logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować klatkę Faradaya w domu? Instrukcje i materiały

Kamil 1 11 Sie 2007 13:39 27218 24
  • #1 4167581
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam.

Czy jest możliwe zrobienie klatki FARADAYA w warunkach domowych? Jeśli tak to jak ją zrobić?

Pozdrawiam.
  • #2 4167673
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    Oczywiscie ze jest mozliwe. Ale to jak zrobic zalezy od tego jakich czestotliwosci chcesz uniknac, bo one decyduja o maksymalnej wielkosci oczek siatki z ktorej trzeba wykonac "klatkę".
  • #3 4168675
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Czyżby tu chodziło o - im większa częstotliwość tym mniejsze oczka i na odwrót:?:
  • #4 4169708
    BolzZ
    Poziom 26  
    tak. oczka musza byc "znacznie" mniejsze niz dlugosc fali przed ktora chcesz sie schowac ;) jesli zrobisz klatke z pelnej blachy, to bedzie przepuszczala tylko fale o dlugosci porownywalnej z odleglosciami miedzy atomami ;)
  • #5 4170135
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Jeszcze jedno- ja słyszałem, że taką klatkę trzeba naelektryzować. Czy to prawda?
  • #6 4170834
    BolzZ
    Poziom 26  
    Nie. A mozesz podac w jakis sposob koniecznosc owego "naelektryzowania" ktos Ci uzasadniał?
  • #8 4170982
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Tam jest opisane (dość mętnie) doświadczenie pokazujące że klatka Faradaya "nie przepuszcza" pola elektrostatycznego.
    Czyli że można ją naelektryzować, a w środku nie odczuje się efektów.

Przy zachowaniu wielkości otworu (dużo) poniżej długości fali, pole elektomagnetyczne wnika przez otwór na głębokość rzędu rozmiaru otworu.
  • #9 4171422
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Dziękuję koledze qrdel oraz BolzZ za wyjaśnienia. Teraz już wszystko rozumiem :D

A odnośnie otworów w siatce: można w jakiś sposób obliczyć jakie mają być duże, jeżeli znamy częstotliwość:?:
  • #10 4172931
    BolzZ
    Poziom 26  
    przyjmij sobie ze dlugosc fali powinna byc kilka razy wieksza niz wielkosc oczka i juz. dlugosc fali to predkosc w danym osrodku nad czestotliwosc, czyli dla fali elektromagnetycznej w powietrzu mozesz sobie przyjac 3*10^8 m/s podzielone przez czestotliwosc w hertzach ;)

w kazdym razie mikrofale maja dlugosc kilku centymetrow ;)
  • #11 7013019
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7013625
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Źle... Jak zrobisz klatkę z pełnej blachy, to będziesz odizolowany od wszystkiego...
    Jak zrobisz z siatki, to powstrzyma to wszystkie fale aż do długości 16*średnica oczka(wartość z marginesem, pewnie powstrzyma wszystko do 8*średnica oczka, ale lepiej margines mieć)...
  • #13 14592391
    chalice
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Urgon napisał:
    AVE...

Źle... Jak zrobisz klatkę z pełnej blachy, to będziesz odizolowany od wszystkiego...
    Jak zrobisz z siatki, to powstrzyma to wszystkie fale aż do długości 16*średnica oczka(wartość z marginesem, pewnie powstrzyma wszystko do 8*średnica oczka, ale lepiej margines mieć)...

Witam
    Podłączę się także pod watek. Potrzebuję celem testu i zalogowania się do mniej obciążonego nadajnika LTE, zasłonić antenę od kierunku tego którego mam 2km, siatką Faradaya. Ma gnojek tak silny sygnał, że ustawienia anteny kierunkowej na inny nadajnik, nie powoduje zalogowania się do innego, ale słabszy sygnał z tego najbliższego. Widzę to po niezmieniającym się ID komórki... Pomyślałem że osłonię się od gnoja siatką i mam z tym problem. Ale może stosuję nie taką siatkę, pomyślałem. Ma oczka ok 15mm. Ale postanowiłem na początku odciąć celem testu telefon od zasięgu...
    A więc mówisz, że lita blacha osłania od wszelkich fal, a na pewno od tych GSM. Włożyłem telefon do puszki po farbie, ustawiłem go na środku puszki, zamknąłem ją. Zadzwoniłem na niego bez problemu. W puszce jak potem widziałem pełen zasięg... Za siatką o oczkach 15mm ustawioną od strony BTS ma pełen zasięg. Drugiego BTS w pobliżu nie ma bo to prowincja. Zasłoniłem sitem metalowym o oczkach 2mm, pełen zasięg. Zasłoniłem sitem rzadszym do siania piasku, pełen zasięg...
    Proszę mądrych w tej materii, doradźcie. Heh, okazuje się że zrobić antenę to sztuka, ale klatkę faradaja to cud !!! Jak się odciąć? czy to w ogóle możliwe, bo zaczynam myśleć że klatka Faradaya to wielkość teoretyczna...
  • #14 14595793
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Niestety nie wziąłeś pod uwagę... odbić. Od wszystkich metalowych elementów w okolicy, nawet znajdujących się wiele metrów od ciebie. To się może nie udać nawet w przypadku użycia bardzo kierunkowej anteny.

No i pojęcie "siatka Faraday'a" jest raczej twoim wymysłem. Klatka służy do odcięcia wszystkich sygnałów, a nie z danego kierunku.
  • #15 14597384
    chalice
    Poziom 9  
    jdanecki napisał:

No i pojęcie "siatka Faraday'a" jest raczej twoim wymysłem. Klatka służy do odcięcia wszystkich sygnałów, a nie z danego kierunku.

heh przyznaję, tak to nazwałem tylko, chodziło mi o ekranowanie jakieś.
    Rozumiem, że nie jestem w stanie za bardzo zalogować się do innego BTS, gdyż ten który jest bliżej i daje silniejszy sygnał to będzie "rządził", nawet gdy jest być może bardziej przeciążony?
    Nawet jak antenę kieruję na inny BTS jednocześnie jest ona prawie prostopadle pod kontem 80st, do drogi sygnału, z tego silniejszego, mam słabszy sygnał z silniejszego, ale nie mogę wymusić logowania do tego w który celuję... :(
    Czy jest jakiś sposób by to obejść? Podobno dzięki takim sprzętom jak antena kier. można wybierać nadajniki?
  • #16 14597478
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    chalice napisał:
    Nawet jak antenę kieruję na inny BTS

Jak wygląda ta antena?

chalice napisał:
    jednocześnie jest ona prawie prostopadle pod kontem 80st, do drogi sygnału, z tego silniejszego,

Może nie pomóc nawet antena kierunkowa...

chalice napisał:
    mam słabszy sygnał z silniejszego, ale nie mogę wymusić logowania do tego w który celuję...
    Czy jest jakiś sposób by to obejść?

Jeśli mierzony jest czas round-trip pakietów to logować sie zawsze będziesz do bliższego nadajnika.

chalice napisał:
    Podobno dzięki takim sprzętom jak antena kier. można wybierać nadajniki?

Jeśli mierzone sa zależności czasowe to może się okazać że musiałbyś miec antenę o takiej kierunkowości która stłumiłaby sygnał z blizszego nadajnika poniżej progu zapewniającego poprawną transmisję.
  • #17 17422741
    anecia1022
    Poziom 9  
    Witam,
    Wiem że wątek stary, ale nie chce tworzyć nowego.
    Mam projekt zakładający zbudowanie klatki Faradaya, która ma chronić przed falami radiowymi - takie jakie generują piloty samochodowe. Wielkość takiej klatki powinna się zamykać w 10x10x10 cm, czyli dość mała. Problem pojawił się kiedy kupiłam materiał powszechnie używany do tego typu rozwiązań czyli tkanine ekranującą. Niestety nie zdaje ona testu, bo nie działa. Zastanawiam się czy rozwiązaniem będzie zastosowanie blachy perforowanej (rozwiązanie z mikrofalówek), ale przy odpowiednich oczkach (jeszcze nie wiem jak określić ich wielkość) ?
    Ktoś spotkał się z takim problemem?
  • #20 17423356
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Oczka powinny mieć wymiar mniejszy od 1/8 długości fali maksymalnej częstotliwości, przed którą chcesz chronić wnętrze. Oczka w siatce mikrofalówki są jeszcze mniejsze, na wszelki wypadek. Użyj może blachy bez perforacji i zrób każdy potrzebny przepust kablowy tak małym, jak to możliwe, albo użyj ekranowanych złączy koncentrycznych...
  • #21 17423455
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4189
    Na temat Colbaltex-u podają jakieś konkretne informacje, pytanie czy prawdziwe: https://www.lessemf.com/fabric4.html

Do puszki po farbie fale mogły wnikać, jeśli denko było połączone z resztą puszki tylko w niewielu punktach.
  • #22 17423641
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    O (nie)skuteczności ekranowania decyduje największy wymiar otworu, jeśli mamy szczelinę (na łączeniach) choćby była bardzo małej szerokości, liczy się długość, im większa tym gorzej.
  • #23 17424422
    anecia1022
    Poziom 9  
    Z tym że tutaj ma miejsce troszkę inna historia. Mianowicie to ma być małe pudełeczko, z wieczkiem, które po zamknięciu ma tworzyć klatkę fradaya, w związku z czym nie będą potrzebne żadne wyjścia na kable ani złącza koncentryczne. Pytanie czy coś takiego w ogóle jest wykonalne - wieczko jest otwarte - klatka nie działa, zamykamy wieczko i mamy skutecznie blokująca przed falami z zewnątrz klatkę faradaya. Czy teoretycznie przy użyciu folii miedzianej taka konstrukcja by działała? Pomijam wówczas temat obliczania długości fali, przed jaką mam się chornić, bo nie będzie w ogóle perforacji.
  • #24 17444400
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Jak to miło włączyć się do rozmowy po jakichś 11 latach (Witaj Jurku!)

Wracając do AdRemu:
    Czy mi się wydaje czy przegapiony został inny fragment problemu. Przedostawanie się fal radiowych do wnętrza klatki F. zależy nie tylko od geometrycznych (i przewodnościowych) jej właściwości. A raczej zależałoby gdyby nie reszta konstrukcji.
    Wprowadzenie izolowanego przewodu przez otwór nawet 1000 razy mniejszy od długości fali pozwala przenikać falom do wnętrza. Dokładnie, w miejscu otworu powstaje krótki kawałek przewodu koncentrycznego który jest rodzajem falowodu i pracuje w modzie TEM przez co nie ma ograniczeń wymiarowych. (Jak wiadomo kable koncentryczne miewają średnice wieeeele mniejsze od długości fal propagowanych.)
    To oczywiście tylko moje domysły, ale czy wszystkie przewody wiodące do wnętrza mają odpowiednie filtry/przepusty?

A może by tak zdradzić parę szczegółów o konstrukcji i zastosowaniu.?

[Dla skrupulatów: oczywiście przy klatce bez przewodów decyduje wyłącznie geometria i materiał]
  • #25 17444410
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    anecia1022 napisał:
    Mianowicie to ma być małe pudełeczko, z wieczkiem, które po zamknięciu ma tworzyć klatkę fradaya, w związku z czym nie będą potrzebne żadne wyjścia na kable ani złącza koncentryczne. Pytanie czy coś takiego w ogóle jest wykonalne - wieczko jest otwarte - klatka nie działa, zamykamy wieczko i mamy skutecznie blokująca przed falami z zewnątrz klatkę faradaya. Czy teoretycznie przy użyciu folii miedzianej taka konstrukcja by działała?

Z tym że pokrywka musi kontaktować tak by ten kontakt był ciągły - to zwykle wymaga umieszczenia wzdłuż szczeliny odpowiedniej elastycznej taśmy - to albo sznur z gumy piankowej pokrytej warstwą tkaniny metalicznej albo sprężysta listwa kontaktowa.

Podsumowanie tematu

✨ Budowa klatki Faradaya w warunkach domowych jest możliwa i zależy od częstotliwości fal, które chcemy zablokować. Kluczowym parametrem jest wielkość oczek siatki – muszą być znacznie mniejsze niż długość fali elektromagnetycznej, którą chcemy tłumić. Dla pełnej izolacji od wszystkich częstotliwości stosuje się pełną, nieperforowaną blachę, która blokuje fale o długości porównywalnej do odległości między atomami metalu. Siatka o określonej wielkości oczek zatrzymuje fale o długości do około 8–16 razy większej niż średnica oczka. Klatka nie wymaga naelektryzowania, a skuteczność ekranowania zależy także od ciągłości połączeń i szczelności konstrukcji, zwłaszcza w miejscach łączeń i pokrywek. W przypadku małych klatek (np. 10x10x10 cm) bez otworów i przewodów, zastosowanie folii miedzianej lub pełnej blachy zapewnia skuteczne ekranowanie. Przewody wchodzące do wnętrza klatki mogą działać jak falowody, dlatego wymagają odpowiednich filtrów lub przepustów ekranowanych. W praktyce, aby skutecznie odizolować się od sygnałów radiowych, należy uwzględnić także odbicia fal od otoczenia. W dyskusji pojawiły się przykłady problemów z tkaninami ekranowanymi, takimi jak Cobaltex, które mogą nie spełniać oczekiwań, oraz sugestie użycia blachy perforowanej o odpowiednich wymiarach oczek, podobnej do stosowanej w mikrofalówkach. Ważne jest, aby pokrywka klatki miała ciągły, sprężysty kontakt z resztą konstrukcji, co można osiągnąć za pomocą taśm metalizowanych lub sprężystych listew kontaktowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA