzania energii przez Realtek (w raporcie windowsowym widziałem liczne ostrzeżenia o odłączeniu Realteka od połączenia internetowego), może też nieco rzadszego użytkowania komputera.
    Niemniej jednak, dziś komputer przy wybudzeniu z hibernacji zasygnalizował błąd 3 seriami brzęczków
    Dell inspiron 17 5748 - Częsta konieczność restartu laptopa,czasem sypie błędami
    (5-8x beep........5-8x beep........5-8x beep). Instrukcja obsługi komputera od Della wskazuje na błąd chipsetu: possible system board failure. Jednak komputer bez zbędnej zwłoki wstał z hibernacji. Poprzednim razem - 2 miesiące temu - miałem podobnie, z tym, że musiałem zmusić go do rozruchu przez dłuższe wciśnięcie klawisza włączania.
    Dziś również, po niedługim czasie od 3 serii brzęczków uśpiłem komputer i wtedy otrzymałem 1 serię dźwięków, DELL wskazuje na błąd sumy kontrolnej BIOS ROM: possible system board failure
    Załączniki:
    • info_CrystalDiskInfo8_0_0.txt (8.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 17895660
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Najnowsza aktualizacja BIOSu to poprawki dla procesorów intela przed Spectre i Meltdown. Niestety bardzo często (szczególnie pierwsze wersje poprawek) powodowały bardzo duże problemy ze stabilnym działaniem sprzętu. Więc obwinianie BIOS w twoim wypadku jest w pełni uzasadnione. Możesz spróbować wgrać starą wersję BIOS, choć wydaje mi się, że często te poprawki uniemożliwiały powrót do starszych wersji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Dell Inspiron 17 5748 zgłasza problemy z częstym restartowaniem urządzenia oraz błędami systemowymi, w tym niebieskimi ekranami. Po aktualizacji BIOSu oraz sterowników, laptop zaczął się wyłączać, a także występują problemy z uśpieniem i rozładowywaniem akumulatora. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną problemów może być nieprawidłowa wersja BIOSu lub sterowników, które zostały zainstalowane z różnych źródeł. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym przywracanie systemu, aktualizacja sterowników, skanowanie systemu pod kątem błędów oraz sprawdzenie sprzętu (SMART dysku, RAM). Użytkownik zauważa, że problemy mogą być związane z aktualizacjami systemu oraz konfiguracją BIOSu. Wskazano również na możliwość powrotu do starszej wersji BIOSu, co może pomóc w stabilizacji działania laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA