logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Budowa klatki Faradaya - dobór materiału i metoda uziemienia

tralala5gimredi 24 Mar 2019 16:28 6474 17
  • #1 17863815
    tralala5gimredi
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Teraz o problemie.chcę wybudować klatkę Faradaya w której nie będzie żadnego elektro smogu czyli Wi-Fi gsm 5,4,3G.Nie wiem jakich materiałów użyć, znalazełm w popularnym serwisie aukcyjnym siatkę, oczka 0,5mm, grubość drutu 0,2mm ocynk.Z tego co przeczytałem to mikrofale mają długość fali od 1mm do 1m więc wnioskuję że taka siatka zatrzymała by 5G czyli mikrofale? nurtuje mnie też kwestia uziemienia, mam dosyć gruby drut miedziany, czy wystarczy go przylutować do siatki i wetknąć w grunt?Pytanie ile musi być gruntu by zdawało to egzamin?Chcę tą konstrukcje zrobić w domu więc zastanawiam się gdzie to uziemić, raczej doniczka z kwiatkiem nie zda egzaminu?
    jeżeli komuś te pytanie wydają się niedorzeczne lub infantylne to przepraszam ale nie jest to mój dział wiedzy.
  • #2 17863881
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Napisz po co to chcesz robić i gdzie. Oraz jakie wymiary ma mieć to cudo.
  • #3 17863896
    tralala5gimredi
    Poziom 3  
    Wymiary ok. 2x 1,5x1,5m
    Miejsce dom 1 piętro
    Cel: tak jak wyżej, wyeliminowanie fal elektromagnetycznych pochodzenia antropogenicznego(fajny temat na pracę)
  • #4 17863922
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3474
    tralala5gimredi napisał:
    wymiary ok. 2x 1,5x1,5m
    miejsce dom 1 piętro
    cel: tak jak wyżej, wyeliminowanie fal elektromagnetycznych pochodzenia antropogenicznego(fajny temat na pracę)

Klatka Faradaya jest na pole elektryczne- elektrostatyka
    Myślę, że tak tego nie zrobisz.
    Komórka w windzie dobrze działa.
    Moja winda ma szczelną obudowę z blachy - bez oczek.
  • #5 17863945
    retrofood
    tralala5gimredi napisał:

cel: tak jak wyżej, wyeliminowanie fal elektromagnetycznych pochodzenia antropogenicznego(fajny temat na pracę)

Cel szczytny, chociaż zbyt wylewny nie jesteś. Dlatego nie wiem jak droga. Czy nie będzie zbyt wyboista.
    tralala5gimredi napisał:
    Chcę tą konstrukcje zrobić w domu więc zastanawiam się gdzie to uziemić, raczej doniczka z kwiatkiem nie zda egzaminu?

Tak na początek, wyprostujmy tę doniczkę.
    Jakie jest zadanie uziomu?
    Rodzaje uziomów. Uziom otokowy, uziomy pionowe
  • Pomocny post
    #6 17864033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17864044
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @tralala5gimredi
    A co z wyższymi częstotliwościami? Radary HARP i inne.
    Tylko folia aluminiowa.

Poza domem można nosić czapeczkę
  • #8 17864092
    retrofood
    Tommy82 napisał:
    Poza domem można nosić czapeczkę

W domu też.
  • #9 17864155
    tralala5gimredi
    Poziom 3  
    retrofood napisał:
    tralala5gimredi napisał:

Cel szczytny, chociaż zbyt wylewny nie jesteś. Dlatego nie wiem jak droga. Czy nie będzie zbyt wyboista.
    tralala5gimredi napisał:
    Chcę tą konstrukcje zrobić w domu więc zastanawiam się gdzie to uziemić, raczej doniczka z kwiatkiem nie zda egzaminu?

Tak na początek, wyprostujmy tę doniczkę.
    Jakie jest zadanie uziomu?
    Rodzaje uziomów. Uziom otokowy, uziomy pionowe

Nie wiem dokładnie o jakie informacje chodzi.Zadałem pytanie czy materiały ogólnie dostępne i w marę tanie dadzą pożądany przez mnie efekt.Mógłbym podać linka do siatki ale to chyba wbrew regulaminowi.Nie wiem co konkretnie mIałbym jeszcze napisać?
    Z innych tematów których szukałem wynika że kluczowe jest połączenie siatki np. w miejscu łączenia pod kątem prostym w przypadku klatki o kształcie prostopadłościanu, takie połączenie mógłbym zrobić np z drutu miedzianego.
  • #11 17864261
    retrofood
    tralala5gimredi napisał:

nie wiem dokładnie o jakie informacje chodzi.Zadałem pytanie czy materiały ogólnie dostępne i w marę tanie dadzą pożądany przez mnie efekt.

Pytanie zadałeś, chociaż wskazane jest, aby przed zadaniem pytania zapoznać się z pkt 3.1.15 regulaminu forum. Im więcej informacji podasz, tym łatwiej innym odpowiadać.
  • Pomocny post
    #12 17864590
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    tralala5gimredi napisał:

Zadałem pytanie czy materiały ogólnie dostępne i w marę tanie dadzą pożądany przez mnie efekt.Mógłbym podać linka do siatki ale to chyba wbrew regulaminowi.Nie wiem co konkretnie maiłbym jeszcze napisać?
    Z innych tematów których szukałem wynika że kluczowe jest połączenie siatki np. w miejscu łączenia pod kątem prostym w przypadku klatki o kształcie prostopadłościanu, takie połączenie mógłbym zrobić np z drutu miedzianego.

Poszukaj w gogle frazę "eter tv promieniowanie". Znajdziesz tam informacje, jak się odciąć od cywilizacji chociaż na chwilę. Pochwalam twoje dążenie do redukcji smogu elektrostatycznego.
  • #13 17864594
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Wersja mobilna:

Budowa klatki Faradaya - dobór materiału i metoda uziemienia
  • #14 17864611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17864629
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    To wersja familijna :D
  • #16 17864658
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @thereminator
    Szczególnie z tymi bocznymi owalnymi klatkami Faradaya na dzieci ;).
  • #17 17864713
    tralala5gimredi
    Poziom 3  
    Jak to mawiają : ten się śmieje kto się śmieje ostatni.
    W historii nauki zawsze było tak że człowiek początkowo zachwycony jakimś odkryciem później zdawał sobie sprawę że nie do końca było ono nieskazitelne lub było bardziej skomplikowane niż by się wydawało na początku.Przykładów można tu przytoczyć tysiące,choćby odkrycie polonu i jego późniejsze stosowanie do wszystkiego co się dało czy odkrycie atomu a potem subatomów, za kilka lat okaże się że cząstki subatomowe mają jeszcze więcej swoich części składowych, także ja jako istota myśląca nie traktuję wszystkiego jako stałe w tym kodzie.
    Myślę że starczy na tyle, dla niedowiarków lub osób które pokładają całkowitą wiarę w badania proponuję poczytać o Wi-Fi i jego wpływie na męskie komórki rozrodcze.
  • #18 17864907
    retrofood
    tralala5gimredi napisał:

Myślę że starczy na tyle, dla niedowiarków lub osób które pokładają całkowitą wiarę w badania proponuję poczytać o Wi-Fi i jego wpływie na męskie komórki rozrodcze.
    Ma zdecydowanie mniejszy wpływ niż np. spotkanie się twarzą w twarz z grupą terrorystów z Al-Kaidy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować klatkę Faradaya w celu eliminacji fal elektromagnetycznych, takich jak Wi-Fi i GSM, w swoim domu. Zastanawia się nad odpowiednimi materiałami, proponując siatkę o oczkach 0,5 mm i grubości drutu 0,2 mm ocynkowanego. Dyskutanci podkreślają, że klatka Faradaya działa na zasadzie blokowania pól elektrycznych, a skuteczność siatki zależy od jej konstrukcji oraz zastosowanych materiałów. Wskazują również na znaczenie uziemienia, sugerując użycie grubego drutu miedzianego, ale podkreślają, że miejsce uziemienia powinno być odpowiednie, a nie np. doniczka z kwiatkiem. Pojawiają się również pytania o wyższe częstotliwości i inne metody ochrony przed promieniowaniem elektromagnetycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA