logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają

Pawel Steelrose 23 Mar 2019 10:05 3459 9
REKLAMA
  • #1 17861406
    Pawel Steelrose
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie, po włączeniu piekarnika wybieram program lecz temperatura nie wzrasta. Wentylator działa, światło działa, zegar także. Proszę o radę gdzie szukać problemu. Jaka część bedzie do wymiany.
  • REKLAMA
  • #2 17861438
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam problem prawdopodobnie leży w tych grzalkach jednakże nie wykluczone, że może gdzieś być np. z programatorem tego piekarnika. Ja bym zaczął od sprawdzenia tych grzałek.
  • REKLAMA
  • #3 17862934
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    Termik do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #4 17862980
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1339
    Na 99% wypalony przełącznik funkcji. On jest budowy otwartej. Zdejmij osłonę - uszkodzenia widać gołym okiem.
  • REKLAMA
  • #6 17990726
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    jozgo napisał:
    Na 99% wypalony przełącznik funkcji. On jest budowy otwartej. Zdejmij osłonę - uszkodzenia widać gołym okiem.
    Trochę falstart wszystko sterowane elektronicznie. Wrzuć zdjęcie sterownika, pewnie niechcący załączony tryb ochrony przed dziećmi.
  • #7 17990823
    motogajos
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    danyx napisał:
    Wrzuć zdjęcie sterownika , pewnie niechcący załączony tryb ochrony przed dziećmi.

Podłączyłem się do tego tematu bo mam taki sam problem z piekarnikiem - czyli wszystko się uruchamia łącznie z wentylatorem termoobiegu, ale nie grzeje żadna z grzałek. Wrzucam zdjęcia uruchomionego panelu i elektroniki.
    Proszę o pomoc.

Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają
  • #8 17992202
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    Jeszcze raz, i ostatni. Termik. Po polsku wyłącznik termiczny.
  • Pomocny post
    #9 17992982
    motogajos
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Termik jest sprawny, dla pewności nawet go omijałem i nic się nie zmiana...
    Edit:
    Temat rozwiązany - info dla potomnych.
    Przypadkowo włączony został tryb demo - brak jakiejkolwiek informacji o tym na panelu. Instrukcja oczywiście nic nie mówi na ten temat. Wyłączenie trybu demo dla tego modelu:
    Piekarnik w trybie czuwania.
    Naciskamy i przytrzymujemy jednocześnie sensory temperatury i timera, trzymając wciśnięte jednocześnie dwukrotnie dotykamy sensor czyszczenia pierwszy od prawej w dolnym rzędzie (ten z symbolem kropelki) jak usłyszymy piknięcie to tryb demo został usunięty.
    Załączam zdjęcie panelu z zaznaczonymi sensorami.

Mam nadzieję, że komuś pomogę.
    Pozdrawiam
    Amica EB 8774 WA+ - Grzałki piekarnika nie działają
  • #10 18016362
    Pawel Steelrose
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję za informacje. Zrobiłem tak jak Pan napisał i wszystko działa:). Kombinowałem jak mogłem z poprawianiem lutowania włącznie. Zgłosiłem się nawet do elektronika który także nie potrafił stwierdzić co mogło się stać. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem Amica EB 8774 WA+, w którym grzałki nie działają pomimo aktywacji wentylatora i zegara. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie grzałek, termika oraz przełącznika funkcji. Po dalszym badaniu okazało się, że problemem był przypadkowo włączony tryb demo, który uniemożliwiał grzanie. Użytkownik podzielił się rozwiązaniem, które polegało na wyłączeniu trybu demo poprzez odpowiednią kombinację sensorów na panelu sterującym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA