Wojewoda82 napisał: Moc minimalna mojego kotła to 5,2kW dla parametrów 50/40 stopni.
Zrobiłeś literówkę, bo Twój kocioł ma minimum 5,2kW dla wody 50/30 (delta t=20)
Wojewoda82 napisał: Grzejniki dla ok 50 stopni zasilania mają właśnie moc 5,2 kW.
Przyjmując grzejniki stalowe, płytowe C22 o długości 6,4m to dla wody kotłowej 50/30 będziesz miał ok. 3,2kW, a kocioł ma minimum 5,2kW.
Dla 50/35 takie grzejniki mają łączeni ok. 3,7kW
Dla 50/40 wychodzi ok. 4,4kW
Dla 50/45 wychodzi ok. 4,9kW, co wymaga przepływu ok. 850 l/h co przekracza możliwości Twojej pompy obiegowej na fabrycznych ustawieniach kotła.
Krótko mówiąc 50 stopni na zasilaniu to zbyt mało, aby na Twoich grzejnikach kocioł mógł grzać przez 24h.
Inna sprawa, że masz częściowo ocieplony budynek, więc automatycznie spada Tobie realne zapotrzebowanie na ciepło, więc przy mocy minimalnej 5,2kW nie masz szans na ciągłą pracę kotła, więc taktowanie będzie obowiązkowe.
Teraz ustawieniami kotła możesz próbować uzyskać optymalny komfort.
Ja w nieocieplonym budynku wolę jak kocioł pracuje na mocy minimalnej 9,5kW, bo wtedy grzejniki są dłużej ciepłe, a jak są one ciepłe to jest lepsze odczuwanie komfortu.
U mnie pojedynczy cykl pracy palnika nie przekracza wtedy 30 minut, a ja właśnie chciałbym, aby cykl pracy palnika był dłuższy.
Nie wiem o ile w praktyce wydłużyłby mi się cykl pracy palnika gdybym miał moc 5,2kW zamiast 9,5kW, tyle, że owe 9,5kW jest dla 80/60, więc dla 50/30 to bliżej mi do 10kW.
Zakładając 50% mniejszą moc to przyjmując arytmetycznie, że maksymalny cykl grzania z 30 minut wydłużyłby się do godziny to już byłaby to wartość, która by mnie satysfakcjonowała.
U Ciebie z racji ocieplonego budynku jest inna charakterystyka cieplna budynku, więc to na czym mi zależy dla Ciebie może być mniej istotne.
Każdy powinien dopasować ustawienia optymalne dla siebie samego.
Tylko z tego co widziałem w instrukcji to Twój kocioł nie pozwala na samodzielną modyfikację ustawień, bo potrzebny jest specjalny interfejs do komputera, więc nie możesz robić testów, aby wybrać optymalne dla siebie ustawienia.
Wojewoda82 napisał: Jak do tej pory (do minus 10 na dworze w nocy), kocioł nigdy nie musiał pracować w ciągu doby dłużej jak 12 godzin (na mocy w sumie minimalnej)
Skoro Twój kocioł na mocy 5,2kW pracował 12h/dobę to dla takich warunków daje to średnio 2,6kW stałego zapotrzebowania na moc.
Wojewoda82 napisał: Swego czasu myślałem o tym aby poprosić serwisanta podczas najbliższego przeglądu o zmniejszenie prędkości biegu pompy.
Wg instrukcji masz ustawianą maksymalną wydajność pompy w ustawieniach serwisowych, a tak to pompa jest sterowana sygnałem PWM ale jeśli Twoja instalacja nie szumi i działa OK to moim zdaniem nie musisz zmieniać ustawień dla pompy. Gdyby okazało się, że chciałbyś coś zmienić to znowu musiałbyś wzywać serwis, a to oznacza ekstra koszty. Takie zmiany to można robić jak Ty jako użytkownik masz prosty dostęp do odpowiednich ustawień, więc z tym kotłem to odpada.
Wojewoda82 napisał: Gra nie warta świeczki. Ciut lepsza ekonomia, ale zimniej przy podłodze
Na parterze to przydałaby się izolacja podłogi, bo jak robią ocieplenie to tylko zewnętrzne, więc zawsze będziesz miał gorzej, bo będzie Ci ciągnęło od nieogrzewanej piwnicy.
Gdybym miał mieszkanie na parterze w ocieplonym budynku to bym dążył do zrobienia dobrej izolacji od piwnicy i montowałbym sobie podłogówkę.
Możesz o tym pomyśleć przyszłościowo, bo miałbyś dużo lepszy komfort cieplny.