logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha CR-620 - Gwałtowne pogorszenie odbioru FM po czyszczeniu

mikimeen 26 Mar 2019 09:51 1395 10
REKLAMA
  • #1 17868786
    mikimeen
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam

Od Dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem wymiany oświetlenia wskaźnika skali w amplitunerze Yamaha CR-620. Po odkręceniu obudowy okazało się że środek zasłany jest dużą ilością tzw"kotów" kurzowych, wydmuchałem je najpierw suszarką żony :) później miękkim pędzlem doczyściłem resztę i jeszcze raz wydmuchałem. I po tym amplituner nie dość że był mało czuły przed czyszczeniem to po praktycznie ma problemy z łapanie stereo, sygnał na silnych stacjach jak Zet czy RMF to max 55% skali wcześniej było powyżej 80 % . Pytanie czy zalegający w środku kurz mógł w tak znacznym stopniu poprawiać jakość sygnału ?
    Po stwierdzeniu faktu iż pogorszyła się jakość sygnału , pomierzyłem zasilacz, wymieniłem podejrzane elektrolity z których na płycie było widać wycieki, wymieniłem tranzystor mocy w zasilaczu ( TR802 ) gdyż widać na płycie że grzał się. Wartości napięcia są w normie praktycznie z odchyłkami max 0,5V .
    Panowie czy dysponując tylko miernikiem i wskaźnikami w amplitunerze jestem w stanie dostroić tor p.cz bo ostawiam że tam leży problem ? tak jak to się robi z głowicami FM w Polskich tunerach z czasów PRL ? Przestrajany przeze mnie osobiście Radmor 5102 ma większą czułość niż Yamaha. Może macie jakieś sugestie co wykonać aby poprawić jakość sygnału ?
    W tej chwili w miejscu Yamahy gra stary Nordmende 1050 i jak patrze na moc sygnału to Yamaha ( ta znowu bije na głowę Normende ) jest bardzo słabiutka więc to nie sprawa instalacji antenowej.
    Może pomyśleć o jakimś wzmacniaczu antenowym do Yamahy ?
    Będę wdzięczny za każdy pomysł jak rozwiązać problem
    Yamaha CR-620 - Gwałtowne pogorszenie odbioru FM po czyszczeniu Yamaha CR-620 - Gwałtowne pogorszenie odbioru FM po czyszczeniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17868836
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Ja na twoim miejscu bym zostawił tor p.cz w spokoju i zajął się torem w.cz.
    Proponuję na wstępie przelutować całą głowicę w.cz. Jak nie będzie efektu pozytywnego wtedy można spróbować szukać usterki w p.cz . W odwrotnej kolejności tylko dołożysz sobie pracy bo jak okaże się że uszkodzenie jest w bloku w.cz a ty niepotrzebnie dokonasz strojenia p.cz to będziesz miał dwie usterki zamiast jednej.

Czy do wydmuchu kurzu używałeś ciepłego czy zimnego powietrza ?
  • #3 17868890
    mikimeen
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź, faktycznie głowica jest lutowana za pomocą takich grubych nóżek, przelecę luty na w.cz. i zobaczymy jaki będzie efekt, może gdzieś jest powstał zimny lut. Przedmuchiwałem zimnym. powietrzem.Yamaha CR-620 - Gwałtowne pogorszenie odbioru FM po czyszczeniu Yamaha CR-620 - Gwałtowne pogorszenie odbioru FM po czyszczeniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17870821
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Dobrze Ci radzi michald, zostaw p.cz.w spokoju. Sprawdż tranzystor w głowicy TR1 to jest wzm.w.cz. TR2 to mieszacz, a TR3 to heterodyna. CF 101,102,103 to filtry ceramiczne na 10,7 MHz. IC 101 i 201 to wzm. p.cz. A 16 nóżkowy IC 201 to dekoder z reg. VR 201 to chyba ustawienie zaświecenia diody STEREO, a VR 202 regulacja przesłuchu. Piszę chyba bo tak na 100% nie jestem pewny.Czy wiesz jak się stroi FM? To radio ma dwa wskażniki i można je wykorzystać do strojenia, ale nie wiele jest czym stroić. Cewkę wyjściową w głowicy IF stroi się na max syg. na wskażniku wychyłowym, a 0 w dyskryminatorze T 101 stroi się na wskażnik z 0 na środku. To ważne bo złe zestrojenie dyskryminatora nie na 0 to może być tak że nie zaświeci dioda-stereo lub będą duże zniekształcenia, lub brak któregoś kanału no i może być tak że jak wciśniesz ARCz to rozstroi się radio. Sprawdzić to można w ten sposób że wstrajasz się w jakąś stację i wciskasz ARCz i obydwa wskażniki mają pozostać w takiej samej pozycji jak przed wciśnięciem.
  • REKLAMA
  • #5 17871247
    mikimeen
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź . I tak wczoraj udało mi się poprawić większą część lutów na płytce tunera, nie wszystkie ale jak zwykle czasu brakło. Do głowicy się nie dobierałem jest wlutowana na płytkę i jej zdjęcie wiązało by się z demontażem linki. A co do linek to kiedyś walczyłem z linką w polskim Amatorze i co mnie to nerwów kosztowało to do dzisiaj pamiętam więc żadnych linek nie tykam od tamtego czasu :). Więc głowicy nie będę wylutowywał. Natomiast na głowicy znajduje się trymetr, do czego on służy zaznaczyłem go na zdjęciu , w polskich głowicach praktycznie nie spotykałem takiego rozwiązania, zresztą prawdę mówiąc patrząc na polską myśl techniczną a na tą Yamahę to widać inne podejście do tematu projektowania. Co do strojenia głowić to udało mi się przestroić kilka amplitunerów zwłaszcza polskich przeważnie na głowica GFE no i jednego Radmorka :). Yamaha gra u mnie w salonie od dłuższego czasu ustawiona na RMF i przełączana na gramofon. Grała do momentu aż nie zacząłem jej wymieniać oświetlenia wskaźnika skali o przedmuchiwać. Bardzo pasuje mi jakość dźwięku z tego amplitunera więc tak czy inaczej postawię bestię na nogi :)
    Dzisiaj dokończę poprawianie lutów i postaram się stosując się do porad dostroić FM. Dam znać jakie efekty to przyniosło :D

Znalazłem serwisówkę ale po angielsku

https://www.hifiengine.com/manual_library/yamaha/cr-620.shtml
  • Pomocny post
    #6 17872791
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Trochę Cię zaskoczę bo trymerów masz 5 a nie jeden. Te 4 śrubki nad kondensatorem zmiennym i ten który wskazałeś to są właśnie trymery. Przyjrzyj się dokładnie kondensatorowi zmiennemu i zobaczysz że ten zmienny ma 5 sekcji przestrajających, do każdej sekcji jest trymer. Te dwie sekcje szersze to są do AM, a pozostałe 3 do FM. Na schemacie: Vc1 to kondensator przestrajający i Tc1 trymer przestrajający obwód wej.FM. Vc2 i Tc2 to kondesat. przestrajające obwody wzmacniacza w.cz.. Natomiast Vc3 i Tc3 to kondensat.przestrajające heterodynę. Jak spojrzysz na schemat to zobaczysz że one są połączone linią przerywaną co oznacza że są na jednej osi. Tak samo na jednej i tej samej osi znajdują się kondensatory od AM. Kondensatory zmienne są zaznaczone strzałką , a trymery taką wydłużoną literą T. Na schemacie nie są one oznaczone, ale znajdziesz je pod napisem FB 118 J13 i połączone są linią przerywaną z kondensatorami FM. Pierwsza para to przestrojenie heterodyny AM, a druga to przestrojenie obw. wej.AM. Które są od czego musisz sam dociec i opisać. Co do linki napędu wskazówki to masz chyba telefon z aparatem fotograficznym więc jaki problem???? I jeszcze taka przestroga, filtr GE 10020 - zobacz jaki kształt ma rdzeń przestrajający jak Ci pęknie to będziesz się bujał.
  • Pomocny post
    #7 17872980
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1860
    mikimeen napisał:
    wydmuchałem je najpierw suszarką żony :)

Tak z ciekawości zapytam, gorącym czy zimnym powietrzem? :-) Bo to pewnie może być pierwotną przyczyną rozstrojenia się tunera.

Stare filtry ceramiczne w torze p.cz tez niekoniecznie lubią szok termiczny i po tym ich charakterystyka tłumienia lubi się zmienić.
  • #8 17873147
    mikimeen
    Poziom 9  
    Witam Panowie problem praktycznie został rozwiązany a chochlikiem okazał się potencjometr montażowy VR301 100k do ustawiania mocy sygnału, wczoraj wlutowałem innego trupka i sygnał wrócił do normy, dzisiaj kupię nówkę i podmienię. Widocznie ścieżka na PR-ce była już dosyć mocno zjedzona i stąd takie zachowanie się amplitunera. Pozytywne jest to że na chwilę obecną mam amplituner praktycznie po pełnym serwisie w wymienionymi w większości elektrolitami po czyszczeniu. Pozytywne jest to że zawsze znajdą się ludzie którzy są skłonni człowiekowi pomóc i nie pozostawią człowieka samemu sobie za co wielkie dziękuję dla Was. Ale jest jeszcze jeden mały problem a mianowicie w momencie wyłączania amplitunera w głośnikach mam zdrowe walnięcię na niskotonowych głośnikach, tzn występuje specyficzny trzask, podejrzewam że może to być przekaźnik załączający kolumny, lub włącznik sieciowy lub ... ?
    Mam serwisówkę do tego amplitunera w formacie PDF - podpowiecie gdzie mogę ją wkleić ?
  • Pomocny post
    #9 17875016
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1860
    mikimeen napisał:
    Ale jest jeszcze jeden mały problem a mianowicie w momencie wyłączania amplitunera w głośnikach mam zdrowe walnięcię na niskotonowych głośnikach, tzn występuje specyficzny trzask, podejrzewam że może to być przekaźnik załączający kolumny, lub włącznik sieciowy lub ... ?

Włącznik sieciowy powinien być zbocznikowany układem gasikowym (kondensator z szeregowym rezystorem) zapobiegającym iskrzeniu styków w momencie ich rozłączenia. Sprawdź czy z tym układem jest wszystko ok, czy rezystor ma przejście, czy jakiś lut się niepoluzował itp. Możliwe też że styki w samym włączniku sieciowym tez nie są już w najlepszej kondycji.
    Przekaźnik głośnikowy powinien dość szybko rozłączyć kolumny w momencie wyłączenia amplitunera i na pewno nie będzie też źródłem tego trzasku.
  • Pomocny post
    #10 17876030
    DIORADIO
    Poziom 32  
    A popatrz na schemat , tam jest przekażnik Hc- 2P i dioda D811, czy to nie jest ten przekażnik który rozłącza kolumny głośnikowe , ta linia przerywana pokazuje że styki tego przekażnika rozłączają kolumny głośnikowe.
  • REKLAMA
  • #11 17879085
    mikimeen
    Poziom 9  
    Witam
    Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu. Charakterystyczny trzask przy wyłączaniu amplitunera był spowodowany dwoma przyczynami, pierwsza z nich to dosyć mocno spuchnięty kondensator 0,22uF/250V włączony w obwód włącznika, a druga to prawdopodobnie nadpalone zabrudzone styki włącznika. Wymieniłem kondestator na nowy + do włącznika został zaaplikowany KONTAKT w sprayu i problem znikł. Tak więc wspólnymi siłami udało się nam zrobić kompleksowy remont w tym amplitunerze i zapewne jeszcze długo teraz posłuży.
    Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam Darek

Schematy i serwisówka wrzucona w schematach :) tak dla potomnych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z amplitunerem Yamaha CR-620, który po czyszczeniu wnętrza stracił czułość odbioru FM, co objawiało się trudnościami w łapaniu sygnału stereo. Po wymianie elektrolitów i tranzystora mocy w zasilaczu, problem nie ustąpił. Użytkownicy forum zasugerowali przelutowanie głowicy w.cz. oraz sprawdzenie trymetrów i tranzystorów w głowicy. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez wymianę potencjometru VR301, co przywróciło normalny sygnał. Dodatkowo, trzask przy wyłączaniu amplitunera był spowodowany uszkodzonym kondensatorem oraz zabrudzonymi stykami włącznika, które również zostały naprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA