Ja natomiast zaczynałem od c64( motorola ) , później było 68hc11, następnie '51 , później PIC, teraz AVR
Jak na początek polacał bym '51 lub AVR
51'
Zalety
łatwość programowania, duzo tematyki typu : kurs '51 , b.duzo prog. na ten procek
Wady:
WYMAGA SKOMPLIKOWANEGO* PROGRAMATORA
Konstrukcja z początku lat '80, architektura jest juz stara istnieją co prawda lepsze odmiany tego procka typu 2*DPTR, EEPROM, A/D itp ale wtedy rośnie cena
* trudnośc w stosunku do programatora AVR
-------------
AVR
Zalety
PROGRAMATOR OPARTY NA KABLU LPT koszt = 5zł ( w porywach

)
Nowa konstrukcja z początku lat '90, dużo "urządzeń" wewnątrz za przyzwoitą cenę, darmowy soft
Wady:
Niewiele informacji na temat lekcji programowania w ASM
Jeśli już podejmiesz decyzje który procek ja osobiści epolecam AVR ( choć by ze względu że do uruchominia prog. na procku wystarczy kabel LPT ), ściągnij dokumentację z netu np: www.atmel.com -> szukaj AVR
znajdz pełną listę instrkcji AVR , jeśli jestes dobry z angielskiego to poczytaj , jeśli nie weź słownik i przetłumacz wszystkie instrukcje ( jak z którąś nie wyjdzie to napisz , tylko nie ze wszystkim musisz sam poracować

) . Jak już przetłumaczysz to szukaj na tych samych stronach źródłowych kodów przyładowych prog. i analizuj je krok po kroku.
Nie odłączne będzie b.dobra znajomośc sytemu binarnego, szesnastkowego, i przeliczń pomiędzy nimi ( zakładam że dzieśiętny znasz)
Powodzenia