logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

POLAR CZ2802 - brak załączania agregatów, problem z układem sterującym

bald 09 Wrz 2005 17:34 2273 9
REKLAMA
  • #1 1804527
    bald
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Problem jest nastepujacy:

W lodowce tej sa 2 agregaty. Uklad ktory nimi steruje nie zalanacza zadnego z nich.

Uklad sterujacy sklada sie z dwoch czesci:

Wykonowaczy (zasilacz + przekazniki), ktory jest 100% sprawny bo sprawdzilem.

Sterujacy: Jest to plytka na ktorej znajduje sie wyswietlacz, podlaczone sa do niej czujniki temperatury i on podaje sygnal do przekaznikow.

Na tej plytce znajduje sie jeden uklad scalony i pare rezystorow i tranzystorow.

Nie jestem pewien czy jest on do konca sprawny ale wyswietlacz dziala, pokazuje jakies temperatury itd..

Czujnikow nie sprawdzalem, ale malo prawdopodobne zeby siadly oba naraz.

Jesli ktos wie co z tym fantem zrobic to prosze o podpowiedz.

Agregaty podpinalem "na krotko" i tez dzialaja.

Dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1804569
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1808810
    bald
    Poziom 11  
    Czyli z tego co rozumiem po przeczytaniu waszych rad, to sprawdzanie zasilacza "na ktotko" (podanie masy na przekazniki) nic nie da jesli kondensatory sa padniete.
    Tzn ze tylko pozornie wydaje sie dobry.
    TAK ?

Bo jak pisalem wczesniej dokladnie tak to sprawdzalem.

Powiedzcie mi jeszcze czy ta diagnoza z kondensatorami jest sluszna jezeli te kropeczki na wyswietlaczu sie nie zaswiecaja ???
    Bo wydaje mi sie ze nawet jesli cos w zasilaczu jest uszkodzone to powinny sie zaswiecac.

Dzieki za pomoc.
  • #5 1809144
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Jeśli Ci szkoda tych "paru groszy" na 2 kondensatorki to zmierz napięcie na wyjściu zasilacza i wszystko będzie jasne....
    PS
    Nie musisz nawet kupować kondensatorów, dla próby mozesz założyć używki z demontażu, przeważnie pełno tego się przewala w kątach ;)
  • REKLAMA
  • #6 1809180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1809212
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Bleble napisał:
    A jeśli padnięty sterownik to tylko przerobić na zwykłe termostaty

...albo zdobyć używkę za niewielkie pieniądze ;)
  • #8 1809761
    bald
    Poziom 11  
    Nie, nie w zadnym wypadku mi nie szkoada bo to i tak nie ja za to place a wiem tez ile te czesci kosztuja. (grosiny).

Tylko poprostu chcialbym jeszcze znac jakas alternatywna dianoze gdyby to nie pomoglo, bo jak juz wspominalem to nie moja lodowka :)

Dziekuje za pomoc wszystkim zainteresowanym.
  • #9 1810284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1820648
    bald
    Poziom 11  
    Oki, pomoglo :-)

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce POLAR CZ2802 występuje problem z układem sterującym agregatami chłodniczymi – sterownik nie załącza żadnego z dwóch agregatów. Układ sterujący składa się z części wykonawczej (zasilacz i przekaźniki), która jest sprawna, oraz części sterującej z płytką zawierającą wyświetlacz, czujniki temperatury oraz układ scalony z rezystorami i tranzystorami. Pomimo działania wyświetlacza i wskazań temperatur, agregaty nie są załączane. Sprawdzenie agregatów "na krótko" potwierdziło ich sprawność. Wskazano, że przyczyną problemu mogą być uszkodzone kondensatory w zasilaczu, które mogą powodować pozorne działanie zasilacza, mimo że nie dostarcza on prawidłowego napięcia do sterownika. Zalecane jest zmierzenie napięcia na wyjściu zasilacza oraz ewentualna wymiana kondensatorów, nawet używanych z demontażu. W przypadku nieskuteczności naprawy kondensatorów, jedynym rozwiązaniem pozostaje wymiana całego sterownika lub przerobienie układu na sterowanie za pomocą zwykłych termostatów. Po zastosowaniu tych wskazówek problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA