Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Yamaha CR620 - Napięcie stałe na wyjściu, a jednak gra.

11 Mar 2013 14:30 2406 13
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    A mierzyłeś napięcie zmienne na wyjściu bez podanego sygnału. Buczenie może sugerować zmienne na wyjściu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    dudi86 napisał:
    Kondensatory filtrujące w zasilaczu wymieniłem profilaktycznie.

    Obowiązkowy punkt pierwszy procedury.
    A tak już na poważnie: przestudiuj sobie schemat
    http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/20550/Yamaha_CR-620.html
    Zacznij od wzmacniacza różnicowego. Jeśli nie jest to kłopotliwe, można zamienić stronami pary TR 701/703 oraz TR 702/704.
    Dajcie sobie spokój Koledzy z tętnieniami, napięciami zmiennymi itd. Jeśli chcecie powałkować teorię, używajcie prawidłowego określenia NAPIĘCIE PRZEMIENNE.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    dudi86 napisał:
    można przyjąć, że przyczyną nie jet usterka pary różnicowej

    Istotnie. Zaczyna się być może żmudna zabawa. To może być kwestia członu sprzężenia zwrotnego, bądź któregoś z tranzystorów. Wzmacniacz nie równoważy się. Na schemacie są podane napięcia w punktach układu, może zrób porównanie między kanałami. Regulacja prądu spoczynkowego niczego nie zmieni, wróć do pierwotnego ustawienia.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    Inne obciążenie. Ale popełniasz błąd. Pomiar pod obciążeniem nie bardzo ma sens. A kilka miliwoltów jest jak najbardziej prawidłowe. Może się okazać, że przydźwięk jest efektem zupełnie gdzie indziej umiejscowionej usterki. Na przykład w przedwzmacniaczu. Teraz trzeba cofnąć się w torze. Na przykład zamieniając sygnały na wejściach wzmacniacza mocy. Wiesz o czym mowa?
    P.S. A jak z masą, ekranowaniem? Reaguje na dotyk lub zbliżenie ręki. Tylko ostrożnie!
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    dudi86 napisał:
    ...na jednym kanale bez podpiętego sygnału wejściowego mam 0,35V na wyjściu głośnikowym

    dudi86 napisał:
    Przepraszam, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Na wyjściu głośnikowym kanał prawy mam napięcie stałe...

    Rzeczywiście nie precyzyjnie się wyraziłeś. Powinieneś napisać: na wyjściu głośnikowym ... miernik wskazuje 0,35V napięcia stałego. Czujesz różnicę? To mogą być tętnienia, a miernik wskazuje wartość skuteczną. Niemniej jednak nie jest to sygnał symetryczny względem zera, więc w zależności od układu pomiarowego może pokazywać różne napięcia. Jakbyś miał kreskę na oscyloskopie to byś mógł napisać, że masz stałe napięcie na wyjściu.
    A teraz - spróbuj zewrzeć do masy wejście na płytkę wzmacniacza (lub np. na kondensatorze C701). Jeśli przydźwięk zniknie - usterka będzie w układzie korekcji barwy. jeśli nie - wzmacniacz końcowy.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 37  
    Jak najbardziej - Sprawdź te T716 i T718 oraz diody D704 i D706
  • Użytkownik usunął konto