logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cdif2 - Brak klucza i numeru seryjnego po awarii dysku, jak odzyskać?

_prusak_ 18 Mar 2019 12:59 4611 21
REKLAMA
  • #1 17850548
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Cześć.
    koledzy potrzebuję waszej pomocy. Interfejs cdif 2 został kupiony 11 lat temu. Padł dysk twardy w komputerze i wszystko jest stracone. Mam oryginalna płytę ale nie mam klucza i numeru seryjnego. Jak to można uzyskać? Zestaw był kupiony legalnie. Instalowałem program na nowym kompie podłączyłem odpowiednie piny zasilania w złaczu pod zasilacz ale nie otwiera mi programu. Pomóżcie proszę.
  • REKLAMA
  • #2 17850596
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Musiałeś mieć konto dostępowe do pobierania kluczy i aktualizacji. Zaloguj się i pobierz. Jak masz z tym problem, skontaktuj się z AXES-em, nie będzie problemu wysłać Ci klucz mailem. 58 347 63 26.

Tak jeszcze dumam, że przecież klucz jest zapisywany w samym interfejsie, więc jak zainstalujesz taką wersję jaka była samego CDIF2, to też powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 17850620
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Są serwisy specjalizujące się w odzyskiwaniu danych z uszkodzonych dysków. W jakim stopniu jest uszkodzony ten dysk?
  • #4 17851814
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Też bym poszedł w tym kierunku, soft serwisowy potrafi napsuć krwi przy instlacji i konfiguracji, dlatego jak działa to lepiej działającą wersję skopiować. Załóż temat w dziale HDD, resztę pokierują : )
  • #5 17851969
    mischa
    Poziom 23  
    Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem porad mających na celu skomplikować tak banalną sytuację. Znam ten produkt. Legalnie kupione oprogramowanie, klient może otrzymać bezpłatną pomoc w kwadrans. Wystarczy zainstalować prosty soft i sterowniki USB. Koniec. Nic mu nie przyjdzie po odzyskiwaniu tego programu. Musi zainstalować od nowa. Temat w sumie na 30 min w dzień roboczy. Legalnie, darmowo, prosto.

Ale nie. Niech trafi na dział odzyskiwania i doświadczy incepcji problemu i po tygodniu będzie żałował, że w ogóle pomyślał o rozwiązaniu problemu.

Jaki cel mają porady od osób, które komplikują, nie pomagają? Ludzie!
  • #6 17852277
    helmud7543
    Poziom 43  
    Może dlatego te porady.
    _prusak_ napisał:
    Jak to można uzyskać? Zestaw był kupiony legalnie. Instalowałem program na nowym kompie podłączyłem odpowiednie piny zasilania w złaczu pod zasilacz ale nie otwiera mi programu. Pomóżcie proszę.

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w sofcie serwisowych - różnie to bywało z instalacją i uruchomieniem (za to w serwisowaniu samych komputerów już tak). Jeśli więc autor po prostu robi coś nie tak przy instalacji i można prościej to się nie mieszam...
  • #7 17853024
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1629
    Z tego co wiem od kiedyś,aby uzyskać pomoc trzeba mieć ważny abonament,za pewne kolega nie ma.,jak i brak ciągłości czyli musiał by wykupić abonament plus coś tam za brak ciągłości ..... dlatego szuka innej alternatywy.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #8 17853038
    _prusak_
    Poziom 23  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Z opisu kolegi mischa wygląda że źle się do tego zabrałem.
    Skoro instaluję oprogramowanie na komputerze , podłączam interfejs i instaluje jego sterowniki ale program mi się nie otwiera tylko znika to znaczy że może z zasilaniem od strony gniazda obd II jest cos nie tak. Zasilanie podłączyłem pod pin 16 oraz 4. Spróbuje podłączyć wtykę interfejsu do auta i wykonać wszystko przy samochodzie. Oprogramowanie instaluje na windows 10 64 bit. Czy wersja windowsa nie ma znaczenia?

Dodano po 2 [minuty]:

adam7009 napisał:
    Z tego co wiem od kiedyś,aby uzyskać pomoc trzeba mieć ważny abonament,za pewne kolega nie ma.,jak i brak ciągłości czyli musiał by wykupić abonament plus coś tam za brak ciągłości ..... dlatego szuka innej alternatywy.

Adam7009 masz rację. Cały zestaw był kupiony jednorazowo i nigdy nie był aktualizowany. Nie mam żadnego abonamentu na tą chwilę. Nie chciałbym go wykupować zależy mi tylko na tym co było. To dobry interfejs.
  • #9 17853478
    adam7009

Poziom 41  
    _prusak_ napisał:
    Oprogramowanie instaluje na windows 10 64 bit. Czy wersja windowsa nie ma znaczenia?
    no raczej tak 11lat temu nie było win10.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #10 17859761
    mischa
    Poziom 23  
    A ja w ramach poszerzania wiedzy socjologicznej, chciałbym się dowiedzieć, co stoi na przeszkodzie wykonać JEDNO połączenie do firmy AXES z prostym pytaniem? W przysłowiowy ryj nie da. Po podaniu numeru seryjnego urządzenia podpowiedzą co robić lub czy się w ogóle da. Minuta, może 4 rozmowy. W czasach ryczałtowych połączeń. Problemy się rozwiązuje od zaczynając najprostszych opcji. Skoro szanowne grono "doradzaczy" podważa kompetencje producenta sprzętu i oprogramowania w zakresie jego własnego produktu i usiłuje znaleźć akrobatyczne rozwiązania, to chyba nie mam więcej pytań. To już mówi samo za siebie.
  • #11 17859773
    adam7009

Poziom 41  
    Przecież My wiemy,że producent nie pomoże,bo nie ma wykupionego abonamentu.Wszędzie tak jest.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #12 17860025
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3561
    cdif2 nie jest już wspierany, nie ma nowych aktualizacji do niego, zastąpił go cdif3
    Jak chcesz mam wersje programu od 5.0.0.2427 do 5.0.0.2966, ale klucz musisz sobie załatwić w Axes
  • REKLAMA
  • #13 17860385
    helmud7543
    Poziom 43  
    mischa napisał:
    A ja w ramach poszerzania wiedzy socjologicznej, chciałbym się dowiedzieć, co stoi na przeszkodzie wykonać JEDNO połączenie do firmy AXES z prostym pytaniem? W przysłowiowy ryj nie da. Po podaniu numeru seryjnego urządzenia podpowiedzą co robić lub czy się w ogóle da. Minuta, może 4 rozmowy. W czasach ryczałtowych połączeń. Problemy się rozwiązuje od zaczynając najprostszych opcji. Skoro szanowne grono "doradzaczy" podważa kompetencje producenta sprzętu i oprogramowania w zakresie jego własnego produktu i usiłuje znaleźć akrobatyczne rozwiązania, to chyba nie mam więcej pytań. To już mówi samo za siebie.

Zadzwonic warto, w ryj nie da, doświadczenia z innymi producentami oprogramowania (i nie tylko) przyzwyczaiły niektórych z nas do radzenia sobie samodzielnie.
  • #14 17861893
    _prusak_
    Poziom 23  
    Zainstalowałem cdif2 na czystym systemie windows XP z SP1. Niestety na wejściu pyta o klucz. Mam już numer seryjny urządzenia. Niestety klucza nie mam. Nie pamiętam gdzie klucz został zapisany. Zadzwonię do producenta ale mam małe szanse że mi poda klucz. Nie mam już dowodu zakupu. Z kolei na naklejkach już nie ma nawet znaku po napisach wszystko przez tyle lat się starło. Szkoda mi tego interfejsu był świetny i kosztował kupę kasy.

Dodano po 2 [minuty]:

carrot napisał:
    cdif2 nie jest już wspierany, nie ma nowych aktualizacji do niego, zastąpił go cdif3
    Jak chcesz mam wersje programu od 5.0.0.2427 do 5.0.0.2966, ale klucz musisz sobie załatwić w Axes

carrot - zadzwonię do nich na tygodniu. Jeśli mają jakiś rejestr i będa chcieli pomóc to może jak podam numer seryjny i dane osobowe to klucz dostanę. Jeśli nie to nawet do schematów nie będzie dostępu.
  • #15 17869214
    _prusak_
    Poziom 23  
    Dzwoniłem do producenta.
    Niestety zaproponował tylko nowy interfejs. Koledzy czy coś z tym jeszcze mogę zrobić żeby to uruchomić? Chociaż żeby działały schematy itp.
  • #16 17869226
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Daj ten dysk do odzysku danych . Są firmy.
  • #19 17869362
    helmud7543
    Poziom 43  
    _prusak_ napisał:
    Koledzy czy coś z tym jeszcze mogę zrobić żeby to uruchomić? Chociaż żeby działały schematy itp.

Jeśli ten dysk w ogóle jest wykrywany i oddaje dane zrób jego kopię posektorową. Jeśli nie-firma odzyskująca dane zostaje.
  • #20 18002692
    _prusak_
    Poziom 23  
    Odzyskać z dysku się nie da. Niestety żadne klucze od kolegów nie zadziałały. :-(
  • #21 18153832
    karolekf
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Ma ktoś oprogramowanie do cdif2 najlepiej z aktualizacją z 2018 roku bo padł mi dysk a u producenta nie posiadają
  • #22 21017908
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    _prusak_ napisał:
    Oprogramowanie instaluje na windows 10 64 bit. Czy wersja windowsa nie ma znaczenia?
    Odgrzeję kotleta, ale może komuś się ta informacja przyda. Ostatnio w moje ręce wpadł CDIF/2 i mogę potwierdzić, że wersja 4/2009 działa pod Windows 10 x64, są tylko 2 małe "ale" - trzeba uruchamiać jako administrator (tryb zgodności z WinXP nie jest niezbędny) oraz trzeba ręcznie zainstalować sterownik do urządzenia CDIF/2 - tak na prawdę jest to sterownik VCP (wirtualnego portu COM) CP2102 od Silicon Labs, do pobrania tutaj: https://www.silabs.com/developers/usb-to-uart-bridge-vcp-drivers?tab=downloads.

Podczas instalacji nie jest potrzebny żaden klucz. Jeśli instalator jest od innej (nowszej) wersji, niż była poprzednio używana, to potrzebny jest plik odblokowujący (C2U) dla nowej wersji.

Mnie udało się przenieść oryginalną instalację systemu na inny laptop, ale Windows XP jest pod tym względem bardzo problematyczny, szczęśliwie stary laptop udało mi się uruchomić na tyle, by uruchomić narzędzie sysprep. Aktywacją Windowsa XP bym się zbytnio nie przejmował, bo dawno została złamana. Potem zrobiłem aktualizację z wersji 12/2008 do 4/2009 (instalator był na dysku laptopa, którego dostałem z interfejsem), po pierwszym uruchomieniu program zaktualizował interfejs (korzystając z pliku C2U) i już później, korzystając z tego samego instalatora mogłem bez problemu zainstalować CDIF/2 także na innym laptopie z Windows 10.

Zrzut ekranu informacji o programie CDIF/2 na Windows 10 Enterprise.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z interfejsem CDIF2, który przestał działać po awarii dysku twardego. Posiada oryginalną płytę, ale brakuje mu klucza i numeru seryjnego. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskania klucza, w tym kontakt z producentem AXES oraz sprawdzenie, czy klucz jest zapisany w interfejsie. Użytkownik dowiaduje się, że CDIF2 nie jest już wspierany, a jego aktualizacją jest CDIF3. Wiele osób podkreśla, że klucz jest niezbędny do uruchomienia oprogramowania, a także sugeruje skorzystanie z usług firm zajmujących się odzyskiwaniem danych. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że nie udało mu się odzyskać klucza, a producent zaproponował jedynie nowy interfejs.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA