logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston AVL 89EU - błąd podczas wypompowywania wody

DanFal 17 Mar 2019 23:06 456 6
REKLAMA
  • #1 17849700
    DanFal
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Witam,
    Mam problem z pralką Ariston AVL 89EU. Pracuje normalnie aż do momentu wypompowywania wody, wówczas wypompuje wodę a po tym miga kluczyk oraz dioda przy wstępnym praniu, pierwsza od góry. Wyczyściłem tam na dole przy pompie było kilka elementów które mógłby zablokować wirnik, który obraca się bez problemu. Pralka po pokazaniu błędu nadal jakby wypompowuje przy czym jest głośno. Co może być przyczyną i jak to samemu sprawdzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17849764
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Czy sprawdzałeś jeszcze raz filtr? Czasem trzeba zdjąć wąż zbiornik-filtr i usunąć to co w nim może jeszcze być.
  • #4 17849782
    DanFal
    Poziom 8  
    Tak sprawdzałem filtr po raz drugi. Pompa dopóki jest woda bardzo ładnie wypompowuje cicho chodzi dopiero jak ten błąd się pojawi to chyba wody już nie ma i głośno pracuje. Jutro wyjmę węże wyczyszczę może tam coś jest jeszcze. Czy jest tam jakiś czujnik poziomu wody ? Coś co daje sygnał że pompa nie ma czego wypompowywać ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17849789
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    DanFal napisał:
    y jest tam jakiś czujnik poziomu wody ? Coś co daje sygnał że pompa nie ma czego wypompowywać ?

Nie a sygnał daje hydrostat. Dźwięk który słyszysz to najpewniej dźwięk jaki wydaje pompa po wypompowaniu wody
  • #7 17849795
    DanFal
    Poziom 8  
    Jutro wyjmę pompę i przewody dam znać co wyszło z tego

Dodano po 18 [godziny] 43 [minuty]:

Wyczyściłem węże od pompy i w tym między bębnem było kilka zł mogło blokować kulkę. Drugi wąż odprowadzający był bardzo zatkany wyczyściłem. Ale problem nadal ten sam wypompowuje jak już nie ma wody to głośniej chodzi i pokazuje błąd ten sam nie kończy wypompowywania musiałem odpiąć z gniazdka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Ariston AVL 89EU, która normalnie działa do momentu wypompowywania wody, po czym zaczyna migać dioda błędu. Po sprawdzeniu filtra i pompy, które wydają się działać, problem nadal występuje, a pralka głośno pracuje po wypompowaniu wody. Użytkownik planuje dalsze czyszczenie węży oraz sprawdzenie pompy. W odpowiedziach sugerowane jest dokładne czyszczenie pompy oraz węży, a także zwrócenie uwagi na hydrostat, który może sygnalizować brak wody do wypompowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA