logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klawiatura nie działa podczas próby wejścia do biosu

batjan10 18 Mar 2019 19:41 7947 12
REKLAMA
  • #1 17851500
    batjan10
    Poziom 6  
    Witam,
    zainstalowałem sobie nowy system Phoenix OS na pendrive tak, aby po podłączeniu pendriva do komputera mieć drugi osobny system. No i po podłączeniu mojego flash drive i włączeniu komputera próbuję otworzyć menu bootowania. Klikam przycisk F2 i nic się nie dzieje. Komputer w tamtym momencie nie widzi klawiatury.

Widziałem jak rozwiązać ten problem, podłączyć inną klawiaturę i w biosie dać jakąś opcję:
    "USB Keyboard - ENABLED"
    tylko że ja akurat drugiej klawiatury nie posiadam. I czy jest możliwość z poziomu już Windowsa ustawić, aby następne uruchomienie komputera kończyło się na biosie?
    Jeśli nie, jak inaczej rozwiązać ten problem?

Sterowniki do klawiatury zainstalował Windows podczas pierwszego podłączania (było to bardzo dawno).
    Nie mam także możliwości rozkręcania komputera i dostania się do płyty głównej :(
  • REKLAMA
  • #2 17851522
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 994
    A jak uruchamiasz samego kompa, bez pendrive, jeszcze przed systemem też nie możesz wejść do biosu ?
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17851524
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Pożycz klawiaturę, dzięki której będziesz mógł wejść do BIOS, zmień kolejność bootowania, tak aby na pierwszym miejscu był pendrive/dysk USB i powinno wystarczyć. Następnym razem komputer podczas uruchamiania automatycznie wykryje włożony pen i z niego zbootuje komputer.
  • #4 17851591
    batjan10
    Poziom 6  
    adamjur1 napisał:
    A jak uruchamiasz samego kompa, bez pendrive, jeszcze przed systemem też nie możesz wejść do biosu ?
    Pozdr. J.

@adamjur1 Tak, właśnie wogóle nie mogę wejść do biosu. Zawsze gdy chcę uruchomić komputer w Safe Mode, to wpisuję "msconfig" w windowsie i tam w zakładce "rozruch" jest opcja aby następnye uruchomienie komputera kończyło się odpaleniem Windowsa w Safe Mode.

@ak6 Jak już wspomniałem, nie mam narazie dostępu do żadnej innej klawiatury i muszę rozwiązać problem mając tylko tą nie działającą :(
  • REKLAMA
  • #5 17851784
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Nie wiem jaki masz komputer ale np ostatnio się męczyłem z mini USFF od HP.
    Aby klawiatura zadziałała przy rozruchu/bios musiała być wpięta do konkretnego portu USB.
  • #6 17853328
    batjan10
    Poziom 6  
    @ak6 Podłączyłem drugą klawiaturę, którą na innym komputerze dało się otworzyć bios i w nim grzebać, natomiast na moim klawiatura pozwala jedynie na wejście do menu bootowania, następnie wyłącza się nie dając możliwości ustawienia niczego w tym menu (jakby odłączyło ją od sterowników). Nie wiem już co mam zrobić. Dodam że dwa porty USB z przodu komputera mam zepsute więc podłączam klawe do tylnych.
  • Pomocny post
    #7 17853350
    ak6
    Poziom 31  
    Czy komputer ma port PS?
  • REKLAMA
  • #9 17853400
    ak6
    Poziom 31  
    Podaj proszę model płyty głównej.
  • #10 17853440
    batjan10
    Poziom 6  
    ak6 napisał:
    Podaj proszę model płyty głównej.

Klawiatura nie działa podczas próby wejścia do biosu
    nie wiem czy tutaj to jest

Nie wiem, zauważyłem że podczas uruchamiania komputera KAŻDA klawiatura włącza się tak na pół sekundy i wtedy da się włączyć BIOS, ale potem już jest bezużyteczna bo wyłącza się. @ak6 wiesz może co zrobić?
  • Pomocny post
    #11 17853637
    ak6
    Poziom 31  
    Po pierwsze zrób clear CMOS zworką na płycie lub poprzez wyjęcie baterii biosu przy odłączonym komputerze od sieci i spróbuj ponownie wejść do BIOS.
    Na zdjęciu poniżej pokazałem gdzie masz zworkę do resetu biosu (clear cmos). Przestaw ją na chwilę przy wyłączonym zasilaniu komputera.

Po drugie twoja płyta główna ma jedno złącze PS2:

Najpewniej będzie wpiąć się klawiaturą na kablu do tego właśnie gniazda.
  • #13 17853780
    batjan10
    Poziom 6  
    ak6 napisał:
    Po drugie twoja płyta główna ma jedno złącze PS2

Najpewniej będzie wpiąć się klawiaturą na kablu do tego właśnie gniazda.

Dziękuję za pomoc, wpięcie się klawiaturą na kablu do gniazda PS2 jest w moim przypadku jedynym rozwiązaniem. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z klawiaturą, która nie działa podczas próby wejścia do BIOS-u po zainstalowaniu systemu Phoenix OS na pendrive. Klawiatura nie reaguje na klawisz F2, co uniemożliwia dostęp do menu bootowania. Użytkownik nie ma dostępu do innej klawiatury ani możliwości rozkręcenia komputera. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie klawiatury do odpowiedniego portu USB oraz wykonanie resetu CMOS. Ostatecznie, użytkownik stwierdził, że jedynym rozwiązaniem jest podłączenie klawiatury do złącza PS2, które znajduje się na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA