logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówko-zamrażarka POLAR Cz 2352 - wyłączające się agregaty, problem z uruchomieniem

zbigniewsk 08 Sie 2005 23:21 8003 7
REKLAMA
  • #1 1718294
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Mam podobny problem.Obydwa agregaty się wyłączają i nie można ich ponownie uruchomić.Regulator pozwala ustawić temperaturę w każdej komorze ale nie następuje włączenie agragatu.Po wyłączeniu z kontaktu na 10 do 20 min i ponownym włączeniu do sieci słychać delikatny trzask (przekaźnik?) zapala się na chwilę kropka na wyświetlaczu sygnalizująca pracę agregatu i po chwili 5-10 sek kropka gaśnie i agregat przestaje pracować jeśli chodzi o lodówkę natomiast agregat z zamrażarki nie chce w ogóle się odpalić.Prośba o pomoc .Czy może jest to wina zasilacza regulatora temperatury.Nie mam żadnych doświadczeń w tym zakresie
  • REKLAMA
  • #2 1718339
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Wejz pod uwage ze agregaty uruchomia sie dopiero po ok 12minutach po wlaczeniu wtyczki do zasilania, a jesli to niewypali to najprawdopodobniej bedzie to zasilacz. Bo zaden blad error niewyswitla Ci sie na wyswietlaczu??
  • REKLAMA
  • #3 1718659
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Dziękuję za podpowiedź.Dzisiaj sprawdzę zasilacz.Rano wyłączyłem z sieci bo tylko występuje próbkowanie załączenia.
    Oczywiście wyświetlacze nie wyświetlają żadnego błędu tylko temperaturę, która jest wskazywana prawidłowo, spradziłem to zewnętrznym termometrem elektronicznym
  • REKLAMA
  • #4 1719029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1719095
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Prawdopodobnie wina kondensatorów w zasilaczu. Nie są spuchnięte? Wymień je i zobacz.
  • #6 1719449
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ponieważ zamrażarka była pełna i nie było wyboru wezwałem autoryzowany serwis.Finał żałosny.Bardzo miły chłopak stwierdził;
    a- agregary są sprawne
    b- chyba zasilacz
    c- albo elektronika
    d - ale żadnych tych części do tego modelu nie ma i dopiero będzie je ściągał ale potrwa to 3,4 dni.Po czym poszedł co ważne nie zapłaciłem nic rozliczenie ma nastąpić po ściągnięciu części i faktycznej naprawie.
    a zawartość się rozmraża.W tej sytuacj gdzie miałem dostęp do elementów(zostawił mi wszystko rozkręcone) sprawdziłem zasilacz jest ok.Daje on 5 V do zasilania płytki regulatora wykonanego na procesorze ST62T65BB6 i niestabilizowane 14 V do przekaźników typu RM83Z (12V).Po odpięciu przewodów do regulatora podałem masę na przekaźniki i uruchomiłem agregaty aby ratować zawartość . Do dalszych poszukiwań zabiorę się jak w zamrażarce będzie -20 zobaczymy co znajdę jeszcze
  • #7 1719655
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Miałem niedawno taki sam przypadek więc wymień te kondensatory i dopiero płać za elektronikę. Kondensatory kosztują ze złotówkę.
  • REKLAMA
  • #8 1719811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówko-zamrażarki POLAR Cz 2352, w której oba agregaty wyłączają się i nie można ich ponownie uruchomić. Regulator temperatury pozwala na ustawienie wartości, jednak agregaty nie startują. Po odłączeniu od zasilania na 10-20 minut i ponownym włączeniu słychać trzask przekaźnika, na wyświetlaczu pojawia się sygnalizacja pracy agregatu, która po kilku sekundach zanika. W zamrażarce agregat w ogóle się nie uruchamia. Podejrzewane są uszkodzenia zasilacza lub elektroniki sterującej. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w zasilaczu, które często ulegają uszkodzeniu i mogą powodować niestabilną pracę. Autoryzowany serwis potwierdził sprawność agregatów, wskazał na możliwe uszkodzenie zasilacza lub elektroniki, jednak części zamienne są trudno dostępne i czas oczekiwania na nie wynosi kilka dni. Zasilacz dostarcza stabilne 5 V do procesora ST62T65BB6 oraz niestabilizowane 14 V do przekaźników RM83Z (12 V). Tymczasowo agregaty można uruchomić bez regulatora, podając masę bezpośrednio na przekaźniki. Wskazane jest wymienienie kondensatorów przed inwestowaniem w droższą elektronikę, gdyż są to tanie i często uszkadzające się elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA