logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Accord VIII - Jak usunąć BRUM przy użyciu konwertera HDMI na RCA?

Bogdan1002 20 Mar 2019 10:07 918 6
REKLAMA
  • #1 17855019
    Bogdan1002
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam taki konwerter który zamienia sygnał cyfrowy HDMI na RCA:
    Honda Accord VIII - Jak usunąć BRUM przy użyciu konwertera HDMI na RCA?
    - czarny przewód to zasilanie i jest podłączony pod USB
    - cinch żółty prowadzi do wyświetlacza samochodowego
    - cinch czerwony i czarny prowadzi do gniazda AUX w który auto jest wyposażone seryjnie

Przy takim połączeniu nawet jeśli nie podłącze jeszcze nic na wejściu do konwertera słyszę efekt "BRUM" taki jak tutaj (może trochę ciszej jest u mnie):
    https://www.youtube.com/watch?v=THD79hmODlQ
    Po podłączeniu na wejściu sygnału z HDMI nic się nie zmienia - "brum" jest dalej.
    Gdy odłączę cinch video "brum" zanika. Gdy odłączę cinch od dźwięku ( czarny +czerwony) "brum" również znika.
    Podłączałem konwerter także pod USB w PowerBank ale "brum" nie znika.

Jak to rozwiązać? Czy taki izolator masy może pomóc? Czy to konwerter jest słabej jakości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17855119
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Powstaje pętla masy między urządzeniem RCA a HDMI, bo zasilanie już sam wykluczyłeś podłączając banka.
    Nie wiem co to za urządzenia, skąd brum w samochodzie ?? Masz coś zasilane z przetwornicy 230V?, w samochodzie to raczej świsty i trzaski a nie brum..

Separatory by pomogły ale pamiętaj że do audio i video są inne izolatory.
    Audio jest do 20kHz a composit to ponad 2Mhz (inne transformatory są w separatorach).

Gdybyś szukał to szukaj pod "composite video isolator" a później już po polsku sobie doszukasz a audio to wiadomo, bo tego jest na pęczki ;)
  • REKLAMA
  • #3 17855815
    Bogdan1002
    Poziom 7  
    Izolator masy dla audio pomógł dużo i obecnie da się słuchać muzykę. Teraz tylko przy maksymalnym ustawieniu głośności w samochodzie słychać trochę BRUM. Izolator kosztował jakieś grosze ( 23 zł ). Czy lepszej jakości izolator masy całkowicie mógłby mi usunąć BRUM ??

Żeby nie było tak różowo to został jeszcze jeden problem. Obecnie używam do zasilania USB z PowerBank i nie ma zakłóceń od zasilania. Kupiłem oryginalną ładowarkę samochodowo SAMSUNG EP-LN920 2A Adaptive Fast Charging. Niestety ta ładowarka też zakłóca a czytałem w necie że to jedyna ładowarka która nie sieje zakłóceń od ładowania.

Jaką ładowarkę USB samochodową kupić żeby nie siała zakłóceń ?
  • REKLAMA
  • #4 17855830
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    No dobra ale co z sygnałem video, on w cale nie zwiększa zakłóceń?
  • REKLAMA
  • #5 17856828
    Bogdan1002
    Poziom 7  
    bestboy21 napisał:
    No dobra ale co z sygnałem video, on w cale nie zwiększa zakłóceń?

Kurde wszystko się wyjaśniło. Miałem dziwny przewód audio ( podwójny cinch- jack )
    Dziś przyszedł nowy przewód z Allegro i zero BRUM. Izolator masy nie jest już potrzebny.
    Także to wina przewodu jack-cinch a ja tyle dni zmarnowałem :)
  • #6 17857141
    Kryszkumerc
    Poziom 1  
    Witam, mógłbyś podrzucić link które przewody załatwiły sprawę ? Mam podobny problem.
  • #7 17857239
    Bogdan1002
    Poziom 7  
    Kryszkumerc napisał:
    Witam, mógłbyś podrzucić link które przewody załatwiły sprawę ? Mam podobny problem.

Wymieniłem przewód który prowadził sygnał audio od źródła sygnału do gniazda AUX w samochodzie. W moim przypadku to był taki przewód:
    https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/kabel-...pGgLPyJIgNW1yoMBezhoC83kQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Jak Ci nie pomorze wymiana przewodu to izolator masy powinien załatwić sprawę: ( o ile masz efekt BRUM bo izolator masy likwiduje tylko BRUM)
    https://allegro.pl/oferta/sinuslive-gl205-fil...4F7prK1oJ85lE6XRivxoCztEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brumem w systemie audio samochodowym po podłączeniu konwertera HDMI na RCA. Po analizie okazało się, że przyczyną brumu była pętla masy, a zastosowanie izolatora masy dla audio znacznie poprawiło sytuację. Użytkownik wymienił przewód audio na nowy, co całkowicie usunęło problem brumu. Dodatkowo, pojawił się problem z zakłóceniami od ładowarki samochodowej, co skłoniło do poszukiwania lepszej jakości ładowarki, aby uniknąć zakłóceń. Użytkownik polecił konkretne przewody oraz izolator masy jako rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA